Την παράσταση σκηνοθετεί η Βάνα Πεφάνη, ενώ το ρόλο της Νάνερλ Μότσαρτ, της μεγάλης και εξίσου ταλαντούχας αδελφής του μέγιστου συνθέτη, ερμηνεύει η Πέμη Ζούνη. Να σημειώσουμε ότι είναι η πρώτη φορά στην παγκόσμια δραματουργία που η ζωή της Νάνερλ Μότσαρτ περνά σε ένα θεατρικό έργο.
«Πρόκειται για μία άγνωστη προσωπικότητα, τόσο ευρύτερα όσο ακόμα και στον μουσικό κύκλο», λέει στον «Ε.Τ.» ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Μηνάς Βιντιάδης, ο οποίος μέσα από την εργασία του ως μουσικός παραγωγός στο Τρίτο Πρόγραμμα, για 25 χρόνια, με εκπομπές που είχαν για θέμα τους την όπερα, την κλασική, τζαζ ή έθνικ μουσική, απέκτησε μία ιδιαίτερη σχέση και επαφή με τα συγκεκριμένα είδη. «Το γεγονός αυτό με βοήθησε να εντρυφήσω στη ζωή και το έργο των κορυφαίων συνθετών. Κάνοντας βαθιά μελέτη στη ζωή του Μπετόβεν, αλλά και του Μότσαρτ, διαπίστωσα ότι η αδελφή του ήταν που τον μύησε στη μουσική. Κοντά της έκανε τα πρώτα βήματα, μαζί γύρισαν όλη την Ευρώπη παίζοντας πιάνο.
‘Ολοι έλεγαν ότι η Νάνερλ Μότσαρτ ήταν μία μουσική διάνοια. Στη συνέχεια ο αυστηρός της πατέρας την απέκοψε από τα ταξίδια για να παίζει πιάνο, της επέβαλε να παντρευτεί και μάλιστα έναν άνδρα που επέλεξε εκείνος για την κόρη του. Παράλληλα, της έδωσε ένα πιάνο της συμφοράς για να κάνει ιδιαίτερα μαθήματα στο χωριό όπου διέμενε.
Τώρα πρόσφατα, μάλιστα, αποκαλύφθηκε ότι ο γραφικός της χαρακτήρας υπάρχει στην πρώτη Συμφωνία του Μότσαρτ και στην απίστευτη αλληλογραφία που είχαν μεταξύ τους καθώς και στο ημερολόγιό της διαφαίνεται ότι ίσως ήταν εκείνη που έγραψε το μεγαλύτερο μέρος του συγκεκριμένου έργου. Ήταν μία παραπονεμένη, πικραμένη γυναίκα, που δεν της επέτρεψαν να πραγματοποιήσει το όνειρό της. Ένα παιδί-θαύμα που έμεινε στην αφάνεια. Η ιστορία της με συγκίνησε πολύ και θέλησα να την αναδείξω βρίσκοντας τη χρυσή τομή ανάμεσα σε εκείνη και τον αδελφό της».
Μιλώντας για την παράσταση, ο Μηνάς Βιντιάδης στέκεται ιδιαίτερα στην πρωταγωνίστρια Πέμη Ζούνη, που «δίνει σάρκα και οστά στην άγνωστη αυτή ταλαντούχα γυναίκα» και τη σκηνοθέτιδα Βάνα Πεφάνη, «που αναδεικνύει με την προσέγγισή της την ιστορία. Είναι δύο σύγχρονες γυναίκες και καλλιτέχνιδες που δημιουργούν, σχεδιάζουν και συνομιλούν με το τότε και το σήμερα, μοιράζονται τις ανησυχίες τους, εξερευνούν τρόπους αφήγησης και επικοινωνίας, ανακαλύπτοντας ομοιότητες και διαφορές για τη θέση της γυναίκας στο κοινωνικό σύνολο». Σημειώνει, επίσης, την παρουσία στην παράσταση του πιανίστα Διονύση Μαλούχου και του Κυριάκου Κοσμίδη, «του χορευτή της Λυρικής Σκηνής, ο οποίος έχει επιμεληθεί την κινησιολογία, δίνοντας έμφαση στην παιδική ηλικία των δύο ηρώων.
Γίνονται διαρκώς φλας μπακ στη ζωή τους και αυτό γιατί στόχος ήταν η παράσταση να απευθύνεται όχι μόνο σε ενήλικες, αλλά και σε παιδιά από 12 ετών και άνω».
Μηνάς Βιντιάδης: «Θεάματα για γονείς και παιδιά»
Πιστεύετε στα θεάματα που μπορούν να τα δουν όλες οι ηλικίες κατά κάποιον τρόπο;
Ακριβώς. Στην εποχή μας, που είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί κοινός χρόνος για τους γονείς και τα παιδιά, πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχουν θεάματα που θα μπορούν να τα παρακολουθήσουν από κοινού. Παράλληλα και τα βιβλία να μπορούν επίσης να τα διαβάσουν μαζί και στον κινηματογράφο να πάνε μαζί, και να περάσουν αμφότεροι καλά, γονείς και παιδιά.
Βιβλία για κλασικούς συνθέτες
Ο Μηνάς Βιντιάδης ασχολείται πολύ ενεργά αυτή την εποχή και μέσα από τη συγγραφή βιβλίων με τους μεγάλους κλασικούς συνθέτες: «’Εχω ξεκινήσει μια σειρά που λέγεται “Γνωρίζοντας τους μεγάλους μουσουργούς”, όπου η πρωτοτυπία είναι ότι απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους. Το πρώτο βιβλίο με τίτλο “Μια μέρα με τον Μπετόβεν”, που έχει ήδη κυκλοφορήσει (Ελληνοεκδοτική), είναι στη βραχεία λίστα του υπουργείου Πολιτισμού, μαζί με άλλα πέντε βιβλία, για το βραβείο Καλύτερου Παιδικού Βιβλίου, με εικονογράφηση, για μεγαλύτερα παιδιά. Παράλληλα κάνω και το θεατρικό έργο “Μια μέρα με τον Μπετόβεν”, που θα παρουσιαστεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου τον προσεχή Οκτώβριο, με πρωταγωνιστή στο ρόλο του Μπετόβεν τον Μανώλη Ιωνά, με πρωτότυπη προσέγγιση, με μία χορεύτρια που λειτουργεί ως ξωτικό.
Πέθανε ο συγγραφέας Βασίλης Λιόγκαρης
Ταυτόχρονα κυκλοφορεί στην ίδια σειρά το βιβλίο “Μια μέρα με τον Μότσαρτ”, ενώ ακολουθεί το “Μια μέρα με τον Σοπέν”, που επίσης θα γίνει μουσικοθεατρική παράσταση, που επίσης γράφω αυτή την εποχή», καταλήγει ο Μηνάς Βιντιάδης μιλώντας για τα μελλοντικά του σχέδια.
Η παράσταση ανεβαίνει υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Βοηθός σκηνοθέτη της παράστασης είναι η Ντέπυ Πάγκα, στα σκηνικά-κοστούμια ο Γιώργος Λύντζερης, πρωτότυποι μουσικοί ήχοι Orestis.
Πληροφορίες:
● «Ο αδελφός μου, ο Αμαντέους» του Μηνά Βιντιάδη, με την Πέμυ Ζούνη. Σκηνοθεσία: Βάνα Πεφάνη.
● Παραστάσεις 4, 11 και 18 Μαρτίου, στις 18:00 και στις 21:00.
● Προπώληση: www.ticketservices.gr. Εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39, τηλ.: 2107234567, www.ticketservices.gr.
Ειδήσεις σήμερα
Τραγωδία στα Τέμπη: Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις για τη φονική σύγκρουση
Τέμπη: Στους 38 οι νεκροί από τη σύγκρουση τρένων – Συνεχίζονται οι προσπάθειες απεγκλωβισμού