Με αφορμή τα εγκαίνια του επί 14 χρόνια έργου αποκατάστασης και ανάπλασης του εμβληματικού χώρου κάτω από την Ακρόπολη, γνωστό ως «Ο Κήπος -Παιδική Χαρά Ακροπόλεως», από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, η ιδρύτρια της ΕΛΛΕΤ, Λυδία Καρρά, ανταποκρίθηκε στην επικοινωνία του «Ε.Τ.» της Κυριακής για να διατυπώσει τις δικές της σκέψεις για τον «πολιτισμό της καθημερινότητας», για τον οποίο η ΕΛΛΕΤ μάχεται εδώ και 52 χρόνια.
«Υστέρηση»
«Ταξιδεύοντας σε όλη την Ευρώπη, διαπιστώνει κανείς πόσο υστερεί η χώρα μας στον “πολιτισμό της καθημερινότητας”, στην ποιότητα ζωής. Η Ελλάδα είναι προικισμένη με μερικά από τα ωραιότερα τοπία του κόσμου, με αρχιτεκτονική κληρονομιά μοναδική στα χαρακτηριστικά της και με μνημεία διεθνούς σημασίας.
Αλλά, δυστυχώς, η έλλειψη χωροταξίας, η έξαρση real estate και η άναρχη δόμηση σαν τρωκτικά διαβρώνουν όλο και πιο γρήγορα τον πραγματικό πλούτο αυτής της χώρας. Και, πιο σημαντικό ακόμη, υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών της.
Με τον μισό πληθυσμό της χώρας να ζει πλέον στην Αθήνα, υπέροχοι οικισμοί της επαρχίας έχουν εγκαταλειφθεί, ενώ η ζωή στην Αθήνα έγινε όλο και πιο δύσκολη.
Υπάρχουν εκατοντάδες παραδοσιακοί οικισμοί σε όλη τη χώρα. Αντί να πριμοδοτείται από την Πολιτεία νέα ογκώδης δόμηση, ακόμη και σε μικρά νησιά, γιατί να μη στηριχθούν η συντήρηση και η νέα χρήση αυτών των οικισμών;
Tο αυτοκίνητο έχει γίνει απαραίτητο γιατί δεν υπάρχουν αρκετά δημόσια μέσα μεταφοράς. Μεγάλο βήμα το μετρό, αλλά και σε όλη τη χώρα το τρένο και το λεωφορείο έχουν πολύ δρόμο να διανύσουν.
Ο δημόσιος χώρος των πόλεων παντού καταλαμβάνεται από καφετέριες, αυτοκίνητα, χώρους στάθμευσης. Για τον πολίτη και την οικογένεια δεν υπάρχει δημόσιος χώρος.
Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, με τη βοήθεια του Δήμου Αθηναίων και του Ιδρύματος Ωνάση, έκανε μια αρχή. Εγκαινίασε πριν από λίγες μέρες τον Κήπο – Παιδική Χαρά Ακροπόλεως, έναν μικρό ελαιώνα με παιχνίδια για παιδιά από φυσικά υλικά, χωρίς αυτοκίνητα και καφετέριες, έναν χώρο για όλες τις ηλικίες.
Τέτοιους χώρους πολιτισμού χρειάζονται όλες οι γειτονιές των πόλεών μας, έστω από μία μόνο πλατεία με πράσινο, κάτι αυτονόητο σε πολλά μέρη της Ευρώπης.
Το νερό, το ζωογόνο, το εξοβελίσαμε. Ρέματα και ποταμάκια μετατράπηκαν σε πολυκατοικίες και ξαφνιαζόμαστε για τις πλημμύρες μόλις βρέξει!
Πρέπει πια όχι μόνο να διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού όλες τις πηγές μας και τα ρέματα, αλλά να διορθώσουμε όσο μπορούμε παλιές αμαρτίες. Στην ΕΛΛΕΤ παλεύουμε σε συνεργασία με πολλούς τοπικούς φορείς να μην καταστραφεί το μαγικό ποταμάκι της Βραυρώνας, ο Ερασίνος, που προτείνεται να μετατραπεί σε απόβλητα του αεροδρομίου “Ελ. Βενιζέλος”, και συμπαραστεκόμαστε στην αγωνία των κατοίκων να μην πραγματοποιηθούν σχέδια για εκμετάλλευση στο θεϊκό τοπίο των πηγών του Αχελώου! Η αλήθεια είναι ότι όλο και περισσότεροι πολίτες ενεργοποιούνται σε όλη τη χώρα, ειδικά οι νέοι.
Η κοινωνία των πολιτών έχει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο. Αλλά ο ρόλος αυτός πρέπει να είναι καλοδεχούμενος από την Πολιτεία, να επιβραβεύεται. Πρέπει κράτος και πολίτες να δουλέψουμε μαζί για το περιβάλλον, που επηρεάζει τον πολιτισμό της καθημερινότητάς μας».
Ειδήσεις σήμερα
“Άγουρα Κεράσια” σε σκηνοθεσία Μανούσου Μανουσάκη στο θέατρο Αλκμήνη
12ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Ιεράπετρας
“ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΥΡ’ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ”: Μουσικοθεατρική παράσταση στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός