«Μοναδικό μνημείο» χαρακτήρισε το Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης, χωρητικότητας 18.000 ανθρώπων, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη στην ομιλία της κατά την προγραμματισμένη εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνο Τασούλα και επεσήμανε πως οι αναστηλωτικές εργασίες στον αρχαιολογικό χώρο συνεχίζονται.
Πριν από την έναρξη της συναυλίας με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Νέων της Βοστόνης που ερμήνευσε έργα Ραβέλ, Ελγκαρ και Σοστακόβιτς, υπό τη διεύθυνση του Μπέντζαμιν Ζάντερ, ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας τόνισε από τη μεριά του πως «είναι μία μεγάλη μέρα για την Ηπειρο» και σημείωσε ότι η ανασκαφική έρευνα στο Βουλευτήριο, στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης, πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από τη Βουλή των Ελλήνων. Στην εναρκτήρια εκδήλωση του 6ου Φεστιβάλ Δωδώνης, που συνέπεσε με την ευτυχή συγκυρία ολοκλήρωσης της αποκατάστασης του κάτω κοίλου του αρχαίου θεάτρου και της απόδοσής του στο κοινό, παρευρέθησαν ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης και η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Βαρβάρα Παπαδοπούλου.
Εργα σε εξέλιξη
Η κ. Μενδώνη αναφέρθηκε επίσης στο έργο αναστήλωσης πέντε αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου: Δωδώνης, Γιτάνων, Αμβρακίας, Κασσώπης και Νικόπολης που είναι σε εξέλιξη με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Ηπείρου-ΕΣΠΑ 2014-2020, καθώς και στην Πολιτιστική Διαδρομή της Ηπείρου, την οποία σχεδίασε το ΥΠΠΟΑ το 2013 με την Περιφέρεια Ηπείρου και η οποία είναι άμεσα συνδεδεμένη με την τουριστική ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής. Οπως υπογράμμισε η υπουργός, «τα μνημεία είναι οι πόροι και οι πόλοι της βιώσιμης ανάπτυξης και αναφέρθηκε στις αντιδράσεις που προκάλεσε η διακοπή της παραχώρησης του θεάτρου και στην ανάγκη των εργασιών αναστήλωσης. «Τα μνημεία χρειάζονται φροντίδα», είπε η κ. Μενδώνη και εξήγησε ότι «το μνημείο είναι αυτό το οποίο λέει η λέξη του, εκπέμπει μνήμη και η μνήμη είναι άμεσα συνδεδεμένη με το παρελθόν αλλά και με το παρόν και με το μέλλον. Γιατί χωρίς μνήμη και χωρίς μνημεία, το μέλλον είναι αβέβαιο και δυσοίωνο. Μετά από πάρα πολλή δουλειά των στελεχών του ΥΠΠΟΑ, εξωτερικών συνεργατών, ακαδημαϊκών δασκάλων, οι οποίοι συνεργάστηκαν εντατικά και για μεγάλο χρονικό διάστημα, φτάσαμε στο αποτέλεσμα, το οποίο όλοι χαιρόμαστε. Εάν δεν είχε μεσολαβήσει αυτός ο χρόνος, ο μακρύς χρόνος των 22 ετών σιωπής, αλλά δημιουργικής αρχαιολογικής εργασίας, απλώς δεν θα υπήρχε το μνημείο. Θα είχαμε χάσει τη μνήμη μας, θα είχαμε χάσει ένα κομμάτι από το DNA και την ταυτότητά μας».
Από το 1960 έως το 1998
Στο Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης γίνονταν παραστάσεις από τον Αύγουστο του 1960 έως το καλοκαίρι του 1998. Τότε το υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε ότι το θέατρο πρέπει να σταματήσει να παραχωρείται για τα Δωδωναία στην Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών, καθώς λόγω της ευαισθησίας του υλικού από το οποίο έχει κατασκευαστεί το θέατρο, έπρεπε να προχωρήσουν οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης. Το έργο αποκατάστασης και ανάδειξης του Αρχαίου Θεάτρου της Δωδώνης, προϋπολογισμού 4.790.500 ευρώ, το οποίο ολοκληρώθηκε με χρηματοδότηση από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ηπείρου 2014-2020 και με τη χρήση καινοτόμων μεθόδων, θα συνεχιστεί, έπειτα μετά την πρόσφατη γνωμοδότηση του ΚΑΣ, με εργασίες συντήρησης του μεσαίου διαζώματος.
ΒΟΧ
6ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Μαρινέλλα: Πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο και μεταφέρθηκε στο σπίτι της
Συναυλίες και παραστάσεις
«Το Φεστιβάλ Δωδώνης έφτασε στην 6η χρονιά υλοποίησής του. Η αρχική στόχευση του Φεστιβάλ, ήδη από το 2017, ήταν η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου Δωδώνης και η πολιτιστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Με το πέρασμα του χρόνου, η στόχευση αυτή εμπλουτίστηκε, ενισχύθηκε και οδήγησε, σταδιακά, στη δημιουργία ενός κορυφαίου θεσμού στα πολιτιστικά δρώμενα του καλοκαιριού. Μάλιστα, η πάγια προσπάθειά μας για δημιουργία διεθνών συνεργειών, φέτος βρίσκεται στο απόγειό της», τόνισε στον «Ε.Τ.» ο δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης και υπογράμμισε ότι στόχος παραμένει η ανάδειξη του πολιτιστικού και τουριστικού πλούτου της περιοχής μέσα από τη δυναμική των φεστιβαλικών εκδηλώσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, στο φετινό πρόγραμμα ξεχωρίζει η συναυλία των Encardia στη μαγευτική λίμνη Βιρού (5/8), στις Πηγές του Λούρου ποταμού στη Βουλιάστα και η μουσική εκδήλωση με τους Μπάμπη Τσέρτο και Νάντια Καραγιάννη στο εκπληκτικό φυσικό τοπίο των Πηγών του Αχέροντα, στο Σιστρούνι (1/8).
Στον αρχαιολογικό χώρο Δωδώνης οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τον Γιάννη Χαρούλη (27/7) και το Εθνικό Θέατρο λίγες ημέρες μετά, με τη «Μήδεια» του Μποστ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού (30/7). Στις 4 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί μια επετειακή παράσταση για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και στις 6 του ίδιου μήνα, η «Μήδεια» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Αιμίλιου Χειλάκη και Μανώλη Δούνια. Στο Αρχαίο Στάδιο Δωδώνης οι «Pic Νic Project» θα ξεσηκώσουν το κοινό (7, 8/8). Οι δύο εκδηλώσεις που κλείνουν τη φετινή αυλαία είναι η παράσταση από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος «Αριστοφάνης-Ηρώνδας: contra tempo» (10/8) και η συναυλία του Ορφέα Περίδη κάτω από την πανσέληνο της 12ης Αυγούστου.
Ειδήσεις σήμερα
NATO: Το παρασκήνιο για την αποφυγή θερμού επεισοδίου Ελλάδας-Τουρκίας
Eρχονται Fuel Pass 3 και ενισχυμένη επιταγή ακρίβειας
Καιρός: Κορυφώνεται το κύμα καύσωνα με 40αρια στην Αθήνα και τα ηπειρωτικά