Σημειώνεται ότι ο ευρωατλαντικός χώρος δεν ενδείκνυται για λεκτικές αντιπαραθέσεις για ζητήματα που δεν αφορούν στην ασφάλεια του Βόρειου Ατλαντικού. Προφανώς, αν τυχόν ο Ερντογάν προχωρήσει σε παρουσίαση των ανερμάτιστων και αδιανόητων θέσεων για αποστρατιωτικοποίηση, θα τύχει της κατάλληλης απάντησης. Το ίδιο μου ανέφεραν Τούρκοι στρατιωτικοί που υπηρετούν σε διάφορες θέσεις σε νατοϊκά επιτελεία, ότι ο Ερντογάν, ειδικά στο ΝΑΤΟ, θα αποφύγει τα σχετικά, γιατί η Συμμαχία θα επικεντρωθεί στην εμφανέστατη ρωσική απειλή, στα μέχρι τώρα συμπεράσματα του πολέμου, ως και σε θέματα κλιματικής αλλαγής, κυβερνοασφάλειας, επισιτιστικής κρίσης, καθώς και στις στρατιωτικο-διπλωματικές σχέσεις με τα κράτη της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού, τη χρονική στιγμή μάλιστα της έναρξης της κορυφαίας πολυεθνικής άσκησης υπό αμερικανική καθοδήγηση RIMPAC 2022 με τη συμμετοχή αεροσκαφών, πλοίων και πεζοναυτών από 30 κράτη από όλες τις ηπείρους (λόγω της κινεζικής απειλής, που τελευταία έχει αναβαθμιστεί αρκετά).
Ο υπογράφων επικοινώνησε με παράγοντες στην έδρα της Συμμαχίας στο Βέλγιο, οι οποίοι επεσήμαναν ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να «ανεβάσει τόνους», αφού θα κυριαρχήσει η ατζέντα του πολυσέλιδου/πολυπαραγραφικού κειμένου του νέου Στρατηγικού Δόγματος. Στη Σύνοδο θα παραστούν (προσκεκλημένοι) οι ηγέτες της Σουηδίας, της Φινλανδίας, της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, της Νέας Ζηλανδίας και της Αυστραλίας, ενώ δεν αποκλείεται να απευθυνθεί στους ηγέτες των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ (μέσω videο) ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι.
Οι ίδιες πηγές μού ανέφεραν ότι έχουν γίνει «συστάσεις» στην Αγκυρα να αποφύγει «αιχμηρές τοποθετήσεις», γιατί το ΝΑΤΟ έχει μπροστά του πολλά θέματα, ενώ απαιτείται να είναι ενωμένο μπροστά στη ρωσική απειλή. Μεταξύ άλλων, με τον Ερντογάν είχαν επαφή (τηλεφωνική) ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, ο Ιταλός ομόλογός του Μάριο Ντράγκι, ως και ο γ.γ. της Ατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ. Δέκτης τέτοιων «θέσεων χαλάρωσης» ήταν και ο προεδρικός σύμβουλος Ιμπραήμ Καλί, καθώς και ο θεωρούμενος ως ο πιο φιλοδυτικός στην κυβέρνηση του AKP υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ. Επίσης, η ΥΠΕΞ του Ηνωμένου Βασιλείου, Λιζ Τρας, μετέβη χθες στην Αγκυρα και είχε επαφές με την τουρκική πολιτική ηγεσία.
Ένταση στο Αιγαίο: Πήραν φόρα οι Τούρκοι - Επτά παραβάσεις στο FIR Αθηνών από τα μαχητικά τους
Για Σουηδία, Φινλανδία
Πάντως, ένα θέμα που παρακολουθείται έντονα από τους νατοϊκούς κύκλους είναι το πώς και αν θα αναφερθεί ο Ερντογάν στα αιτήματα των δύο σκανδιναβικών κρατών για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Με εξαίρεση τον Eρντογάν, όλα τα άλλα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ έχουν ταχθεί έντονα υπέρ της γρήγορης ένταξής τους στη Συμμαχία, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος εγείρει -ειδικά για τη Σουηδία- θέματα υποστήριξης από τη Στοκχόλμη Κούρδων τρομοκρατών/εξτρεμιστών, γκιουλενικών «στοιχείων», καθώς και της άρσης του τρίχρονου εμπάργκο όπλων και πυρομαχικών από τη Σουηδία στη Τουρκία εξαιτίας της τρίτης εισβολής των στρατιωτικών δυνάμεων της Αγκυρα στη Βόρεια Συρία. Αν και έχει βελτιωθεί σχετικά το κλίμα, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει οριστική επίλυσή του. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει ο διευθυντής του προσωπικού γραφείου του Στόλτενμπεργκ, ο Στάιν Γένσεν, η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, πρέσβειρα Τζούλιαν Σμιθ, ως και οι ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Γερμανίας, Μ. Βρετανίας, Νορβηγίας και Ολλανδίας, Αντονι Μπλίνκεν, Αναλένα Μπέρμποκ, Λιζ Τρας, Ανικν Χουίτφελντ και Ουόπκε Χούκστρα.
Ο Μπλίνκεν ήδη βρίσκεται από σήμερα στο Βερολίνο και αύριο το απόγευμα θα μεταβεί στο διάσημο κάστρο του Ελμάου στη Βαυαρία για να συμμετέχει συνοδεύοντας τον πρόεδρο Μπάιντεν στη Σύνοδο Κορυφής του G7, πριν τελικά πάνε στη Μαδρίτη για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.