Ο τρούλος καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της οροφής με διάμετρο 15.5 μέτρα και ύψος 29 μέτρα από το έδαφος δημιουργώντας έτσι ένα σύμπλεγμα επιφανειών με συνολική διάσταση 650 τετραγωνικών μέτρων, η οποία καλύφθηκε ολόκληρη με καινοτόμες λύσεις και ασυνήθιστη θεματολογία, χωρίς όμως να ξεφεύγει από την παράδοση και τα δόγματα της εκκλησίας.
Η δημιουργία του έργου συνέπεσε με την συμπλήρωση 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση αλλά και 100 ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή, δίνοντας έτσι στον καλλιτέχνη την ευκαιρία να αντλήσει θεματικές από τα γεγονότα αυτά αναδεικνύοντας τα στη ζωγραφική του, με κυρίαρχα τα μεγάλα αγιογραφικά θέματα του ένθρονου Παντοκράτορα των 8.5 μέτρων, των 11 συνθέσεων της Δημιουργίας του κόσμου, την Παρακοή και την Έξοδο.
Το έργο παρουσιάζει τον Παντοκράτορα πλαισιωμένο από πλήθος Αγγέλων και Δικαίων συνεχίζοντας με Αγιογραφικές Ζώνες στα διάκενα των παραθύρων του τρούλου, όπου και εικονίζονται πρόσωπα όπως Προφήτες, Σοφοί των Ελλήνων, Βυζαντινοί Αυτοκράτορες και Λόγιοι Διδάσκαλοι, Ήρωες καθώς και Μάρτυρες του Γένους. Στηρίζοντας τον τρούλο τα οκτώ σφαιρικά τρίγωνα κάτωθεν κοσμούνται με μεγάλα Εξαπτέρυγα από την Αγία του Θεού Σοφία και σύμβολα των Ευαγγελιστών για να καταλήξουν στις τέσσερις ολόσωμες φιγούρες όπου εικονίζονται οι ίδιοι οι Ευαγγελιστές.
Το αγιογραφικό αυτό έργο έχει αρκετά μεγάλη τόσο ιστορική όσο και εικαστική σημασία λόγω των χρωματισμών του και του σχεδίου του, χωρίς να έχει υπάρξει ποτέ κάποιο αντίστοιχο προηγούμενο βασισμένο στην Ιστορία αλλά και την Θεολογία της εκκλησίας. Ολοκληρώθηκε υπό την επίβλεψη του Μητροπολιτικού Συμβουλίου της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.
Πουλήθηκε για 6,2 εκατ. δολάρια η μπανάνα στον τοίχο - Ο ιδιοκτήτης θέλει να τη φάει
Ποιος είναι ο Κώστας Μαρκόπουλος
Ο Κώστας Μαρκόπουλος γεννήθηκε στην Αγία Άννα Ηλείας το 1957. Σε μικρή ηλικία, σπούδασε μουσική θεωρία και πιάνο στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών και τα επόμενα χρόνια ξεκίνησε τις σπουδές του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών όπου πήρε το Πτυχίο ζωγραφικής και έλαβε την υποτροφία “Σπυρίδων Βικάτος” για μεταπτυχιακές σπουδές. Τα επόμενα 4 χρόνια, μετακόμισε στο Παρίσι, όπου και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Ecole Nationale Supérieure des Beaux-Arts επιστρέφοντας στην Ελλάδα. Από τότε, εργάζεται ως καθηγητής Τέχνης, διδάσκοντας Μοντέρνα και Βυζαντινή Τέχνη, ενώ παράλληλα έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 50 ομαδικές εκθέσεις εντός και εκτός Ελλάδας, έχει οργανώσει επτά ατομικές, σε Γκαλερί της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Έργα του βρίσκονται σε Ιδιωτικές συλλογές, Μουσεία αλλά και Ναούς. Κατά τα δύο τελευταία έτη, έργα του έχουν παρουσιαστεί στις εκθέσεις:
-“ART CAPITAL 2022”, Salon des Indépendants, Grand Palais Ephemere, de Paris
-“Έκθεση Ζωγραφικής στην Παλαιά Βίνιανη”, Ευρυτανίας, οργ.Ι. Μητρόπολις Καρπενησίου.
-“Περί Ελευθερίας – Μια διαφορετική προσέγγιση της Ελληνικής επανάστασης του 1821 από τους εικαστικούς του σήμερα”, Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, Πάτρα Δ. Πινακοθήκη, Αθήνα, Παρνασσός.
-“Έκθεση για το 1821 -Νεομαρτυρες- Εικόνων Τέχνη Δ”, υπό την αιγίδα της Ι. Συνόδου Εκκλησίας της Ελλάδος, στο Πνευματικό Κέντρο της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών στο Γκάζι.
Ειδήσεις σήμερα
Σεισμός στην Τουρκία: «Ρωγμές» ελπίδας τα βίντεο από τις δεκάδες διασώσεις
Ένοπλες Δυνάμεις: Ειδικό μισθολόγιο από το 2024 – Όλες οι αλλαγές που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης