Ηταν σχεδόν 36 ετών. Διακόσια χρόνια συμπληρώνονται από την ημέρα που ο Μπάιρον άφησε την τελευταία του πνοή στην οικία του προκρίτου Χρήστου Καψάλη, στην οποία έμεινε από 5 Ιανουαρίου του 1824 έως την ημέρα του θανάτου του… Το Βυρώνειο Κτίριο, όπως είναι γνωστό το ιστορικό οίκημα, όπου αναπαύονται εδώ και χρόνια συμβολικά οι σκέψεις και οι ιδέες του Λόρδου Μπάιρον, ανοίγει τις πόρτες του επίσημα στο κοινό με μια μόνιμη μουσειακή έκθεση με τίτλο «Ο Μπάιρον και η Ελλάδα», καρπός συνεργασίας της Βυρωνικής Εταιρείας με την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος-Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Εργα τέχνης, προσωπικά αντικείμενα, επιστολές, τεκμήρια και ποικίλα κειμήλια από τις Συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και από πλειάδα ελληνικών και ξένων κρατικών και ιδιωτικών φορέων συνοδεύουν και συνθέτουν την προσωπικότητα του Λόρδου Βύρωνα ως ποιητή και ως φιλέλληνα, που αποτύπωσε τη βαθιά του θλίψη ως κραυγή διαμαρτυρίας για την καταστροφή του Παρθενώνα από τον Ελγιν στα ποιήματά του, την «Κατάρα της Αθηνάς» και στο «Προσκύνημα του Τσάιλντ Χάρολντ». Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.
Η επετειακή μόνιμη έκθεση, όπως περιγράφει στον «Ε.Τ.» η δραστήρια πρόεδρος από το 1996 της Βυρωνικής Εταιρείας Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Ροδάνθη Φλώρου εκπληρώνει «ένα όραμα ετών και μας φέρει πιο κοντά στο βίο και την προσωπικότητα ενός ριψοκίνδυνου ανθρώπου, με ένα όμως σταθερό βλέμμα προς την ελευθερία και την ισότητα, τη φύση και τον ρομαντισμό που αυτή αποπνέει». Η μουσειολογική μελέτη της έκθεσης, την οποία συνυπογράφουν οι επιμελήτριες του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου Νατάσα Καστρίτη και Ρεγγίνα Κατσιμάρδου, πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της Τράπεζας Πειραιώς και διοργανώνεται υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού.
Πέθανε ο συγγραφέας Βασίλης Λιόγκαρης
Η ζωή και το έργο του φιλέλληνα αναπτύσσονται μέσα από τέσσερις ενότητες. Ενα χρονολόγιο με τους κυριότερους σταθμούς της ζωής και του έργου του Βύρωνα υποδέχεται τον επισκέπτη και τον οδηγεί στην πρώτη ενότητα όπου φωτίζονται τα νεανικά χρόνια του ποιητή, η ζωή του στην Αγγλία και το πρώτο ταξίδι του στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα η εικαστική αφήγηση διατρέχει πρόσωπα που συνάντησε και τόπους που επισκέφθηκε. Στη δεύτερη ενότητα παρουσιάζεται η μετέπειτα σύνδεσή του με το ευρωπαϊκό φιλελληνικό κίνημα, τις σχέσεις του με την Ελληνική Επιτροπή του Λονδίνου, την έλευση και παραμονή του στην επαναστατημένη Ελλάδα μέχρι το θάνατό του. Στην ενότητα αυτή – όπως μας εξηγεί η κ. Φλώρου- γίνονται εκτενείς αναφορές στην ανάπτυξη του ευρωπαϊκού φιλελληνικού κινήματος και σε κομβικά γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης, τα οποία επηρέασαν την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη υπέρ του Αγώνα των Ελλήνων, όπως η Εξοδος του Μεσολογγίου.
Η τρίτη και η τέταρτη ενότητα είναι αφιερωμένες αντίστοιχα στην επιρροή της ποίησης του λόρδου Βύρωνα στο ευρύτερο κίνημα του Ρομαντισμού και στο αποτύπωμα – την επίδραση της προσωπικότητάς του στην Τέχνη.
Έντυπη έκδοση