Πολυσυλλεκτικό και ελκυστικό το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, περιλαμβάνει επιλογές για όλους.
Ως «πολυφωνικό, μαχητικό, παρηγορητικό, πολιτικό αλλά γεμάτο αληθινή ομορφιά» το χαρακτήρισε η επί πέντε χρόνια καλλιτεχνική διευθύντρια της μεγαλύτερης διοργάνωσης πολιτισμού του αττικού καλοκαιριού Κατερίνα Ευαγγελάτου στο σημείωμά της που ανακοινώθηκε στην αρχή της εβδομάδας. Πράγματι, ενενήντα τρεις συνολικά παραγωγές -δεκαεπτά περισσότερες από πέρυσι-, με έντονο πολιτικό στίγμα που αφουγκράζεται την εποχή, διεκδικούν το ενδιαφέρον του κοινού.
«Αντίδοτο»
«Το Φεστιβάλ διαχρονικά ήθελε και εξακολουθεί να θέλει να αποτελεί αντίδοτο, ένα παυσίλυπο, μια αχτίδα φωτός. Η Τέχνη είναι εδώ για κάθε άνθρωπο ξεχωριστά» λέει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής η Κ. Ευαγγελάτου κατά τη σύντομη συνομιλία μας αμέσως μετά τη διαδικτυακή ανακοίνωση του φεστιβαλικού μενού που κινείται γύρω από τα ερωτήματα «Πώς να ζήσουμε τη ζωή μας; Πώς να αντέξουμε τη ζωή μας;».
Επιλογές για όλους, λοιπόν, από την Πειραιώς 260 και το Ηρώδειο μέχρι τα αρχαία θέατρα της Επιδαύρου και νέους χώρους όπως Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου, Θέατρο Παλλάς, Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, Νοσοκομείο Σωτηρία και Ωδείο Αθηνών. Ο φετινός προϋπολογισμός για το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, μας είπε η κ. Ευαγγελάτου, κυμαίνεται στα 4,5 εκατ. ευρώ!
Ο Ε.Τ.» της Κυριακής συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει αναλυτικά το πρόγραμμα της Επιδαύρου, το οποίο, φέτος, μας εισάγει στην επέτειο των 70 χρόνων με μια εικαστική έκθεση αφιερωμένη στην άτυπη έναρξη των Επιδαυρίων το 1954 με πρωταγωνιστές τους εμβληματικούς ήρωες του Ιππόλυτου και της Φαίδρας, όπως τους γνωρίσαμε στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου στα 69 χρόνια λειτουργίας του. Ενα ταξίδι μέσα από κοστούμια, μάσκες, μακέτες, παρτιτούρες και οπτικοακουστικό υλικό στον σύγχρονο εκθεσιακό χώρο της Επιδαύρου, που εγκαινιάστηκε το 2023 χάρη στην πολύτιμη υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού. Η προπώληση έχει ήδη ξεκινήσει…
» «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη (5, 6/7): Ο διεθνώς καταξιωμένος σκηνοθέτης Τιμοφέι Κουλιάμπιν επανέρχεται στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου. Ο Ρώσος σκηνοθέτης θα ανοίξει τα φετινά Επιδαύρια σε μια διεθνή παραγωγή του Φεστιβάλ, παγκόσμια πρεμιέρα! Σπουδαίοι Ελληνες και Ελληνίδες ηθοποιοί απαρτίζουν τον θίασο, δίνοντας σάρκα και οστά στο κορυφαίο αυτό καλλιτεχνικό εγχείρημα. Τη μετάφραση υπογράφει ο Παντελής Μπουκάλας. Στον ρόλο της Κλυταιμνήστρας η Μαρία Ναυπλιώτου και πρωταγωνιστούν μεταξύ άλλων οι Θάνος Τοκάκης, Ανθή Ευστρατιάδου, Νικόλας Παπαγιάννης και Νίκος Ψαρράς.
» «Ορέστεια» του Αισχύλου (12, 13/7): Μια πιθανή απάντηση στο γιατί η Ορέστεια συνεχίζει να ασκεί τρομακτική έλξη θα μπορούσε να είναι: επειδή στον άνθρωπο υπάρχει η ανάγκη για μια βαθύτερη σχέση με τον μύθο. Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος κατεβαίνει στο αρχαίο θέατρο με το Εθνικό Θέατρο και μας συστήνει την αναζήτηση του απρόβλεπτου, του ασυνήθιστου, του παράδοξου. Τα πρόσωπα προσφέρουν τα σώματά τους στο θυσιαστήριο του ανοίκειου, θέτουν διαρκή ερωτήματα και διλήμματα. Παίζουν μεταξύ άλλων οι: Ελλη Ιγγλίζ, Αγλαΐα Παππά, Σάββας Στρούμπος, Σοφία Χιλλ.
» «Πλούτος» του Αριστοφάνη (19, 20/7): Σχεδόν 2.500 χρόνια μετά, ο αριστοφανικός λόγος παραμένει επίκαιρος. Ο Γιάννης Κακλέας, που εκτός από τη σκηνοθεσία υπογράφει και τη μετάφραση στη νέα παράσταση του ΚΘΒΕ, μας συστήνει τον «Πλούτο». Στον ρόλο του Χρεμύλου ο Μάνος Βακούσης, που τιμήθηκε πρόσφατα με το Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου «Κάρολος Κουν». Στο μουσικό μέρος της παράστασης παίρνουν μέρος οι Χατζηφραγκέτα και η Nalyssa Green. Στην Παράβαση του έργου εμφανίζεται η καθηγήτρια Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρία Ευθυμίου.
» «Not Hecuba» της Κομεντί Φρανσέζ (26, 27/7): Μετά τη θριαμβευτική υποδοχή της παράστασης Ηλέκτρα / Ορέστης σε σκηνοθεσία Ιβο βαν Χόβε το 2019, ο κορυφαίος θίασος της Κομεντί Φρανσέζ έρχεται ξανά στην Επίδαυρο συμπράττοντας αυτή τη φορά με τον πολυσυζητημένο Πορτογάλο σκηνοθέτη Τιάγκο Ροντρίγκες, νέο διευθυντή του Φεστιβάλ της Αβινιόν. Στην πρώτη του συνεργασία με τον θίασο της Κομεντί Φρανσέζ, ο Τιάγκο Ροντρίγκες καταπιάνεται με την ιστορία της Εκάβης μέσα από το έργο του «Not Hecuba». Η παράσταση θα παρουσιαστεί στην Επίδαυρο αμέσως μετά την πρεμιέρα της τον Ιούλιο στο Φεστιβάλ της Αβινιόν.
» «Βάκχες» του Ευριπίδη (2, 3/8): Η δεύτερη κάθοδος του Εθνικού Θεάτρου θα γίνει με τις Bάκχες του Ευριπίδη. Ηγεμόνας είναι ο εγγονός του Κάδμου, ο Πενθέας, γιος της Αγαύης. Από τη μανία του Διονύσου έχουν κιόλας καταληφθεί όλες οι γυναίκες της Θήβας. Εχουν εγκαταλείψει τις οικογένειές τους και παρμένες από την έκσταση του θεού, τη βακχεία, τελούν οργιαστικά μυστήρια στις κορυφές του Κιθαιρώνα. O Θάνος Παπακωνσταντίνου μάς ταξιδεύει στη Θήβα… υπό τη μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά, ενώ παίζουν ανάμεσα σε άλλους: οι Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Μαριάννα Δημητρίου, Αλεξία Καλτσίκη, Θέμης Πάνου, Αργύρης Πανταζάρας.
» «Ορνιθες» του Αριστοφάνη (9, 10/8): Στους Ορνιθες ο Αριστοφάνης εξιστορεί την απόφαση δύο Αθηναίων, του Πεισθέτερου και του Ευελπίδη, να εγκαταλείψουν τον κόσμο των ανθρώπων αναζητώντας μια πόλη χωρίς μικρότητα και διαφθορά, όπου να μπορεί κανείς να ζήσει με ειρήνη και δικαιοσύνη. Οι παθογένειες του σήμερα τίθενται επί του αρχαίου αργολικού θεάτρου μέσα από την πιο ξακουστή πολιτεία των πουλιών… στους αιθέρες και υψώνουν ένα τείχος ανάμεσα στους ανθρώπους και τους θεούς. Πρωταγωνιστούν ανάμεσα σε άλλους: Κώστας Κορωναίος, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Γιώργος Χρυσοστόμου.
» «Ικέτιδες» του Αισχύλου (23, 24/8): Εξήντα χρόνια μετά την πρώτη παρουσίαση του έργου στην Επίδαυρο, το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν και το Θέατρο του Νέου Κόσμου παρουσιάζουν τις Ικέτιδες του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη. Οι Δαναΐδες Ικέτιδες μιλούν για τον αγώνα της Γυναίκας ενάντια στον Ανδρα που με τη βία ζητά να της επιβληθεί. Η Λυδία Κονιόρδου στον ρόλο του Πελασγού, η Λουκία Μιχαλοπούλου ως Αμυμώνη και η Λένα Παπαληγούρα παίζει την Υπερμνήστρα. Στο θίασο ο Αρης Σακελλαρίου (Δαναός) και ο Γιάννης Τσορτέκης (Αιγύπτιος Κήρυκας), ενώ επί σκηνής η σολίστ Μαρίνα Σάττι.
ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ: Οι Χατζιδάκις, Τσιτσάνης συναντούν τη Ζουγανέλη
Υστερα από δέκα χρόνια η Ελεωνόρα Ζουγανέλη επιστρέφει στο Φεστιβάλ.
» Masters’ Voice: Μάνος Χατζιδάκις, Βασίλης Τσιτσάνης (20/7): Από τους πιο δημιουργικούς και καταξιωμένους τζαζίστες στην Ελλάδα, με σημαντικές συνεργασίες στην ελληνική και διεθνή τζαζ σκηνή, ο Δημήτρης Καλαντζής στη Μικρή Επίδαυρο, εκτός από την εξαιρετική δουλειά του πάνω στον Χατζιδάκι, θα μας συστήσει τη δική του τζαζ «μετάφραση» σε τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη. Μια γοητευτική προσωπική ανάγνωση σ’ έναν αρμονικό μουσικό διάλογο.
» Σε άλλα μονοπάτια (26, 27/7): Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη, από τις σημαντικότερες ερμηνεύτριες της νέας γενιάς, επιστρέφει στο Φεστιβάλ, ύστερα από δέκα χρόνια. Με αφετηρία το «Μονοπάτι» του Γιώργου Μουζάκη, θα ξεκινήσει μια βραδιά γεμάτη συναίσθημα και μνήμες που γεφυρώνουν το χθες με το σήμερα.
ΓΙΑ ΤΑ 70 ΧΡΟΝΙΑ: Επετειακή έκθεση
» «Ιππόλυτος – Φαίδρα» (5/7 έως 24/8): Ανοιχτή για το κοινό καθ’ όλη τη διάρκεια των παραστάσεων στο αργολικό θέατρο, η έκθεση με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την άτυπη έναρξη των Επιδαυρίων το 1954 με τον Ιππόλυτο του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ροντήρη από το Εθνικό Θέατρο με τον Αλέκο Αλεξανδράκη, παρουσιάζει τους εμβληματικούς ήρωες Φαίδρα και Ιππόλυτο, όπως τους γνωρίσαμε στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου στα 69 χρόνια λειτουργίας του. Αφιερωμένος στη λατρεία της θεάς Αρτεμης, ο Ιππόλυτος αρνείται τον έρωτα της Φαίδρας, με ολέθριες συνέπειες. Πολύτιμα τεκμήρια από το αρχείο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και πολλών ακόμη πολιτιστικών οργανισμών και θιάσων καλούν τον επισκέπτη σε ένα ταξίδι μέσα από αρχειακό υλικό σε ένα σύγχρονο εκθεσιακό περιβάλλον. Μια γοητευτική αναδρομή στις παραστάσεις και τις ερμηνείες που αποτύπωσαν την ορμή του ανεκπλήρωτου έρωτα σε όλες του τις μορφές στο εθνικό τοπόσημο του Αρχαίου Δράματος από τη δεκαετία του 1950 έως σήμερα.
Ειδήσεις σήμερα
H Εϊμι Γουάινχαουζ στην…μεγάλη οθόνη
Ο συνθέτης Τάσος Γκρους στον «Ε.Τ.»: Το ποιοτικό τραγούδι θα συνεχίσει να υπάρχει