Το σημαντικό και ουσιαστικό βήμα για την επιστροφή των Παρθενώνειων Γλυπτών έχει επιτευχθεί. Και δεν είναι άλλο από τον διακρατικό διάλογο μεταξύ της ηγεσίας των Υπουργείων Πολιτισμού της Ελλάδας και της Βρετανίας, που αναμφισβήτητα γεννάει ευοίωνες προϋποθέσεις στο χρόνιο ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών.
Η Επιτροπή επέμεινε στη Σύσταση (Recommentation), την οποία παγίως υιοθετεί για το θέμα ανανεώνοντας το ραντεβού των εμπλεκόμενων φορέων και του Οργανισμού για την 24η Συνοδό, γεγονός που αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη στην καθ’ όλα νόμιμη διεκδίκηση της χώρας μας.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα, η ICPRCP «καλωσορίζει την πρόθεση των υπουργών Πολιτισμού της Μεγάλης Βρετανίας και της Ελλάδας να συναντηθούν μετά τη Σύνοδο», «καλεί τον γενικό γραμματέα να βοηθήσει στις συναντήσεις μεταξύ των δύο κρατών για αμοιβαία λύση για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα» και «εντάσσει το θέμα στην ατζέντα της 24ης Συνόδου της Διακυβερνητικής Επιτροπής της Ουνέσκο». Υστερα από ισχυρή παρουσία λόγου και επιχειρημάτων της ελληνικής αντιπροσωπείας, την οποία αποτελούν ο γενικός γραμματέας του ΥΠΠΟΑ Γιώργος Διδασκάλου, ο γενικός διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης Νικόλαος Σταμπολίδης και από το υπουργείο Εξωτερικών οι Βασιλική Παπαγεωργίου και Αρτεμις Παπαθανασίου, η Επιτροπή εξέτασε το ζήτημα και τις εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί.
Από τα συμπεράσματα της Συνόδου αναφέρθηκε ο επικείμενος διακρατικός διάλογος μεταξύ της Ελληνίδας υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη και του Βρετανού υφυπουργού Πολιτισμού λόρδου Πάρκινσον «σε εύθετο χρόνο», ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.» η ελληνική αντιπροσωπεία δεν ζήτησε να υπάρξει εν νέου κείμενο «Απόφαση» (Decision 22 COM 17), σύμφωνα με την οποία τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε καλέσει επιτακτικά το Ηνωμένο Βασίλειο να αναθεωρήσει τη στάση του και να συνομιλήσει με την Ελλάδα, αναγνωρίζοντας ότι το θέμα έχει διακυβερνητικό χαρακτήρα, σε αντίθεση με τα όσα υποστηρίζει η βρετανική πλευρά πως η υπόθεση αφορά στο Βρετανικό Μουσείο.
Νέος γύρος συνομιλιών για τα Γλυπτά Παρθενώνα
Εν πολλοίς, ανοίγει ένας νέος γύρος επίσημων συνομιλιών μεταξύ των δύο πολιτικών ηγεσιών! Κατά πόσο το τραπέζι του διαλόγου θα διευκολύνει την πρόοδο των διαπραγματεύσεων ή θα αμβλύνει το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών δεν θα αργήσει να φανεί…
ΤΙ ΔΙΑΒΑΣΑ
Πάντως, κατά τη διάρκεια της Συνόδου η βρετανική πλευρά υποστήριξε τη θέση της πως ο Ελγιν απέκτησε νομίμως τα Παρθενώνεια Γλυπτά και πως η νομοθεσία απαγορεύει στο Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει κάποιο από τα εκθέματά του. Η προστιθέμενη αξία σε όλη αυτή την προσπάθεια βρίσκεται και στην έντονη δυσαρέσκεια των μελών της Συνόδου για το γεγονός ότι η επίλυση του ζητήματος παραμένει εκκρεμής, λόγω της στάσης του Ηνωμένου Βασιλείου. Η εθνική προσπάθεια για το δίκαιο αίτημα της χώρας μας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα συνεχίζεται αμείωτα και συντονισμένα, ενώ όπως φάνηκε από τις εισηγήσεις των μελών της Συνόδου υποστηρίχθηκε σθεναρά από την πλειοψηφία τους.
Ειδήσεις σήμερα
Τουρκικός παροξυσμός με παραβιάσεις στην Αλεξανδρούπολη – Το χρονικό των προκλήσεων
Φως στο Τούνελ: Προκαλεί το «παρεάκι της μαγκιάς» για την υπόθεση του Θύμιου – Μεγαλώνει η αγωνία
Κάτω Πατήσια: Ψάχνουν αν προκλήθηκε από «παιχνίδι θανάτου» η αυτοκτονία του 14χρονου Μάκη
Κύπελλο Ελλάδας: Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ διεκδικούν απόψε το τρόπαιο
Δίκη Τοπαλούδη: Ισόβια και 15 χρόνια στους δολοφόνους και βιαστές της Ελένης