Ο Παύλος, μόνος στο σπίτι, έβαλε για άλλη μια φορά στο ΥouΤube να δει το βιντεοκλίπ με την Ελλη Κοκκίνου: «Αυτό το καλοκαίρι».
Σιγοτραγουδούσε αυτούς τους στίχους φτιάχνοντας ταυτόχρονα το κοκτέιλ που έπιναν εκείνη την εποχή. Βότκα με πορτοκαλάδα. Πριν την ανακάλυψη του Μοχίτο και του Απερολ.
Απλά πράγματα: Οπως πάθαινε ο Προυστ με τις μαντλέν που βουτούσε στο τσάι, το ίδιο πάθαινε κι αυτός όταν έπινε βότκα με πορτοκάλι κι έτρωγε αράπικα φιστίκια.
Του ερχόταν στο νου εκείνο το beach bar στο νησί, πριν γεμίσει με κλαμπ λίγα χρόνια αργότερα. Και φυσικά εκείνη. Η Δάφνη. Ναι. Μόλις είχε αρχίσει να γίνεται μόδα αυτό το όνομα. Σήμερα ολόκληρος δαφνώνας θα μπορούσε να φτιαχτεί με τις Δάφνες.
Μόνο που εκείνη τη φώναζαν Dafne. Τους ερχόταν από την Ελβετία κάθε καλοκαίρι. Η μαμά Ελληνίδα, ο μπαμπάς Ελβετός. Καθηγητές Γερμανικών κι οι δυο. Νοίκιαζαν πάντα το σπίτι της Σοφίας πλάι στη θάλασσα. Και περνούσαν 20 μέρες του Αυγούστου στο νησί.
Εκείνη τη χρονιά είχε γίνει το comeback της Ελλης Κοκκίνου με το άλμπουμ «Στο κόκκινο», μετά από τρία χρόνια απουσίας. «Μασάι», «Δε γίνεται», «Sorry». Χαμός γινόταν.
Εκείνος ως φανατικός ροκάς, με συμπάθειες και προς τη ρέγκε, έβγαζε σπυράκια με τα τραγούδια του συρμού.
Μέχρι που εκείνο το βράδυ η Dafne ζήτησε από τον Μανώλη, ιδιοκτήτη, μπάρμαν και dj του beach bar που δεν είχε όνομα, να βάλει ένα τραγούδι από το CD που είχε μαζί της.
«Αυτό το καλοκαίρι», λοιπόν: Κάτω από τον ήλιο σε μια απέραντη αγκαλιά καράβι η αγάπη ταξιδεύει κι εμείς στην πλώρη του να δίνουμε φιλιά κι η θάλασσα να μας ζηλεύει.
Ο Μανώλης, που είχε ξινίσει στην αρχή, ωστόσο ήταν κι αυτός τσιμπημένος -όπως όλοι στην παρέα- με την Dafne, δέχτηκε να το βάλει βαριαναστενάζοντας. Ηταν ιεροσυλία μετά τον Dylan και το «Heaven’s Door» ο… Φοίβος.
Ομως αυτό που ακολούθησε δεν νομίζω να υπήρχε ούτε στους χειρότερους εφιάλτες του. Με προτροπή της Dafne σε λίγο όλοι οι θαμώνες του beach bar ήταν στο πόδι και χόρευαν!
Μέχρι και τους… Μασάι έκαναν εκείνη τη βραδιά. Και η Κοκκίνου έγινε το έμβλημα- εξαίρεση του καλοκαιριού.
Σου υπόσχομαι αυτό το καλοκαίρι να’ναι ένα απ’ τα πιο ωραία για μας μωρό μου
Με χρώμα θαλασσί θα ζωγραφίζουμε τον έρωτα παρέα σαν τ’ όνειρό μου
Η Dafne τραγουδούσε χορεύοντας και τον κοίταζε, λες κι απευθύνονταν σε αυτόν οι στίχοι του τραγουδιού! Λες να ήρθε ο καιρός; Να «ωρίμασαν οι συνθήκες», όπως έγραφαν οι θεωρητικοί του μαρξισμού για επικείμενες επαναστάσεις;
Εκείνο το βράδυ ωστόσο ήρθαν οι γονείς της να την πάρουν. Αν και άφησε το CD δώρο στον Μανώλη, το πάρτι τέλειωσε σχεδόν αμέσως μόλις έφυγε. Κι ο Μανώλης για να εξιλεωθεί στον θεό της rock έβαλε να ακούσουν το διπλό άλμπουμ των Pink Floyd, το «Ummagumma», και τους εξήγησε πως η λέξη προέρχεται από τη «σλανγκ» των φοιτητών του Κέμπριτζ και σήμαινε… σεξ. Ηταν -όπως έλεγε ο ίδιος- επινόηση του φίλου τους «Emo» Moore, που έλεγε «πάω στο σπίτι για λίγο… ummagumma»!
-Εσάς δεν σας βλέπω για ummagumma, οπότε τραβάτε για ύπνο, να κλείσουμε καμιά ώρα, είπε στην παρέα, αφού τέλειωσε το άλμπουμ και είχαν όλοι βυθιστεί στη σιωπή.
Πίνοντας τη δεύτερη βότκα, ο Παύλος έβαλε να ακούσει το «Sorry». Μάλλον αυτό ταίριαζε πιο πολύ στην ανάμνηση.
Μωρό μου σόρι
Μα έχω βρει καλύτερο αγόρι
Κι εδώ τελειώνει το δικό μας στόρι
Καιρός λοιπόν να μ’ αποχαιρετήσεις
Μωρό μου σόρι
Να συνεχίσεις κοίτα τη ζωή σου
Ανήκω αλλού δεν είμαι πια δική σου
Προσπάθησε να ξεκολλήσεις
Σόρι, σόρι, σόρι,
Το επόμενο πρωινό η Dafne είπε πως θέλει να κολυμπήσει ως απέναντι. Στη σπηλιά του κέδρου. Ενας κέδρος υψωνόταν πάνω της, με τις μισές ρίζες στον αέρα, και της είχε δώσει το όνομά της. Ηταν στην άλλη πλευρά του κόλπου. Ηθελε γύρω στα είκοσι λεπτά κολύμπι για να φτάσεις -στο γρήγορο- και κανένα μισάωρο χαζεύοντας. Κι άλλο τόσο -ή λίγο περισσότερο- για να γυρίσεις καθώς τα ρεύματα ήταν ανάποδα.
Για μεγάλη του χαρά, όλοι βαριόντουσαν. Οπότε θα πήγαιναν οι δυο τους. Μετά από ένα αποχαιρετιστήριο φιλί -γεμάτο υποσχέσεις- την προηγούμενη χρονιά, δεν είχαν ξαναβρεθεί μόνοι.
Τότε δεν υπήρχαν ούτε facebook ούτε Instagram, κι έτσι σχεδόν όλη η παρέα χανόταν το χειμώνα για να ξαναβρεθεί το καλοκαίρι.
Κολυμπούσε γρήγορα κι ο Παύλος την ακολουθούσε αγκομαχώντας. Εκείνη με στιλ, αυτός όπως να ’ναι.
Φυσικά έφτασε πρώτη στη σπηλιά, σκαρφάλωσε σε έναν βράχο για να τον περιμένει κι εκείνη τη στιγμή ακούστηκε κάτι σαν
-Αουτς!
Η Dafne είχε πατήσει αχινό. Τον φώναξε. Εκείνος επιτάχυνε όσο μπορούσε.
Εφτασε, ανέβηκε προσεκτικά στο βράχο κι εκείνη του άπλωσε το πόδι της.
Τον έπιασε ταχυπαλμία καθώς το κράτησε στα χέρια του για να εξετάσει την πατούσα. Δυο αγκάθια είχαν μπει. Το πρώτο, παρά την ταραχή του, της το έβγαλε εύκολα.
ΤΙ ΔΙΑΒΑΣΑ
Το δεύτερο του έβγαλε την ψυχή. Ομως τα κατάφερε, αν και κάποια στιγμή παραλίγο να γλιστρήσει από το βράχο.
Κι ύστερα…
-Ευχαριστώ, του είπε και τον κοίταξε στα μάτια. Δεν πάμε πιο μέσα;
Στο βάθος της σπηλιάς υπήρχε μια παραλία με ψιλό βοτσαλάκι. Από μια τρύπα της οροφής έμπαινε φως και την έκανε να λαμπυρίζει.
Κι όταν έφτασαν εκεί, το τράβηξε πάνω της και… ummagumma!
Νόμιζε πως ονειρεύεται. Πως αυτά γίνονται μόνο στα μυθιστορήματα ή σε κάτι χαζο-ρομαντικές ταινίες.
Ούτε θυμάται πώς γύρισαν πίσω. Η διαδρομή κράτησε καμιά ώρα αφού κάθε τόσο σταματούσαν, αγκαλιάζονταν και φιλιόντουσαν με πάθος. Μέχρι που πλησίασαν και απομακρύνθηκαν λίγο.
Σε πελάγη ευτυχίας ο Παύλος.
Το βράδυ στο beach bar ζήτησε ο ίδιος από τον έκπληκτο Μανώλη να βάλει Κοκκίνου!
Μόνο που η Dafne δεν φάνηκε. Ούτε εκείνο το βράδυ ούτε τα δυο επόμενα. Και το σπίτι τους θεόκλειστο.
Το τέταρτο βράδυ εμφανίστηκε με έναν τύπο που λες κι είχε βγει από νεανική ταινία του Χόλιγουντ.
-Ο Αντρέα, το αγόρι μου από την Ελβετία, τον σύστησε. Δεν μιλάει ελληνικά αλλά γνωρίζει τις λέξεις που ξέρετε όπως αυτή από μ…
-Malaka, πετάχτηκε εκείνος που κατάλαβε.
-Ο Παύλος ένιωσε πως απευθυνόταν σε εκείνον.
Το πιο ωραίο καλοκαίρι μόλις είχε τελειώσει!
Του Κώστα Στοφορου
Ειδήσεις σήμερα
Καιρός: Καλοκαίρι τέλος! – Η πρόγνωση για τις επόμενες ώρες [Βίντεο]
Φωτιές στην Ελλάδα: Συναγερμός για αλλαγή στο σχεδιασμό πυρόσβεσης