Αυτά και άλλα αντίστοιχα ερωτήματα και απαντήσεις επιχειρεί να δώσει το πολύ ενδιαφέρον διεθνές ερευνητικό, εκπαιδευτικό, καλλιτεχνικό εργαστήρι «Μια σπουδή για την πόλη του Ασπροπύργου» που πραγματοποιείται με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, από την Αιμιλία Μπουρίτη, σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ασπροπύργου, στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος ΑΜΟΛΗ και με την υποστήριξη και την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Κυριακή 29 Νοεμβρίου, στις 18.00, με διαδικτυακό τρόπο.
Η παρακολούθηση του εργαστηρίου προσφέρεται δωρεάν.
«Ο Ασπρόπυργος λειτουργεί ως σημείο αναφοράς. Είναι ένας τόπος που αντανακλά τις διεθνείς τάσεις που παρατηρούνται σε παγκόσμιο επίπεδο», λέει στον «Ε.Τ.» η Αιμιλία Μπουρίτη από τη Συν+εργασία, που έχει την ευθύνη διοργάνωσης του φεστιβάλ, ως μέρος του διεθνούς προγράμματος ΑΜΟΛΗ.
«Ξεπερνάμε την τοπικότητα και συνδέουμε την πόλη του Ασπροπύργου με την ευρωπαϊκή της οντότητα και ταυτότητα. Πρόκειται στην ουσία για μια μικρογραφία της Ευρώπης. Πλέον είμαστε όλοι μέρος μιας κοινής πορείας και έτσι πρέπει να λειτουργούμε».
«Η τέχνη, ο πολιτισμός είναι το όχημα και βασικό εργαλείο με το οποίο μπορούμε να κάνουμε βαθιές και ριζικές αλλαγές στις συνειδήσεις των ανθρώπων όσον αφορά την ταυτότητα και την κληρονομιά τους», συνεχίζει η Αιμιλία Μπουρίτη.
«Η δύναμή τους είναι η συνείδηση της πορείας που ήδη έχουν κάνει. Για να πάμε σ’ ένα καλύτερο μέλλον όπως το φανταζόμαστε πρέπει να πατήσουμε στο έδαφός μας, στην πορεία που έχουμε ήδη διανύσει. Γι’ αυτό και το διεθνές αυτό εργαστήρι συνδέεται με άλλες χώρες και συμμετέχουν κορυφαίες προσωπικότητες από τέσσερις χώρες, ΗΠΑ, Γαλλία, Ολλανδία, Ελλάδα, καθώς χρειαζόμαστε τον κοινό διάλογο. Επίσης συμμετέχουν εκπρόσωποι τοπικών φορέων, που κουβαλούν τη βιωμένη εμπειρία της πόλης.
ΤΙ ΔΙΑΒΑΣΑ
Ωστόσο η τοπικότητα δεν είναι ένα πλαίσιο που μας κλείνει στον εαυτό μας, αλλά ένας αναβατήρας που πρέπει να μας εκτινάξει έξω από τον τόπο μας και την Ελλάδα και να μας συνδέσει με άλλους τόπους».
Η Αιμιλία Μπουρίτη σημειώνει ακόμα ότι «δεν πρόκειται για μια συζήτηση μεταξύ ειδικών, γι’ αυτό και δεν το ονομάζουμε συνέδριο, αλλά εργαστήρι, γιατί δεν θέλουμε να μείνουμε σ’ ένα επίπεδο κατάθεσης γνώσεων, αλλά σε μια ζύμωση που θα οδηγήσει σε νέες διασυνδέσεις. Την Κυριακή γίνεται η αφετηρία, από την οποία θα ξεκινήσουν νέες ανταλλαγές».
Στο φετινό διεθνές εργαστήρι, που έχει ως κύριο στοιχείο τη διεπιστημονικότητα, συμμετέχουν προσωπικότητες διεθνούς κύρους όπως οι Nicolas Bourriaud, David Blumenkrantz, Lars Ebert, δρ Ιωάννης Δρίνης, δρ Μαρία Τσίγκου, Δέσποινα Μπουλογιώρου, Αιμιλία Μπουρίτη, αλλά και εκπρόσωποι τοπικών φορέων όπως οι Μαρία Περηφάνου και Κατερίνα Ηλία.
Οι συμμετέχοντες είναι καλλιτέχνες, ιστορικοί τέχνης, επιστήμονες, ακαδημαϊκοί, εκπαιδευτικοί, ερευνητές. Στο εργαστήρι συμμετέχουν και εκπρόσωποι τοπικών κοινοτήτων, όπως αγρότες και Αρβανίτες κάτοικοι του Ασπροπύργου, καθώς και φοιτητές.
Το εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί στα ελληνικά με αγγλική μετάφραση, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν οι τοπικές κοινότητες και γενικά οι κάτοικοι της πόλης. Συντονίζει η Αιμιλία Μπουρίτη. H παρακολούθηση και συμμετοχή στο διαδικτυακό, διεθνές εργαστήρι θα γίνει μέσα από την πλατφόρμα του zoom σε live μετάδοση στο YouTube στο κανάλι Emilia Bouriti και στη σελίδα της καλλιτεχνικής πλατφόρμας Συν+εργασία στο facebook, Emilia Bouriti Syn+Ergasia
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου