Οι εκδηλώσεις, που διοργανώνονται από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, έχουν ξεκινήσει με επιτυχία από τις 26 Αυγούστου και συνεχίζονται έως τις 22 Σεπτεμβρίου.
Χίος: 2ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ – Ταξίδι πολιτισμού στο νησί του Ομήρου
Το ενδιαφέρον είναι ότι πρόκειται για μια πλούσια παλέτα εκδηλώσεων, με πολιτιστικές, λαογραφικές, αθλητικές διοργανώσεις και ομιλίες σημαντικών προσωπικοτήτων, που κινητοποιούν τους κατοίκους του νησιού. Αλλά και οι επισκέπτες αντιλαμβάνονται ότι βρίσκονται σε έναν τόπο ευλογημένο, αγέρωχο, αλλά και ανέπαφο στο χρόνο.
Οπως λέει στον «Ε.Τ.» ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, «η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου οργανώνει και φέτος, για δεύτερη συνεχή χρονιά, το 2ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Χίου για να προβάλει τα υπέροχα τοπία, τα μεσαιωνικά καστροχώρια, τον πλούτο της παράδοσης και την ιστορία της Χίου με μουσικές, αθλητικές, αλλά και γαστρονομικές εκδηλώσεις που καλύπτουν από άκρη σ’ άκρη το νησί.
Το Φεστιβάλ, όμως, περιλαμβάνει και διαλέξεις διεθνών προσωπικοτήτων των γραμμάτων και των τεχνών στο ιστορικό Καστέλλι του περιώνυμου Κάμπου. Σας περιμένουμε όλους στη Χίο να παρακολουθήσετε ενα μοναδικό, “μυροβόλο” Φεστιβάλ, που φιλοδοξούμε να γίνει ο θεσμός που οδηγεί στο αύριο με την αύρα του χθες, ενώνοντας αξίες, έργα, Iστορία και καινοτόμες ιδέες», καταλήγει ο κ. Μουτζούρης. Οικοδέσποινα του Φεστιβάλ, η Σταματίνα Τσιμτσιλή.
ΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕΤΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Σήμερα 4 Σεπτεμβρίου, στις 19:30, σειρά έχει μία σειρά από ομιλίες στο Καστέλλι, στον Κάμπο της Χίου:
ΤΙ ΔΙΑΒΑΣΑ
- George Philip Nicholas Winsdor, κόμης του St. Andrews και πρύτανης του Πανεπιστημίου Bolton του Ηνωμένου Βασιλείου. Ομιλία για την Ελλάδα και τη Χίο.
- «Greek Islands: Το χθες και το αύριο των ελληνικών νησιών». Ομιλία του επιχειρηματία, συγγραφέα και συλλέκτη έργων τέχνης Χρύσανθου Πανά.
- Ιωάννης Μετζικώφ: Ομιλία με τίτλο: «Αναζητώντας μέσα στις εποχές την ομορφιά στις όψεις των ανθρώπων».
- Μουσική βραδιά με τη Νινέτα Βαφειά στο πιάνο, την υψίφωνο της ΕΛΣ Ελενα Κελεσίδου και τον Γιώργο Ντάβλα.
5 Σεπτεμβρίου, 19:30, Καστέλλι, Κάμπος:
- Χαιρετισμός και ομιλία από τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, κ.κ. Μάρκο.
- Ομιλία του Γεωργίου Μπαμπινιώτη, καθηγητή Γλωσσολογίας, πρ. πρύτανη Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρο των Αρσακείων Σχολείων, με θέμα: «Αδαμάντιος Κοραής: Ο πρώτος “γλωσσολόγος” της νεότερης Ελλάδας».
- Ομιλία του διευθυντή του εικαστικού τμήματος του Ιδρύματος Β.&.Μ. Θεοχαράκη, θεωρητικού και κριτικού τέχνης, Τάκη Μαυρωτά, με θέμα: «Η ιστορία του παρελθόντος και η μνήμη του μέλλοντος όπως εκφράζονται στη ζωγραφική του Delacroix».
- Μουσικός επίλογος με αγαπημένες ελληνικές μελωδίες.
6 Σεπτεμβρίου, 19:30, Καστέλλι, Κάμπος:
- Χαιρετισμός από τον Βρετανό πρέσβη, Matthew Lodge.
- Εισαγωγική ομιλία του Μιχαήλ Μόσχου, M.A., M.Phil (Columbia), director, The London Hellenic Prize.
- Ομιλία του Roderick Beaton, καθηγητή της Νεότερης Ελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο King’s College του Λονδίνου. Τίτλος: «Από την Καταστροφή της Χίου μέχρι τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου: Η προσφορά του Φιλελληνισμού στον Αγώνα των Ελλήνων (1822-1827)».
- Μουσικός επίλογος με σολίστ την Εβίτα Μανιατοπούλου σε έργα Σοπέν και την υψίφωνο Ανδριάννα Νεαμονίτη με συνοδεία στο πιάνο τον Νίκο Μαχαίρα.
7 Σεπτεμβρίου, 19:30, Καστέλλι, Κάμπος:
- Ομιλία της Ελενας Ματθαιοπούλου, Associate Editor of «Opera Now» magazine, UK, αρθρογράφου για θέματα όπερας και μουσικής, συγγραφέα, με τίτλο: «Η Ελληνική Επανάσταση στη μουσική και την όπερα».
8 Σεπτεμβρίου, 19:30. Αρχοντικό Ριζικό, Κάμπος:
- Ομιλία της Μάγιας Τσόκλη με θέμα: «Η Χίος όπως τη θυμάμαι».
22 Σεπτεμβρίου, 19:30, Πανεπιστήμιο Αιγαίου:
- Εκδήλωση «Στο κέντρο της γνώσης της Περιφέρειας. Επιβραβεύοντας τη γνώση για τη Χίο». Συνδιοργάνωση Περιφέρεια – Κοσμητεία Σχολής Επιστημών της διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Ειδήσεις σήμερα
Πανελλήνιες 2023: Εκπλήξεις έκρυβε το μηχανογραφικό – Οι ανατροπές στις επιλογές των υποψηφίων
Εξοικονομώ: Αλλο 1 δισ. ευρώ για νοικοκυριά και επιχειρήσεις