Μερικές ώρες μόλις πριν από την αναχώρησή του άκουγε μουσική όπερες του Βάγκνερ και συμφωνίες του Μάλερ, ενώ ζήτησε να ακούσει τραγούδια του Λουκιανού Κηλαηδόνη και τραγούδησε χαμηλόφωνα το «Ενα φιλάκι είναι λίγο πολύ λίγο», ενώ ήταν ξαπλωμένος. Κρατώντας το μυαλό του ενεργό ως την ύστατη ώρα, έδωσε άνιση μάχη με τον καρκίνο επί επτά μήνες.
Τον Σεπτέμβριο εγκαινιάσθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος, η έκθεση «Enigma 2» του ζωγράφου και γλύπτη Κωστή Γεωργίου, την οποία είχε συνοδεύσει με αναλυτικό κείμενό του και έμελλε να είναι το κύκνειο άσμα του.
Στο πλευρό του στάθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της μάχης που έδινε η «αγαπημένη του», όπως ο ίδιος ήθελε να την αποκαλεί, η σύντροφός του, συνθέτης, Λίλιαν Ματσούκα. Αν και έκαναν τιτάνιο αγώνα για να σωθεί, ωστόσο στάθηκε αδύνατον. Τον τελευταίο μήνα ο Χάρης Καμπουρίδης νοσηλεύθηκε σε κλινική στο Χολαργό, ώστε να αντιμετωπισθεί με τον καλύτερο τρόπο η πορεία του προς το τέλος. Αυτό που ήθελε ήταν να ζει την κάθε μέρα με χαρά, να υπάρχει μουσική στη ζωή του, να ενημερώνεται όσο μπορούσε. Εφυγε με αξιοπρέπεια, ενώ διατήρησε την ψυχραιμία του: «μόνο με ένα σεντόνι», έλεγε χαρακτηριστικά, καθώς ο ίδιος ήθελε η κηδεία του να πραγματοποιηθεί σε στενό οικογενειακό κύκλο και σύμφωνα με την επιθυμία του, το σώμα του θα αποτεφρωθεί σήμερα στη Ριτσώνα. Εκεί θα βρίσκονται ο αδελφός του και τα ανίψια του.
Οι στάχτες του στον Ιασμο
ΤΙ ΔΙΑΒΑΣΑ
Οπως γράφει η προσωπική του σελίδα στο facebook: «Ο Χάρης είχε δηλώσει την επιθυμία να αποτεφρωθεί το σώμα του και έπειτα να σκορπιστούν οι στάχτες στον Ιασμο, επάνω από τη γέφυρα που ενώνει τις δύο όχθες Ροδόπης – Κομοτηνής. Οπως έλεγε, ήθελε «πριν φύγει το καλοκαίρι ένα τελευταίο μπάνιο στα ρέοντα νερά των παιδικών κολυμβητικών αναμνήσεων και ψαρέματος, κάτω από τη λιθόκτιστη γέφυρα 17ου αιώνα του ιασμου και εκεί ανάμεσα στα παλαιοχριστιανικά ερείπια προσδοκώ ένα νέο βάπτισμα ως μήνυμα αναγέννησης αλλά και μία συναρπαστική αντάμωση με τους ήρωες των παιδικών μου αναμνήσεων, τον Χάκλμπερι Φιν και τον Τομ Σογιερ…».
Σπουδές
Ο Χάρης Καμπουρίδης είχε σπουδάσει στις Φιλοσοφικές Σχολές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστήμιο του Ααχεν. Ηταν υποψήφιος διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1981 δημοσίευσε πληθώρα δοκιμίων και μελετών. Διατέλεσε τεχνοκρίτης στον αθηναϊκό Τύπο, ήταν μέλος ερευνητικών ομάδων, επιστημονικών και καλλιτεχνικών επιτροπών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, διοικητικών συμβουλίων της Διεθνούς Ενώσεως Σημειωτικών Σπουδών, της Εταιρείας Ελλήνων Τεχνοκριτών, της Τέχνης Θεσσαλονίκης, κ.ά. Ελαβε μέρος σε επιστημονικά συμπόσια, ήταν διευθυντής από το 1975 έως το 1982 του διεθνούς περιοδικού για τη Σημειωτική «Kodikas/Code» και σειράς συναφών τομών που εκδόθηκαν στη Γερμανία. Το 1983 εξελέγη εθνικός επίτροπος ζωγραφικής για την Μπιενάλε Σάο Πάολο. Δραστηριοποιήθηκε ιδιαιτέρως με την ίδρυση εταιρίας μελέτης της νεοελληνικής τέχνης.
Υπήρξε, επίσης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης (Ρόδος), σύμβουλος της Εθνικής Πινακοθήκης (1990-94), επίκουρος καθηγητής Επικοινωνιολογίας (1992-95) στο ΑΠΘ, μέλος της Academia Europaea, υποψήφιος διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οργανωτής και επιμελητής πολλών μουσειακών εκθέσεων και συγγραφέας βιβλίων για την ελληνική ζωγραφική, συνέγραψε επίσης πολλές μονογραφίες για κορυφαίους Ελληνες καλλιτέχνες. Μειλίχιος και συμπαθέστατος, με μεγάλη αγάπη για την τέχνη της φωτογραφίας, συνέλεγε μηχανές και λήψεις.
Είχε συνεργαστεί με μεγάλη επιτυχία με το Μορφωτικό Ιδρυμα της ΕΣΗΕΑ το 2014 στην επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυση της ΕΣΗΕΑ. Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, στο συλλυπητήριο μήνυμά της για την απώλεια του Χάρη Καμπουρίδη, σημείωσε μεταξύ άλλων: Η απώλεια του Χάρη Καμπουρίδη αποτελεί μεγάλο πλήγμα για την ελληνική τέχνη και τον ελληνικό πολιτισμό. Το έργο που μας αφήνει θα συνεχίσει να αποτελεί ανάμνηση της αγάπης του για τις εικαστικές τέχνες και τους Ελληνες καλλιτέχνες».
Ειδήσεις σήμερα
Σύνοδος Κορυφής EE: Συμφωνία για τον «περιορισμό των τιμών της ενέργειας» στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο