Το κτίριο αποτελεί ισχυρό σημείο αναφοράς για την ιστορία της Αθήνας, καθώς στις 28 Φεβρουαρίου 1943 η εξόδιος ακολουθία του Κωστή Παλαμά συνδέθηκε με τη μεγαλύτερη αντιστασιακή διαδήλωση στην Αθήνα ενάντια στη γερμανική κατοχή.
Το υπουργείο Πολιτισμού προχωρεί συστηματικά τις διαδικασίες αποκατάστασης της οικίας Παλαμά -ιστορικού διατηρητέου μνημείου ιδιοκτησίας του- στην οδό Περίανδρου 5, στην Πλάκα, σε συνέχεια της θετικής γνωμοδότησης του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων επί της μελέτης αποκατάστασης του κτιρίου και της μελέτης συντήρησης του εσωτερικού διακόσμου.
«Επειτα από δεκαετίες εγκατάλειψης, σε συνέχεια της απόκτησης της ιδιοκτησίας του από το υπουργείο Πολιτισμού, το 2023, η αποκατάσταση του κτιρίου έχει ως στόχο την ανάδειξη του μνημείου και την ένταξη στη ζωή της πόλης ως χώρου μελέτης και σπουδής της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας και διάδοσης του έργου του μεγάλου Ελληνα ποιητή», σημείωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, και επεσήμανε πως «η οικία Παλαμά εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής μας για την ανάδειξη ιδιόκτητων κτιρίων που παρουσιάζουν ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό και ιστορικό ενδιαφέρον». Σύμφωνα με τη μελέτη αποκατάστασης, προβλέπεται μια σειρά από μέτρα τα οποία στοχεύουν στην εξασφάλιση της υλικής υπόστασης του κτιρίου, καθώς και στην εισαγωγή νέων χρήσεων και λειτουργιών με τρόπο αρμονικό προς τη μορφή του μνημείου.
Με τη βελόνα του πικάπ: Κύκλοι τραγουδιών της Λίνας Νικολακοπούλου στο Major Seven
Το κομβικό στοιχείο που αναδεικνύεται μέσω της αρχιτεκτονικής μελέτης είναι το ιστορικό γεγονός ότι το σπίτι και ειδικά η αυλή αποτέλεσε την αφετηρία της νεκρικής πομπής της κηδείας του ποιητή που εξελίχθηκε σε παλλαϊκή πορεία εναντίον του κατακτητή μέσα στην Κατοχή. Στο πλαίσιο αυτό, η αρχιτεκτονική διαμόρφωση εστιάζει στη νοηματική διασύνδεση του εσωτερικού χώρου της αυλής με τον εξωτερικό χώρο και την οδό Περιάνδρου.
Στην αυλή προτείνεται η προσθήκη μιας ημιυπαίθριας κατασκευής που διαμορφώνει ένα αισθητικά άρτιο πλαίσιο για μια μόνιμη φωτογραφική έκθεση σε σχέση με τον ποιητή και κυρίως με το γεγονός της κηδείας του.
Η ημιυπαίθρια κατασκευή θα αποτελεί, επίσης, έναν μεταβατικό χώρο εισόδου προς μια ισόγεια αίθουσα για παρουσιάσεις βιβλίων ή άλλες συναφείς δραστηριότητες με χωρητικότητα 50 ατόμων. Η μελέτη αποκατάστασης-επανάχρησης του κτιρίου εκπονήθηκε με ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Σύλβιας Ιωάννου, ώστε το έργο να ενταχθεί για χρηματοδότηση στην προγραμματική περίοδο 2021-2027.
Ειδήσεις σήμερα
Επίδαυρος: Στο φως το Τέμενος του Ασκληπιού
Ηράκλειο: Ελεύθεροι μετά τις απολογίες τους οι δύο ανήλικοι που διώκονται για παιδική πορνογραφία