Απόψε Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου, το εμβληματικό έργο «Αποκατάσταση, ανάδειξη ανεσκαμμένου τμήματος Ρωμαϊκού Σταδίου Πατρών» -ένα αίτημα πολλών χρόνων- εγκαινιάζεται από την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Το έργο έχει προϋπολογισμό 335.000 ευρώ και υλοποιήθηκε στο διάστημα 2020-2023 με τη μέθοδο της αρχαιολογικής αυτεπιστασίας από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας, στο πλαίσιο του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας «INTERREG 2014-2020» μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας. Στόχος του προγράμματος ήταν η αποκατάσταση σημαντικών πολιτιστικών μνημείων στη Βορειοδυτική Ελλάδα και την Απουλία, η ανάπτυξη και προώθηση του θεματικού τουρισμού αξιοποιώντας τους υφιστάμενους φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους.
«Τα εντυπωσιακά ερείπια του Σταδίου, στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της σύγχρονης πόλης, προσέλκυαν εδώ και χρόνια το έντονο ενδιαφέρον ντόπιων και επισκεπτών, που δεν μπορούσαν όμως να το προσεγγίσουν λόγω επικινδυνότητας και έλλειψης ανάδειξης. Αυτό μας κινητοποίησε και με τη συνδρομή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας καταφέραμε να ενταχθεί το έργο σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα», αναφέρει στον «Ε.Τ.» η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας, Αννίτα Κουμούση, τονίζοντας ότι «ο αρχαιολογικός χώρος θα ενταχθεί στην αναπτυξιακή διαδικασία του τόπου ως πόλος έλξης πολιτιστικού τουρισμού».
Με την ολοκλήρωσή του, η Πάτρα αποκτά έναν νέο αρχαιολογικό χώρο, «ασφαλή και προσβάσιμο σε όλους, που θα λειτουργεί με το υφιστάμενο ωράριο», ξεκαθαρίζει η διακεκριμένη αρχαιολόγος. Το μεγαλύτερο τμήμα του έργου, όπως μας περιγράφει η κ. Κουμούση, πραγματοποιήθηκε μέσα στην πανδημία με πολλές δυσκολίες. Εκτός από τη Μελέτη Στερέωσης και Αποκατάστασης του μνημείου, η οποία είχε εκπονηθεί από την Εφορεία, κατά την υλοποίηση του έργου έγιναν επιπλέον τέσσερις μελέτες, απαραίτητες για την πλήρη αποκατάσταση και ολοκλήρωση της ανάδειξης του Σταδίου και του περιβάλλοντος χώρου του. Συγκεκριμένα υλοποιήθηκαν εργασίες γεωτεχνικές και διαχείρισης ομβρίων, στερέωση, αποκατάσταση, βελτίωση προσβασιμότητας με διαμόρφωση διαδρομής προσβάσιμης και σε ΑμεΑ και τοποθέτηση τεσσάρων κλιμάκων προς τα δώματα. Παράλληλα ολοκληρώθηκε η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου με το φωτισμό και τη δημιουργία ενημερωτικών πινακίδων.
«Δώρο» από τον Δομιτιανό
Το Ρωμαϊκό Στάδιο της Πάτρας πολλές φορές αποκαλείται και Αμφιθέατρο – Στάδιο ή Θέατρο. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης. Κατασκευάστηκε στο τελευταίο τέταρτο του 1ου αι. μ.Χ. και θεωρείται δώρο στην πόλη της Πάτρας από τον αυτοκράτορα Δομιτιανό για την επέτειο της εκατονταετηρίδας της ως ρωμαϊκής αποικίας. Το σημαντικότερο τμήμα των ερείπιων του είναι ορατό περίπου 100 μ. δυτικά του Ρωμαϊκού Ωδείου, επί της οδού Ηφαίστου. Και είναι το τμήμα που αποκαταστάθηκε και αναδείχθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας. Πρόκειται για την ανατολική μακρά πλευρά του μνημείου, που αρχικά ήταν υπόγειοι χώροι, κάτω από τα λίθινα εδώλια. Στο Στάδιο γίνονταν αθλητικοί και καλλιτεχνικοί αγώνες, τα Καισάρεια, όπου συμμετείχαν αθλητές από όλη την Ελλάδα. Μέρος των Καισαρείων, εκτός τα αγωνίσματα, ήταν θεατρικές και μουσικές παραστάσεις. Από ψηφιδωτά και αγάλματα είναι επιβεβαιωμένο ότι στη ρωμαϊκή Πάτρα διεξάγονταν αγώνες μονομάχων και το πιθανότερο είναι να γίνονταν στο Ρωμαϊκό Στάδιο, του οποίου του σχήμα είναι επίμηκες και οι διαστάσεις του υπολογίζονται σε 200 μ. μήκος και 90 μ. πλάτος.
Ειδήσεις σήμερα
Μόλις το μάθαμε! Πόσα λεφτά παίρνουν οι παίκτες στην Φάρμα;
Μάγισσα: «Δεν αντέχω άλλο!» – Αυτό είναι το τραγικό μυστικό της Θεοφανώς