Το ΑΠΕ-ΜΠΕ κατέγραψε τη διαδικασία από το άνοιγμα των κιβωτίων, όπου με ασφάλεια είχαν τοποθετηθεί τα αντικείμενα, ως την παραλαβή τους από τους συντηρητές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Επίσης, θαύμασε τα αριστουργήματα, που βρίσκονταν τα περισσότερα σε πολύ καλή κατάσταση. Πρόκειται κυρίως για ψευδόστομους αμφορείς, πτηνόσχημα αγγεία, ένα πήλινο άγαλμα με ηνίοχο και δυο αναβάτες, καθώς και άλλα μικροαντικείμενα, τα περισσότερα από τα οποία, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αρχαιολόγων, ανήκουν στον 12ο και 13ο αιώνα π. Χ., πιθανόν από τάφους της βορειοδυτικής Πελοποννήσου.
«Είναι μια ιδιαίτερη, συγκινητική και σημαντική στιγμή η σημερινή. Αυτό το νιώθεις από τα βλέμματα των αρχαιολόγων και των συντηρητών, από τη χαρά στο πρόσωπό τους κάθε στιγμή που αποκαλύπτονται ένα-ένα τα πολύ σημαντικά ευρήματα, τα οποία βρέθηκαν στο Μόναχο, όπου ήταν παράνομα. Η επιστροφή τους σήμερα είναι πραγματικά πολύ συγκινητική», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Κονιόρδου, τονίζοντας ότι πρόκειται για «μια πολύ μεγάλη επιτυχία των ελληνικών και γερμανικών αστυνομικών αρχών, που συνεργάστηκαν άριστα, σε μια κοινή προσπάθεια στην οποία συνέβαλε σημαντικά και η γενική πρόξενος της Ελλάδας στο Μόναχο».
Χατζής - Σαββιδάκης: Τραγουδούν τους μεγάλους συνθέτες από 23 Νοεμβρίου
Η ίδια διευκρίνισε ότι πρόκειται για 33 αντικείμενα από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού, με πολύ ενδιαφέροντα σχήματα και σχέδια, ενώ τα περισσότερα φαίνεται να ανήκουν στο ίδιο εργαστήριο αγγειοπλαστικής. Υπάρχουν επίσης και μικροαντικείμενα από γεωμετρικούς χρόνους, πραγματικά αριστουργήματα, καθώς και 600 νομίσματα. «Είναι μια αδιαπραγμάτευτη αρχή της ελληνικής πολιτείας η πάταξη της αρχαιοκαπηλίας και η με κάθε μέσο προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Είναι επιθυμία μας αυτοί οι παράνομα αποκτηθέντες αρχαίοι θησαυροί, να επανέλθουν στους χώρους από όπου εκλάπησαν. Ήδη συζητούμε οι συγκεκριμένες αρχαιότητες να παρουσιαστούν τον κατάλληλο χρόνο και με τον καλύτερο τρόπο στο κοινό, για να μπορέσει να τις θαυμάσει», συμπλήρωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κ. Κονιόρδου.
Τα ευρήματα που σχετίζονται με το κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας το οποίο εξαρθρώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στην Πάτρα, μεταφέρθηκαν στο εργαστήριο συντήρησης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, ενώ έχει ήδη συσταθεί αρμόδια εκτιμητική επιτροπή, βάσει των διατάξεων του αρχαιολογικού νόμου, που θα γνωμοδοτήσει για τη γνησιότητά και την αξία των αντικειμένων.
Σημειώνεται ότι παρούσες στα σημερινή διαδικασία, ήταν επίσης η γενική γραμματέας του υπουργείου, Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, η γενική διευθύντρια αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς, Ελένη Κόρκα, η διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Μαρία Λαγογιάννη και η τακτική ανακρίτρια του Γ’ Τμήματος του Πρωτοδικείου Πατρών, Μαρία Παπακώστα.
Η αίσια έκβαση της επιχείρησης επαναπατρισμού κατέστη εφικτή χάρη στη συμβολή των υπηρεσιών του υπουργείου Εξωτερικών και δη, του γενικού προξενείου Μονάχου.