Σήμερα, ο Αμπντουλχακίμ Αλ Γκούχι, υψηλόβαθμο στέλεχος της Aramco που διετέλεσε αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Motor Oil τα τελευταία χρόνια της κοινοπραξίας, θυμάται τη συνεργασία του με τον εμβληματικό Ελληνα επιχειρηματία μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.
«Ο Βαρδής ήταν ηγέτης στον τομέα του με κοφτερό μυαλό και πρωτοποριακές ιδέες. Τη δεκαετία του 1990, ως πρόεδρος της Motor Oil, συνειδητοποίησε την ανάγκη για ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό της εταιρίας του και κατάλαβε ότι αυτό το σχέδιο μπορούσε να υλοποιηθεί μόνο μέσα από συνεργασίες με πετρελαϊκούς κολοσσούς», λέει ο κ. Αλ Γκούχι και συνεχίζει: «Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου, κατάφερε να προσελκύσει την Aramco, ώστε να συμπράξει με την οικογενειακή του επιχείρηση και αυτή ήταν η πιο έξυπνη κίνηση για την επιχειρηματική του εξέλιξη».
Αποχώρησε την κατάλληλη στιγμή
Οι δύο εταιρίες απευθύνθηκαν τότε στις καλύτερες εταιρίες στον κόσμο για τον εκσυγχρονισμό των διυλιστηρίων. «Η διύλιση της Motor Oil αναπτύχθηκε με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και έγινε ένα από τα κορυφαία διυλιστήρια στην Ευρώπη. Η πολυπλοκότητα του διυλιστηρίου διπλασιάστηκε και η εταιρία ευημερούσε. Τότε ο Βαρδής αποχώρησε έξυπνα από την κοινοπραξία, αφού είχε καταφέρει να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα της επιχείρησής του και να την αναπτύξει περαιτέρω. Ηταν, χωρίς αμφιβολία, ένας άνθρωπος οξυδερκής, που αξιοποίησε τις ευκαιρίες, ώστε να γιγαντώσει την εταιρία του».
Στα μισά περίπου της κοινής πορείας με την Aramco, το 2001, η Motor Oil εισήχθη στο χρηματιστήριο ενισχύοντας τα ταμειακά της διαθέσιμα. Οσο η εταιρία μεγάλωνε, θυμάται ο κ. Αλ Γκούχι, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης συνέχισε να εργάζεται μεθοδικά, αλλά και να έχει δημιουργήσει για τους εργαζομένους στις επιχειρήσεις του μια μεγάλη οικογένεια. «Παρά την παγκόσμια επιχειρηματική του δραστηριότητα, δεν χρησιμοποίησε ποτέ τις απολύσεις για την περικοπή δαπανών. Ο Βαρδής κρατούσε κοντά του εργαζομένους ακόμα κι αν ήταν εις βάρος των κερδών, γιατί πίστευε στην ευημερία των ανθρώπων», σημειώνει. Παρότι έχουν περάσει περίπου 20 χρόνια από αυτήν τη συνεργασία, θυμάται ακόμα έντονα το ζεύγος Βαρδή και Μαριάννας Βαρδινογιάννη.
«Η σύζυγός του είχε μια αριστοκρατική φινέτσα και θυμάμαι ότι βοηθούσε όποιον μπορούσε. Από τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας μέχρι τα παιδιά. Το φιλανθρωπικό της έργο ήταν σπουδαίο. Αλλά και ο Βαρδής ήταν ένας άνθρωπος πρωτοπόρος, αποφασιστικός και βρισκόταν πολύ μπροστά από την εποχή του», καταλήγει. Επιστρέφοντας στη Σαουδική Αραβία ο Αμπντουλχακίμ Αλ Γκούχι θήτευσε σε κορυφαία πόστα της αγοράς πετρελαίου, διετέλεσε πρόεδρος στη Sasref, θυγατρική της Saudi Aramco, με ένα από τα μεγαλύτερα διυλιστήρια σύγχρονης τεχνολογίας στον κόσμο, και έγινε αντιπρόεδρος της Aramco από το 2016 έως το 2020.
Τελευταία εμφάνιση
Στις 6 Ιουνίου του 2023, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης εμφανίστηκε για τελευταία φορά δημόσια στο Ζάππειο Μέγαρο στο πλευρό της συζύγου του, Μαριάννας. Ηταν μια βραδιά αφιερωμένη στην επιχειρηματική του διαδρομή και το φιλανθρωπικό του έργο από τον οργανισμό ΤΗΙ (The Hellenic Initiative). Οσο οι εικόνες από σημαντικούς σταθμούς της διαδρομής του περνούσαν από μπροστά του στη γιγαντοοθόνη σαν ταινία η -για περισσότερα από 60 χρόνια- σύντροφός του έσκυβε και του ψιθύριζε τα σχόλιά της.
Το ζευγάρι, που άλλαξε τα δεδομένα στην οικονομική και την κοινωνική ζωή της χώρας, ήταν πλαισιωμένο από τα παιδιά του, το πιο σημαντικό κεφάλαιο της ζωής τους, όπως και οι δύο τόνιζαν με κάθε ευκαιρία. Λίγες εβδομάδες αργότερα, εκείνη έφυγε από τη ζωή, ενώ ο θάνατος του Βαρδή Βαρδινογιάννη, την περασμένη Τρίτη, ρίχνει την αυλαία μιας εποχής γεμάτης επιχειρηματικά επιτεύγματα και καινοτόμες φιλανθρωπικές δράσεις. Οσοι είχαν γνωρίσει από κοντά τον Βαρδή Βαρδινογιάννη ξέρουν ότι ακόμα και ένα γεύμα μαζί του ήταν ένα μικρό «πανεπιστήμιο». Οξυδερκής και διορατικός, με πηγαία απλότητα και αιχμηρό χιούμορ, έλεγε στον συνομιλητή του την αλήθεια αφτιασίδωτη για την οικονομία, τις επιχειρήσεις και την πολιτική. Το έντονο βλέμμα του άλλαζε μόνο όταν μιλούσε για την αγαπημένη του Μαριάννα.
«Τη γνώρισα μαθήτρια σ’ ένα σπίτι που μας είχαν καλέσει στον Πειραιά», διηγείτο με το ίδιο, ισόβιο, συναίσθημα. Σε μια εξομολόγηση στον «Εθνικό Κήρυκα» η Μαριάννα Βαρδινογιάννη δεν είχε κρύψει ότι η αρχή της γνωριμίας τους ήταν γεμάτη «αγκάθια». Αρχικά ζούσαν στην Κυψέλη κι εκείνη δούλευε ως δημοσιογράφος στην Αμερικανική Βάση στο Ελληνικό. «Η ζωή μου, πράγματι, εξελίχθηκε με έναν τρόπο που ποτέ δεν είχα φανταστεί. Η μόνη επιθυμία, το μόνο που ζήτησα από τον Θεό ήταν να έχω μια αγαπημένη οικογένεια. Η οικογένεια και τα παιδιά μας ήταν για εμένα και τον Βαρδή η πυξίδα και η απόλυτη προτεραιότητά μας. Οι αρχές και αξίες με τις οποίες είχαμε και οι δύο μεγαλώσει είναι νομίζω αυτό που κράτησε την οικογένειά μας ενωμένη και τους δυο μας με τα πόδια μας στη γη. Επίσης, ό,τι καταφέραμε το καταφέραμε με πολύ κόπο, πολλή δουλειά και έχοντας περάσει πολλές και μεγάλες δυσκολίες. Το “φαίνεσθαι” δεν μας ενδιέφερε ποτέ», είχε πει η ιδρύτρια του Συλλόγου «Ελπίδα».
Η αποστρατεία, η εξορία και το μάθημα ζωής
Απόφοιτος της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης εντάχθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό, με βλέψεις για την ηγεσία του Σώματος. Η Χούντα των Συνταγματαρχών, ωστόσο, οδήγησε σε αποστρατεία τον νεαρό καπετάνιο, καθώς αρνήθηκε να μεταφέρει με το πλοίο εξόριστους σε ξερονήσια. Πριν αποστρατευτεί, εξορίστηκε και ο ίδιος στην Αμοργό, με τη σύζυγό του να τον ακολουθεί. Ωστόσο, δεν έχασε την επαφή με συναδέλφους του και στη συνέχεια στήριξε την επιχείρηση ανταρσίας με το αντιτορπιλικό «Βέλος»
. Το Ναυτικό όρισε τη ζωή του, αφού η γέφυρα του έδωσε τα πιο σημαντικά μαθήματα. «Με τις αρχές του Πολεμικού Ναυτικού, που υπηρέτησα ως αξιωματικός και είναι πάντα βαθιά χαραγμένες μέσα μου, ξέρω ότι στη γέφυρα του πλοίου πάντα κοιτάζεις μπροστά. Οσο πιο μακριά φτάνει το βλέμμα σου, ίσως και πιο μακριά, επιστρατεύοντας τη γνώση, την εμπειρία, τη διορατικότητα με πίστη και προσήλωση στον στόχο», είχε γράψει σε λεύκωμα για τα 50 χρόνια της Motor Oil συνεχίζοντας: «Σήμερα, με υπερηφάνεια βλέπω τη Motor Oil να συνεχίζει το ταξίδι που ξεκίνησε πριν από 50 χρόνια, πιο μεγάλη, πιο σύγχρονη, πιο δυνατή σαν ένα ολοκαίνουργιο σκαρί, που ξέρει να εξελίσσεται και να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις και στις απαιτήσεις των καιρών πάντα με το βλέμμα στο μέλλον. Πάντα κρατώντας την πολύτιμη κληρονομιά και παρακαταθήκη του χθες, με το “πρόσω ολοταχώς” για το αύριο».
Τον Νοέμβριο του 1990, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης επέζησε από τρομοκρατική επίθεση που πραγματοποίησε εναντίον του η «17Ν». Οι ρουκέτες που εκτόξευσαν οι τρομοκράτες δεν βρήκαν τον στόχο τους, καθώς το αυτοκίνητό του ήταν θωρακισμένο. Η μακρά πορεία του στο επιχειρείν περιλαμβάνει, εκτός από τα καύσιμα, επενδύσεις στην ενέργεια, στη ναυτιλία, στον τουρισμό, στον αθλητισμό και τον τραπεζικό κλάδο, αλλά και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αρχικά με το Mega Channel και στη συνέχεια με το Star και τον Alpha. Στη «γέφυρα του πλοίου» βρίσκεται πλέον ο πρωτότοκος γιος του, Γιάννης Βαρδινογιάννης, κοιτώντας μπροστά, όπως έμαθε από τον πατέρα του, που του αφήνει βαριά κληρονομιά.
Ειδήσεις σήμερα
Σχολεία: Πότε θα κλείσουν για Χριστούγεννα και πότε ανοίγουν ξανά
Τα βουνά της Ηπείρου, οι fake υπογραφές και το αθόρυβο στέλεχος
Υπόθεση Δημήτρη Κώνστα: Δικαίωση πρύτανη για το σκάνδαλο της Παντείου
Δύσκολες ώρες για τη Νάντια Κομανέτσι – Πέθανε ο πρώην προπονητής της, Μπέλα Κάρολι