Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν οι Κωνσταντίνος Παπαχρίστου (Μουσείο Μπενάκη) και Μάνος Δημητρακόπουλος (ΕΚΕΠ).
Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας 1821-2021, αποτέλεσμα της συνεργασίας 15 Ιδρυμάτων και της Εθνικής Τράπεζας για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.
«Ξεχείλισμα της ψυχής»
Tα έργα δημιουργήθηκαν ειδικά για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό. Είναι φτιαγμένα πάνω σε υφάσματα και ξύλα. Συνιστούν «ξεχείλισμα της ψυχής» του ζωγράφου, είναι, όπως σημειώνει ο ίδιος, ο δικός του φόρος τιμής στο «Κοινό και το Κύριο».
Το έργο διαρθρώνεται σε τέσσερις ενότητες. Η πρώτη ενότητα αφορά στη γαλανόλευκη σημαία και ερευνά τον απόηχό της. Η δεύτερη ενότητα έχει τον εύγλωττο τίτλο «Η Ιστορία, το φως και το σκοτάδι της» με αναφορές σε διάφορες χαρακτηριστικές στιγμές της. Η τρίτη ενότητα αναφέρεται στους ήρωες της ελληνικής επανάστασης, τους επιφανείς αλλά και τους αφανείς. Τέλος, η τέταρτη ενότητα, με τίτλο «Η Δόξα μονάχη», διερευνά την έννοια της μνήμης.
Προσκεκλημένοι
Η έκθεση συνοδεύεται από αναλυτικό κατάλογο, ο οποίος θα κυκλοφορήσει σύντομα.
Το πολύ ενδιαφέρον είναι ότι παράλληλα και κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα παραχθεί σειρά video με προσκεκλημένους από πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα, οι οποίοι θα επιλέξουν να μιλήσουν για κάποιο συγκεκριμένο έργο της έκθεσης.
Οι ομιλίες θα είναι διαθέσιμες στο BLOD – Bodossaki Lectures on Demand (www.blod.gr) και στο κανάλι του Μουσείου Μπενάκη στο ΥouΤube (https://www.youtube.com/user/BenakiMuseum) σε συγκεκριμένες ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν σύντομα.
Οι ομιλητές -κατά αλφαβητική σειρά- με τον τίτλο της παρουσίασής τους και το έργο επιλογής τους είναι οι εξής:
Η συγγραφέας Μαρία Δεληβορριά θα μιλήσει με θέμα «Και η μορφή να είναι το ένδυμα για το αληθινό, βαθύ νόημα κάθε πράγματος», εμπνευσμένο από τα έργα «Σολωμός», «Υφαίνοντας φως και σκοτάδι». Η ιστορικός Μαρία Ευθυμίου θα μιλήσει με θέμα «Η Ιστορία: το φως και το σκοτάδι της, στο έργο του Χρήστου Μποκόρου και στο ’21» κάνοντας αναφορά στο έργο «Υφαίνοντας φως και σκοτάδι». Ο φιλόλογος και συγγραφέας Σταύρος Ζουμπουλάκης θα μιλήσει με θέμα «Τι γυρεύει ο Αμνός δίπλα στον Ποιητή και τον Πολέμαρχο;», εμπνευσμένο από το έργο «Αρνάκι». Ο συγγραφέας Γιάννης Κιουρτσάκης, επίσης από το έργο «Υφαίνοντας φως και σκοτάδι», θα μιλήσει με θέμα «Και με φως και με θάνατον/ακαταπαύστως» (από τις Ωδές του Κάλβου). Ο συγγραφέας Κώστας Κουτσουρέλης θα μιλήσει με τίτλο «Κλίνη των Αφανών» εμπνευσμένο από το Μνημείο Αφανών Ηρώων (κυρίως) και τα πορτρέτα Σολωμού και Καραϊσκάκη (δευτερευόντως). Ο ιατρός, πολιτικός και συγγραφέας Σάββας Μιχαήλ, με τίτλο «Μορφές Χρήστου Μποκόρου, που μέρη τόσα φαίνονται και μέρη ‘ναι κρυμμένα», με αναφορές στα έργα του «Σολωμός», «Σολωμός Καραϊσκάκης», «Μνημείο αφανών ηρώων», «Υφαίνοντας φως και σκοτάδι». Ο ερευνητής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Νικήτας Σινιοσόγλου θα μιλήσει με θέμα «Κι αν το βίωμα φτιάχνει τον τόπο; Σκέψεις για τη νεοελληνική αυτοσυνειδησία», επίσης από το «Υφαίνοντας φως και σκοτάδι», ενώ ο καθηγητής Φιλοσοφίας, συγγραφέας Θεοφάνης Τάσης, με θέμα «H επινόηση του κυανού: Σκέψεις για την ελληνική ταυτότητα με αφορμή τη ζωγραφική του Χρήστου Μποκόρου» από το έργο «Μνημείο αφανών ηρώων».
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Τα πρώτα βήματα
Ο Χρήστος Μποκόρος έζησε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια στο Αγρίνιο, όπου γεννήθηκε το 1956. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή́ των Κάλων Τεχνών της Αθηνάς (1983-1989). Ζωγράφιζε από́ παιδί, άρχισε να εκθέτει στη δεκαετία του ’80. Στο εργαστήριο της οδού́ Καλλιδρομίου, στο λόφο του Στρέφη, έγιναν τα έργα της μαθητείας στο πραγματικό́. Τη δεκαετία του ’90 στην οδό́ Αριστοδήμου, στον Λυκαβηττό́, αποπειράται να εικονοποιήσει την κοινή́ μνήμη και πειρασμούς του αόρατου, το φως και το σκοτάδι. Μετά το 2000 κατέβηκε στην Καστέλα, όπου ζει και εργάζεται από τότε. Το 2004, με το «Αδιάβαστο Δάσος», άγγιξε το αγκάθι της Εθνικής Αντίστασης και του Εμφυλίου. Το 2013 παρουσίασε «Τα Στοιχειώδη» στο Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς, προτείνοντας μια λιτή́ ευημερία, μια επανεύρεση του μέτρου στην καθημερινή́ μας ζωή́ και το 2016 τις «Οψεις Αδήλων», μια αναδρομική́ έκθεση έργων της τριαντάχρονης πορείας του. Δύο αιώνες μετά τον ξεσηκωμό́ του 1821, επανέρχεται στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού με τη «Γιορτή».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Μαίνεται η μεγάλη φωτιά στο Σχίνο Κορινθίας: Εκκενώθηκαν οικισμοί, ζημιές σε σπίτια [εικόνες & βίντεο]
- Κορωνοϊός: Οριακή η επιδημιολογική εικόνα – Ποια είναι τα επόμενα μέτρα που αίρονται
- Γλυκά Νερά: Ψάχνουν και στην Κρήτη για τους δολοφόνους της 20χρονης – «Κλειδί» ο Γεωργιανός
- Φρίκη στην Ηλεία: Πήγε να κρατήσει τον εγγονό του, μέθυσε και ασέλγησε σε βάρος του
- Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Πώς θα πάρουν οι επιχειρήσεις έως 4.000 ευρώ;
- Τουρκία: «Μυστήρια» επίθεση με drones στην αεροπορική βάση Ντιγιάρμπακιρ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter