Πώς προέκυψε η ιδέα για το ΚΑΖ;
Το ΚΑΖ (Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων) είναι σύλλογος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που ιδρύθηκε το 1988. Το καταφύγιο ξεκίνησε να λειτουργεί απ’ το 2006, άρα μετράμε 19 χρόνια από τη μέρα που πήρε την άδεια λειτουργίας του και 37 χρόνια απ’ τη δημιουργία του συλλόγου. Το θέμα αδέσποτα είναι πολύ παλιό στην Ελλάδα. Εκείνη την περίοδο, εθελοντές που είχαν μια διαφορετική κουλτούρα από τη δική μας (προέρχονταν από Αγγλία), αναγνώρισαν το πρόβλημα που υπήρχε και που θα μεγάλωνε, ενώθηκαν και σκέφτηκαν να φτιάξουν αυτόν τον χώρο για την περίθαλψη και ειδικά τις στειρώσεις για τα σκυλιά.
Πόσα ζωάκια φιλοξενείτε αυτή τη στιγμή;
36 σκυλιά… Τα ζώα μας έρχονται από όλη την Ελλάδα, από όλες τις περιοχές. Συνήθως, κόσμος επικοινωνεί μαζί μας και -αν μπορούμε να τα υποστηρίξουμε και οικονομικά και από άποψη χώρου- παίρνουμε το ζώο στο καταφύγιο.
Από τη στιγμή που παίρνετε τον σκύλο υπό την προστασία σας, έχετε εθελοντές, κτηνιάτρους; Πώς λειτουργεί η αλυσίδα φροντίδας;
Υπάρχουν 3-4 εθελοντές, ένας εργαζόμενος και σύμβαση με κτηνίατρο. Δυστυχώς, δεν είναι εύκολο να βρεθούν εθελοντές που να είναι αφοσιωμένοι σε αυτό που κάνουν και πολλοί το θεωρούν δύσκολο να κάνουν την απόσταση από το σπίτι τους μέχρι το καταφύγιο.
Ο κόσμος όταν ακούει φιλοζωική, φιλοζωικό σωματείο, καταφύγιο, έχει στο μυαλό του κάποια ίσως κρατική οργάνωση με υπαλλήλους και μισθούς…
Η πραγματικότητα δυστυχώς απέχει πάρα πολύ… Οι εθελοντές έχουν αναλάβει τα πάντα. Οι εθελοντές, οι πολύ μικρές αυτές ομάδες, δίνουν τον χρόνο τους, τα χρήματα, τον χώρο τους, ό,τι έχει ο καθένας. Οι ομάδες αυτές πάσχουν και πασχίζουν διότι ο κόσμος δυσκολεύεται να προσφέρει εθελοντισμό, να γίνει μέρος μιας τέτοιας ομάδας. Στη δική μας μικρή ομάδα υπάρχουν οι εθελοντές που ασχολούνται με τα ζώα, όχι όσοι θα θέλαμε και όσοι έχουν ανάγκη τα ζώα. Υπάρχουν αυτοί που ασχολούνται με το ίδιο το καταφύγιο, διότι χρειάζεται και συντήρηση…
Το οικονομικό κομμάτι είναι δύσκολη υπόθεση;
Οι πόροι είναι οι συνδρομές, οι δωρεές, οι εκδηλώσεις που κάνουμε δύο φορές τον χρόνο και η ανιδιοτελής βοήθεια των μελών και των φίλων, όποτε μπορούν. Δυστυχώς με την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, όπου δύσκολα όλοι μας τα φέρνουμε βόλτα, αυτό γίνεται όλο και πιο δύσκολο. Εχουμε φτάσει 2-3 φορές στη σκέψη ότι μπορεί να χρειαστεί να κλείσουμε και τελευταία το περάσαμε τον περασμένο Δεκέμβριο, που δεν είχαμε αρκετά λεφτά να καλύψουμε τροφές, φάρμακα, εφορία, ρεύμα. Φοβόμαστε ότι σύντομα θα επαναληφθεί.
Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή, που λυγίσατε με την εικόνα που αντικρίσατε;
Κάθε φορά που βλέπουμε ζώα κακοποιημένα από ανθρώπους, το συναίσθημα είναι ίδιο. Δυστυχώς, αυτές οι εικόνες είναι πολλές.
Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνετε για τις υιοθεσίες;
Οτι τα «σκουπίδια» του ενός είναι θησαυρός του άλλου. Μπορεί να είναι κλισέ, αλλά είναι αλήθεια. Το καταφύγιο έχει φιλοξενήσει ζώα από όλη την Ελλάδα. Για το καθένα από αυτά τα πλάσματα βρέθηκε οικογένεια που το περίμενε όλη της τη ζωή και της άλλαξε όλη της τη ζωή.
Ποιο είναι το μεγαλύτερο μάθημα που έχετε πάρει;
Αν θα έπρεπε να περιγράψουμε με μια λέξη τι μας έμαθαν τα ζώα, μάλλον θα έπρεπε να πούμε το να συγχωρούμε. Δεν βρήκαμε ακόμα σκύλο που να μην έχει συγχωρέσει τους ανθρώπους για τα δεινά που του προκάλεσε. Εχουμε φιλοξενήσει σκύλους χτυπημένους από αυτοκίνητα, με σπασμένα πόδια, με σπασμένα σαγόνια, σκύλους αλυσοδεμένους μια ζωή, σκύλους που από τη μια μέρα στην άλλη έγιναν βάρος ή ανεπιθύμητοι. Σκύλους άρρωστους, παραμελημένους, κακοποιημένους. Κανένας σκύλος δεν μας δάγκωσε, δεν ήθελε το κακό μας, κανένας σκύλος δεν μας αγρίεψε. Ολοι μας είχαν συγχωρέσει γιατί οι σκύλοι -αν είναι κάτι που ξέρουν πολύ καλά να κάνουν- συγχωρούν και ξεκινούν την κάθε μέρα από την αρχή.
*Από το ένθετο My pet που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής
Ειδήσεις Σήμερα
Εκπαιδεύοντας… τη γάτα – Eξυπνα tips για να τα καταφέρετε
Υποθυρεοειδισμός: «Χαμηλές πτήσεις» για τον αδένα-πεταλούδα
Grand hotel spoiler: Η Αλίκη κατηγορείται για φόνο – Ποιον σκοτώνει
Τα έκαναν μαντάρα στο Παλάτι και τρέχουν να διαψεύσουν τις νέες φήμες για την Κέιτ Μίντλετον