«Το δημόσιο Πανεπιστήμιο της Γαλλίας βλέπει μία ευκαιρία να ενισχυθούν οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας – Γαλλίας που παραδοσιακά είναι πολύ καλές», ανέφερε ο κύριος Αμαργιαννάκης. Ο καθηγητής εξήγησε ότι το παράρτημα που θα δημιουργηθεί, θα είναι στην αρχή ένα ανεξάρτητο παράρτημα και στη συνέχεια θα αναπτυχθούν όλες οι συνέργειες που επιτρέπει ο νόμος.
Διευκρίνισε ότι θα παρέχει τα προγράμματα που διαθέτει το δημόσιο γαλλικό Πανεπιστήμιο στις κεντρικές εγκαταστάσεις του, στο Παρίσι. Σύμφωνα με τον καθηγητή, σε πρώτη φάση θα λειτουργήσουν τρεις σχολές με την προοπτική στη συνέχεια να αυξηθούν σε έξι.
Πρόκειται για Σχολή Νομικών Επιστημών, Σχολή Οικονομίας και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Σχολή Φυσικής αγωγής και Αθλητισμού. Σχετικά με την έναρξη λειτουργίας του παραρτήματος, ο καθηγητής ανέφερε ότι η θέση του υπουργού είναι ότι οι πρώτες άδειες να δοθούν πριν το καλοκαίρι του 2025 με προοπτική το πανεπιστήμιο να ξεκινήσει να λειτουργεί από τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.
Ποιος είναι το Sorbonne Paris Nord
Tο Sorbonne Paris Nord του Πανεπιστημίου της Σορβόννης είναι ένα από τα δεκατρία πανεπιστήμια, που λειτουργούν υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου του Παρισιού, το οποίο είναι γνωστό ως «Πανεπιστήμιο της Σορβόννης».
Το Université Sorbonne Paris Nord είναι ιδρυτικό μέλος του Campus Condorcet, ενός από τα κορυφαία ερευνητικά κέντρα παγκοσμίως στις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες ενώ είναι ενταγμένο και στη συμμαχία πανεπιστημίων Sorbonne Paris-Cité με το Université Paris-Cité.
Μη κρατικά πανεπιστήμια: Τα χρονικά περιθώρια
Αν και το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Παιδείας έκανε λόγο για την εισαγωγή των πρώτων φοιτητών στα παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων τον Σεπτέμβριο του 2025, τα χρονικά περιθώρια είναι αρκετά στενά για κάτι τέτοιο, δεδομένου ότι τα παραρτήματα μετά τη λήψη της άδειας θα πρέπει να προωθήσουν τα προγράμματά τους για την προσέλκυση φοιτητών.
Σε κάθε περίπτωση, εντός του επόμενου έτους θα υπάρξουν εξελίξεις, θα αποτυπωθεί το ενδιαφέρον των πιο «τολμηρών», ενώ η ανταπόκριση στο άνοιγμα των πρώτων παραρτημάτων θα δείξει τον δρόμο και για επόμενες αιτήσεις.
Οι προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας αποτελούν έναν ακόμα αστάθμητο παράγοντα για το πότε θα μπορούσαν να λειτουργήσουν τα πρώτα παραρτήματα στην Ελλάδα.
Στις υπουργικές αποφάσεις προβλέπεται ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας του παραρτήματος, με τα μη κρατικά πανεπιστήμια που θα ιδρυθούν να λειτουργούν υπό μία νέα νομική μορφή, αυτή των Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΝΠΠΕ).
Μη κρατικά πανεπιστήμια: Τίτλοι σπουδών
Οι τίτλοι σπουδών που θα παρέχουν τα νέα Ιδρύματα θα είναι αναγνωρισμένοι και ισότιμοι με τους αντίστοιχους των δημόσιων πανεπιστημίων, ενώ τα παραρτήματα θα υπόκεινται στον έλεγχο του υπουργείου Παιδείας, αλλά και των αρμόδιων οργάνων του, όπως η ΕΘΑΑΕ και ο ΕΟΠΠΕΠ (Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού), καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους.
Τα παραρτήματα είναι υποχρεωμένα να ιδρύσουν τουλάχιστον τρεις σχολές από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας τους, παρέχοντας όλες τις ακαδημαϊκές εξασφαλίσεις και τις απαραίτητες υποδομές. Για τα κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού, τα οποία βρίσκονται στις πρώτες 20 θέσεις των τριών διεθνών κατατάξεων Academic Ranking of World Universities (ΑRWU), Times Higher Education (THE) και Quacquarelli Symonds (QS), προβλέπεται η δυνατότητα ίδρυσης μόνο μίας σχολής.
Το μητρικό Ιδρυμα καλείται να καταβάλει εγγυητική επιστολή ύψους 2 εκατ. ευρώ, η οποία προσαυξάνεται κατά 500.000 ευρώ για κάθε επιπλέον σχολή, πέραν των τριών σχολών. Τα χρήματα επιστρέφουν εφόσον το Ιδρυμα δεν λάβει την αδειοδότηση.
Σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της περιφέρειας, το ύψος της εγγυητικής επιστολής μειώνεται κατά 50% εφόσον η αίτηση για χορήγηση άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας παραρτήματος- ΝΠΠΕ αφορά παράρτημα το οποίο εγκαθίσταται εκτός της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με εξαίρεση την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων Αττικής.
Αντίστοιχα, το παράβολο που καλείται να καταβάλει το κάθε Ιδρυμα ορίζεται στις 600.000 ευρώ ανά αίτηση, η οποία αφορά στην άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας από μία έως τρεις σχολές. Αντίστοιχα, στην περίπτωση λειτουργίας παραρτήματος εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης, το παράβολο μειώνεται κατά 50%.
Ειδήσεις Σήμερα
- Σεισμοί στις Κυκλάδες: Πάνω από 15.300 δονήσεις στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού – Πιθανό νέο ρήγμα λέει το ΕΚΠΑ
- Κίνα-Κορονοϊός: Τέλος στα σενάρια – Το εργαστήριο στη Γιουχάν δεν εμπλέκεται στη διαρροή του ιού
- Συντάξεις – Αναδρομικά: Ποιοι πληρώνονται – Τι σημαίνει η απόφαση από το ΑΕΔ
- Στα ύψη οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας – Πού οφείλεται η αύξηση
- Σεισμοί στις Κυκλάδες: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Αμοργός – Αλλεπάλληλες δονήσεις στην περιοχή