Σπανίως προκαλεί συμπτώματα στα αρχικά του στάδια, αλλά, με την πάροδο του χρόνου και εφόσον δεν αντιμετωπιστεί, ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει σειρά από προβλήματα υγείας, όπως παχυσαρκία, πόνο στις αρθρώσεις, στειρότητα και καρδιοπάθειες.
Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν ακριβείς εξετάσεις λειτουργίας του θυρεοειδούς για τη διάγνωση του υποθυρεοειδισμού, του οποίου η θεραπεία με συνθετικές ορμόνες του θυρεοειδούς είναι συνήθως απλή, ασφαλής και αποτελεσματική, μόλις ο γιατρός βρει τη σωστή δόση για εσάς.
Ο οργανισμός θεωρεί «ξένο» τον θυρεοειδή
Εάν ο θυρεοειδής παρουσιάζει υποθυρεοειδισμό, το σώμα λειτουργεί πολύ πιο αργά και με πολύ λιγότερη ενέργεια. Η πιο συχνή αιτία υποθυρεοειδισμού είναι η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα Hashimoto. Σε αυτή την περίπτωση ο οργανισμός αντιλαμβάνεται από λάθος ότι πρέπει να απορρίψει, να αποβάλει τον θυρεοειδή αδένα, με τον ίδιο τρόπο που θα προσπαθούσε να αποβάλει ένα μεταμοσχευμένο νεφρό ή μία καρδιά μετά από μεταμόσχευση. Το αμυντικό ή ανοσολογικό σύστημα του οργανισμού φτιάχνει αντισώματα για να καταπολεμήσει τον θυρεοειδή. Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να συνδυάζεται και με άλλα αυτοάνοσα νοσήματα, όπως λεύκη, σακχαρώδη διαβήτη, ερυθηματώδη λύκο, ρευματοειδή αρθρίτιδα, σύνδρομο Sjögren’s, νόσο του Crohn, αλωπεκία κ.ά.
Ο υποθυρεοειδισμός χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στη διάγνωση και θεραπεία στην εγκυμοσύνη, καθώς και στη βρεφική και νηπιακή ηλικία, γιατί μπορεί να επηρεάσει τη σωματική και πνευματική ανάπτυξη του παιδιού.
Η λειτουργία του οργανισμού… στο ρελαντί
Τα συμπτώματα που μπορεί κάποιος να αντιληφθεί είναι να αισθάνεται κουρασμένος, άκεφος και χωρίς πολύ ενεργητικότητα, να αισθάνεται ότι μονίμως κρυώνει περισσότερο από τους άλλους ανθρώπους και ότι μπορεί να βάζει βάρος πολύ πιο εύκολα ή να μην μπορεί να χάσει το λίγο βάρος που θα έπρεπε. Ο υποθυρεοειδισμός προκαλεί και ψυχολογικές διαταραχές, όπως αδυναμία συγκέντρωσης, γρήγορη πνευματική κόπωση, έλλειψη ενδιαφέροντος στις προσωπικές σχέσεις, ελάττωση σεξουαλικής επιθυμίας, και στους άνδρες διαταραχές στύσης και ελάττωση της ποσότητας και κινητικότητας του σπέρματος.
Τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού
Τα σημάδια και τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού ποικίλλουν, ανάλογα με τη σοβαρότητα της ανεπάρκειας της ορμόνης. Αλλά σε γενικές γραμμές, όλα τα προβλήματα έχουν την τάση να αναπτύσσονται αργά, συχνά επί σειρά ετών.
Αρχικά, μόλις και μετά βίας θα προσέξετε συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού, όπως η κόπωση και η αύξηση βάρους, ή μπορεί απλά να τα αποδώσετε στο πέρασμα του χρόνου και τη φυσιολογική γήρανση. Αλλά, καθώς ο μεταβολισμός σας συνεχίζει να επιβραδύνεται, μπορεί να αναπτύξετε πιο εμφανή συμπτώματα:
- Κούραση
- Αυξημένη ευαισθησία στο κρύο
- Δυσκοιλιότητα
- Ξηρό δέρμα
- Ανεξήγητη αύξηση του σωματικού βάρους
- Πρησμένο πρόσωπο
- Βραχνάδα
- Μυϊκή αδυναμία
- Αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα
- Μυϊκοί πόνοι
- Πόνος, δυσκαμψία ή πρήξιμο στις αρθρώσεις σας
- Πιο έντονη από το κανονικό ή ακανόνιστη έμμηνος ρύση
- Αραίωση μαλλιών
- Μειωμένος καρδιακός ρυθμός
- Κατάθλιψη
- Εξασθενημένη μνήμη
Αν ο υποθυρεοειδισμός δεν αντιμετωπιστεί καθόλου, τα συμπτώματα μπορεί σταδιακά να γίνουν πιο σοβαρά. Η συνεχής διέγερση του θυρεοειδούς αδένα, για να απελευθερώσει περισσότερες ορμόνες, μπορεί να οδηγήσει σε διόγκωση του θυρεοειδούς (βρογχοκήλη). Επιπλέον, μπορεί να έχετε προβλήματα μνήμης, η διαδικασία της σκέψης μπορεί να επιβραδυνθεί ή μπορεί να αισθάνεστε κατάθλιψη.
Ο υποθυρεοειδισμός σε προχωρημένο στάδιο, γνωστός και ως μυξοίδημα, είναι σπάνιος, αλλά όταν συμβεί, μπορεί να είναι απειλητικός ακόμα και για τη ζωή σας. Τα συμπτώματα σε αυτή την περίπτωση περιλαμβάνουν χαμηλή αρτηριακή πίεση, μειωμένη αναπνοή, μειωμένη θερμοκρασία σώματος, απάθεια, ακόμα και κώμα. Σε ακραίες περιπτώσεις, το μυξοίδημα μπορεί να αποβεί θανατηφόρο.
Υποθυρεοειδισμός στα βρέφη
Αν και ο υποθυρεοειδισμός επηρεάζει πιο συχνά μεσήλικες και ηλικιωμένους ανθρώπους (κυρίως γυναίκες), ο καθένας μπορεί να αναπτύξει την ασθένεια, συμπεριλαμβανομένων και των βρεφών. Αρχικά, τα μωρά που γεννιούνται χωρίς θυρεοειδή αδένα ή με αδένα που δεν λειτουργεί σωστά μπορεί να έχουν κάποιες πρώιμες ενδείξεις και συμπτώματα. Οταν τα νεογνά έχουν προβλήματα με υποθυρεοειδισμό, αυτά τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Κιτρίνισμα του δέρματος και του λευκού των ματιών (ίκτερος). Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό συμβαίνει όταν το ήπαρ ενός μωρού δεν μπορεί να μεταβολίσει μια ουσία που ονομάζεται χολερυθρίνη, η οποία κανονικά σχηματίζεται, όταν το σώμα ανακυκλώνει παλιά ή κατεστραμμένα ερυθρά αιμοσφαίρια.
- Συχνά επεισόδια πνιγμού.
- Μεγάλη σε μέγεθος, προεξέχουσα του στόματος, γλώσσα.
- Γενικό πρήξιμο στο πρόσωπο.
Καθώς η νόσος εξελίσσεται, τα βρέφη είναι πιθανό να έχουν προβλήματα σίτισης και ενδέχεται να μη μεγαλώσουν και να αναπτυχθούν κανονικά. Ετσι, μπορεί επίσης να παρουσιάσουν τα ακόλουθα:
- Δυσκοιλιότητα
- Μειωμένη μυϊκή ανάπτυξη
- Υπερβολική υπνηλία
Οταν ο υποθυρεοειδισμός στα νεογνά δεν αντιμετωπιστεί, ακόμα και οι ήπιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρή σωματική και διανοητική καθυστέρηση.
Υποθυρεοειδισμός σε παιδιά και εφήβους
Σε γενικές γραμμές, τα παιδιά και οι έφηβοι που αναπτύσσουν υποθυρεοειδισμό έχουν τα ίδια σημάδια και συμπτώματα όπως οι ενήλικες, αλλά μπορεί να εκδηλώσουν και τα ακόλουθα:
- Κακή ανάπτυξη, με αποτέλεσμα το κοντό ανάστημα
- Καθυστερημένη ανάπτυξη των μόνιμων δοντιών
- Καθυστερημένη εφηβεία
- Κακή ψυχική ανάπτυξη.
*Από το ένθετο Θυρεοειδής που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής
Ειδήσεις Σήμερα
Grand hotel spoiler: Η Αλίκη κατηγορείται για φόνο – Ποιον σκοτώνει
Τα έκαναν μαντάρα στο Παλάτι και τρέχουν να διαψεύσουν τις νέες φήμες για την Κέιτ Μίντλετον