Ενα βιβλίο-διάλογος μεταξύ των δύο πολυγραφότατων ανδρών -με μακρά πορεία ο καθένας στον κλάδο του- ο οποίος γεννάει μια πολυσήμαντη συζήτηση που διατρέχει την πορεία της χώρας από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 έως σήμερα, την εποχή της πανδημίας, και καταλήγει σε ένα ιδανικό εθνικό σενάριο για την επόμενη δεκαετία.
Μέσα από το κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό πρίσμα ο κ. Καλύβας αναλύει σύντομα και περιεκτικά τους μηχανισμούς που κίνησαν την ιστορική και κοινωνική εξέλιξη στη σύγχρονη Ελλάδα προσεγγίζοντας ζητήματα, παθογένειες, κρίσεις, αφηγήματα, επίκαιρα ζητήματα όπως η πανδημία, η εργασία, το μεταναστευτικό και η Παιδεία, που διαμόρφωσαν και συνεχίζουν να διαμορφώνουν την κοινωνία μας.
«Το μεγαλύτερο στοιχείο που θα αφήσει η πανδημία, εκτός από τη δυσκολία για τα ταξίδια, πιστεύω ότι έχει να κάνει με την εργασία, που θα αποδεσμευτεί από τον τόπο διαμονής.
Δεν χρειάζεται να κατοικείς στη χώρα που δουλεύεις. Οι ακαδημαϊκοί αυτή τη μέθοδο εργασίας την εφαρμόζουμε πριν από την εμφάνιση των συνθηκών της πανδημίας. Πλέον πιστεύω ότι αυτή τη μέθοδο θα εφαρμόσουν κι άλλες εταιρίες. Δεν θα επανέλθουμε στα δεδομένα προ της πανδημίας. Αυτό θεωρώ πως θα αλλάξει όλα τα δεδομένα για τη χώρα.
Οι «μικροσυζητήσεις» στο περιθώριο της παραγωγικότητας
Θα αλλάξει και η χρήση πολλών γραφείων στην Αθήνα, θεωρώ ότι θα αναδιαμορφωθεί τελείως ο χάρτης της Αθήνας» περιγράφει στον «Ε.Τ.» ο καθηγητής Στάθης Ν. Καλύβας και επισημαίνει ότι ο άνθρωπος έχει ανάγκη την επαφή.
«Χρειάζεται η επαφή με συναδέλφους και στο χώρο του γραφείου και αλλού. Ενα από τα στοιχεία που επηρεάζουν τη δουλειά μας έχει αποδειχθεί ότι είναι οι “μικροσυζητήσεις” που γίνονται στο περιθώριο της παραγωγικότητας. Η κοινωνικότητα σε μεγάλο βαθμό εμπλέκεται με την εργασία» μάς αναφέρει σχετικά με το σήμερα και επισημαίνει ότι «αλλάζει η ισορροπία της εργασίας.
Αναπτύσσεται η ιδέα της γειτονιάς. Σήμερα οι νέοι άνθρωποι εργάζονται σε καφέ ή καφενεία ή ενοικιάζουν χώρους και σχηματίζουν μια κοινότητα.
Θεωρώ ο όρος “ψηφιακοί νομάδες” -τον οποίο προσωπικά αποφεύγω να χρησιμοποιώ- αυξάνεται και κατ’ επέκταση θα αυξάνονται και οι υπηρεσίες εξομάλυνσης πρακτικών προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης μπορεί αυτό το σχήμα εργασίας να ξεκινάει ως χαρακτηριστικό, αλλά θα εξελιχθεί σε κάτι πιο μόνιμο. Η φυσική επαφή και η εξ αποστάσεως εργασία θα λειτουργούν συμπληρωματικά».
Μέσα στις σελίδες του βιβλίου τίθενται ερωτήματα σχετικά με τη «δυναμική της Ιστορίας», την «εθνική μας αρετή», τα «αφηγήματα και διδάγματα», καθώς και για τον βασικό μοχλό ανάπτυξης που διαθέτουμε, την Παιδεία.
Με τη βελόνα του πικάπ: Κύκλοι τραγουδιών της Λίνας Νικολακοπούλου στο Major Seven
Για το μέλλον, όπως μας εξηγεί ο καθηγητής, πρέπει να υπάρξει ένα αφήγημα, όπως έχει συμβεί επανειλημμένα σύμφωνα με την Ιστορία. Συγκεκριμένα, το 1840 η Ελλάδα ήθελε να επεκταθεί, να γίνει μεγαλύτερη, το 1950 από μια φτωχή χώρα ήθελε να γίνει πλούσια… Μια βεντάλια σύγχρονων και επίκαιρων ζητημάτων προκαλούν το εξής επιτακτικό ερώτημα που μας θέτει ο κ. Καλύβας: «Ποιος είναι ο στόχος της χώρας για τα επόμενα 100 χρόνια;» Πράγματι, ποιος αμφιβάλλει ότι η πανδημία ανέτρεψε ραγδαία και βίαια τον τρόπο ζωής;
Ανάμεσα στα ζητήματα που αναπτύσσονται μέσα στο «Ελληνικό Ονειρο» είναι και το φαινόμενο του λαϊκισμού, κι όπως αναφέρει ο κ. Καλύβας εντός του βιβλίου του «η δημαγωγία και ο λαϊκισμός συνήθως είναι ασφαλείς προπομποί αποτυχίας, ακόμα και κατάρρευσης, και ίσως δεν υπάρχει σαφέστερο παράδειγμα από τον πόλεμο του 1897, που, σε συνδυασμό με τη χρεοκοπία η οποία είχε προηγηθεί, οδήγησε τη χώρα σε καθεστώς διεθνούς οικονομικού ελέγχου».
Στην ερώτηση ποιο είναι το βασικό μήνυμα που πρέπει οι νέοι να λάβουν σήμερα, ο καθηγητής της Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Yale (ΗΠΑ) Στάθης Ν. Καλύβας απαντάει να «ονειρευτούν, να αποδεσμευτούν από τα βάρη της αποτυχίας και του φόβου. Να έχουν φιλοδοξία και όνειρα».
Εν πολλοίς «Το Ελληνικό Ονειρο» παρέχει μια ψύχραιμη αντικειμενική ανασκόπηση πολιτικής ανάλυσης στρέφοντας το βλέμμα στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, προσφέροντας παράλληλα μια διεισδυτική ματιά σε καθοριστικά ζητήματα που διαμορφώνουν την ελληνική πραγματικότητα.
Με εξαιρετικά εύληπτο και άμεσο λόγο, το βιβλίο «εξοπλίζει» τον αναγνώστη με γνώση και Ιστορία δημιουργώντας ένα γόνιμο πεδίο για μια σύνθετη και σύγχρονη σκέψη.
Στα θετικά σημειώνουμε τις ερωτήσεις που θέτει ο πολυγραφότατος δημοσιογράφος και συγγραφέας Κώστας Γιαννακίδης, οι οποίες οδηγούν τη συζήτηση ένα βήμα πιο πέρα, με τον αναγνώστη αφενός να ακολουθεί τους συλλογισμούς εξελικτικά και αφετέρου να έχει τη δυνατότητα κάθε φορά που επιστρέφει στο βιβλίο να επιλέγει το θέμα στο οποίο θα ήθελε να επικεντρωθεί και να το μελετήσει.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr