Περιλαμβάνει εκδηλώσεις μουσικής, χορού, εικαστικών και παραστατικών τεχνών, αλλά και αναγνώσεις, διαλέξεις, εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα για ενήλικες και παιδιά που διερευνούν τις έννοιες «ήρωας» και «ηρωισμός», στη σημερινή τους διάσταση. Θα συνοδευτούν από δράσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, που θα πραγματοποιηθούν είτε με φυσική παρουσία κοινού είτε αμιγώς διαδικτυακά, σύμφωνα με τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Ο προγραμματισμός σχεδιάστηκε με βασικό άξονα την αξιοποίηση των χώρων του ΚΠΙΣΝ και την ανάπτυξη συνεργειών με τους συγγενείς οργανισμούς της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, αλλά και την επένδυση στην εξωστρέφεια του Οργανισμού.
ΟΙ ΑΞΟΝΕΣ
ΘΕΑΤΡΟ
Η σειρά δραματοποιημένων αναλογίων του ΚΠΙΣΝ εστιάζει στους ήρωες των μεγάλων μύθων και αφηγήσεων εξερευνώντας την εξέλιξη του ηρωικού προτύπου από την αρχαιότητα έως σήμερα. Ξεκινώντας από εμβληματικές μορφές ηρώων των αρχαίων χρόνων (Ορέστης, Αχιλλέας) και εξετάζοντας στην πορεία χαρακτηριστικούς ήρωες της Αναγέννησης και του ύστερου Διαφωτισμού (Δον Κιχότε, ήρωες των Επαναστάσεων), θα καταλήξει στους αντιήρωες του σύγχρονου κόσμου, επιχειρώντας έτσι μια ιδιόμορφη αφήγηση της ενηλικίωσης, όπως αυτή καθρεφτίζεται στις ιστορίες και τους μύθους του. Τη σκηνοθετική επιμέλεια έχει αναλάβει ο Εκτορας Λυγίζος, που, με την ιδιότητά του και ως σκηνοθέτη του κινηματογράφου, επιμελείται το τελικό αποτέλεσμα, σαν ένα θέαμα λόγου και εικόνας, ειδικά σχεδιασμένο για βιντεοσκόπηση από πολλές κάμερες – δεν πρόκειται για απλή καταγραφή και αναμετάδοση παράστασης.
Η Περιπέτεια των Ανεμόμυλων από τον Δον Κιχότε ντε λα Μάντσα του Μιγκέλ ντε Θερβάντες (7 Φεβρουαρίου 2021, 17:00). Ο Γιάννης Νιάρρος, ο Θάνος Τοκάκης και η Γαλήνη Χατζηπασχάλη υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια του Εκτορα Λυγίζου καταπιάνονται με τον πρώτο αντιήρωα στην ιστορία της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας.
Στρατηγού Μακρυγιάννη, Απομνημονεύματα (4 Απριλίου 2021, 17:00).
Ο Εκτορας Λυγίζος συνεργάζεται με την Αλεξία Καλτσίκη και τον Αινεία Τσαμάτη σε μια σκηνική σύνθεση που αντλεί το περιεχόμενό της από τα γραπτά του στρατηγού Μακρυγιάννη.
Η θεατρική-μουσική σύνθεση Προμηθέας Δεσμώτης του Αισχύλου του Δημήτρη Καμαρωτού, συνθέτη και δραματουργού του ήχου, θα παρουσιαστεί στην ιστορική έδρα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, το Βαλλιάνειο Μέγαρο στην οδό Πανεπιστημίου. Σε αυτήν τη θεατρική – μουσική σύνθεση, έργο φτιαγμένο για ζωντανή αναμετάδοση, οι ηθοποιοί Αμαλία Μουτούση και Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, η μεσόφωνος Αννα Παγκάλου και οι μουσικοί Κατερίνα Κωνσταντούρου και Χρήστος Λιάτσος θα αφηγηθούν την ιστορία του αισχυλικού Προμηθέα Δεσμώτη – όλο το κείμενο της τραγωδίας σε μετάφραση του ποιητή Νίκου Α. Παναγιωτόπουλου.
Εικαστικά-Εκθέσεις
Στον ανοιχτό χώρο, στα Φυτεμένα Δώματα του ΚΠΙΣΝ, κατά μήκος του μονοπατιού που συνδέει το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος με το Φάρο, μας περιμένουν οι «Διερχόμενοι» του διεθνώς αναγνωρισμένου εικαστικού Γιώργου Ξένου. Πρόκειται για 100 ανθρώπινα περιγράμματα από σίδηρο (200×80 εκ. έκαστο). Θα μπορούσαν να είναι ανώνυμοι ήρωες, απ’ αυτούς που αγνοεί η μεγάλη Ιστορία των σπουδαίων προσωπικοτήτων, οι οποίοι με τον τρόπο τους μας καλούν να σκεφτούμε τι σημαίνει ήρωας, ποιοι είναι οι δικοί μας ήρωες, ποια η δική μας σχέση με ό,τι χαρακτηρίζεται «ηρωική στάση». Στο ΚΠΙΣΝ θα δούμε για πρώτη φορά την πλήρη ανάπτυξή του έργου.
Σε άλλο σημείο του ΚΠΣΙΝ, στα Νότια Μονοπάτια, θα στηθούν οι «Επτά Πύλες», μία ακόμη πολύσημη εγκατάσταση από σίδηρο. Από την επτάπυλη Θήβα της αρχαίας τραγωδίας ως τις σημερινές πύλες εισόδου στην Ελλάδα και την Ευρώπη, οι Πύλες αυτής της εγκατάστασης «μιλούν» με τον τρόπο τους για ζητήματα περισσότερο επίκαιρα από ποτέ. Η Πύλη είναι όριο αλλά την ίδια στιγμή άνοιγμα. Οπως η Επανάσταση του 1821 – που σηματοδότησε το τέλος 400 χρόνων δοκιμασίας του Ελληνισμού και ταυτόχρονα το άνοιγμα, την είσοδό του, στη νεότερη Ιστορία του (Φεβρουάριος-Μάιος 2021).
Σε διάλογο, κατ’ έναν τρόπο, με τις δύο εγκαταστάσεις του Γιώργου Ξένου, ο γλυπτός Ζάλογγος του Ζογγολόπουλου θέτει ερωτήματα για τον τρόπο που το παρελθόν συνομιλεί με το παρόν και το μέλλον, μέσα από τις επιλογές και τα έργα των ανθρώπων – και δη μέσα από την καλλιτεχνική δημιουργία.
Το φθινόπωρο 2021 θα πραγματοποιηθεί έκθεση τεκμηρίων από τις συλλογές της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, με αληθινούς θησαυρούς που σχετίζονται με την Ελληνική Επανάσταση.
Μουσική-Χορός
Το καλοκαίρι θα πραγματοποιηθεί η 3η Συνάντηση Νέων Συγκροτημάτων Παραδοσιακής Μουσικής «Της Τριανταφυλλιάς τα φύλλα» στο Ξέφωτο, σε συνεργασία του ΚΠΙΣΝ με τον Καλλιτεχνικό Σύλλογο Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου (ΚΣΔΜ). Στο πρόγραμμα του καλοκαιριού και το Λύκειο των Ελληνίδων. Διακόσιοι χορευτές του Λυκείου των Ελληνίδων (που έχει παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα), μαζί με τους «Αρματωμένους» από το Μεσολόγγι, θα μοιραστούν στην Αγορά, στο Κέντρο Επισκεπτών, στους Πίδακες Νερού και στο Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος για να χορέψουν περισσότερους από 70 παραδοσιακούς χορούς από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, φορώντας τις ανάλογες τοπικές ενδυμασίες. Η έναρξη της εκδήλωσης θα γίνει στο Φάρο, με την παρουσίαση εμβληματικών φορεσιών οι οποίες ανακαλούν στη μνήμη ηρωικά πρόσωπα και γεγονότα του Αγώνα.
Παράλληλα, στον Πύργο Βιβλίων οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από έμπειρες ενδύτριες τη διαδικασία που απαιτούνταν για να φορέσει κανείς τις πολύπλοκες τοπικές ενδυμασίες που έχει συγκεντρώσει στη συλλογή του το Λύκειο των Ελληνίδων.
Μία από τις πιο προκλητικές προτάσεις του θεματικού προγραμματισμού εκδηλώσεων Πρόσωπα του Ηρωα είναι το φετινό, αφιερωμένο στην εθνική επέτειο, φεστιβάλ Schoolwave, που θα πραγματοποιηθεί επίσης το καλοκαίρι.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr