Η ομάδα των αρχαιολόγων που είναι υπεύθυνη για την ανακάλυψη εργαζόταν στον ναό Taposiris Magna της Αλεξάνδρειας, όπου έφερε στην επιφάνεια το περιεχόμενο 16 πέτρινων τάφων, σε αρχιτεκτονικό στυλ που ήταν δημοφιλές κατά τα ελληνιστικά και ρωμαϊκά χρόνια.
Οι μούμιες που βρίσκονταν στους τάφους δεν ήταν ιδιαίτερα καλοδιατηρημένες, ωστόσο έφεραν το εντυπωσιακό χαρακτηριστικό των χρυσών «γλωσσών», κάτι που θεωρείται πως συνέβαινε ώστε οι νεκροί να μπορούν να μιλάνε και στην μετά θάνατον ζωή, και συγκεκριμένα ενώπιον του θεού Όσιρι, ο οποίος λειτουργούσε ως δικαστής των νεκρών.
Ο θεός Όσιρις απεικονιζόταν μάλιστα και στους «επιδέσμους» με τους οποίους ήταν περιτυλιγμένη μία από τις μούμιες, ενώ οι επίδεσμοι γύρω από το κεφάλι μιας άλλης απεικόνιζαν ένα στέμμα, κέρατα και μια κόμπρα.
Στο στήθος αυτής της μούμιας υπήρχε ζωγραφισμένο ένα μενταγιόν με ένα γεράκι, σύμβολο ενός άλλου σημαντικού Αιγυπτίου θεού, του Ώρου.
Πέρα από τις μούμιες, στο σημείο ανακαλύφθηκαν νεκρικές μάσκες, στεφάνια από φύλλα χρυσού και προσωπεία από μάρμαρο που χρονολογούνται στα ελληνιστικά και ρωμαϊκά χρόνια.
Σε προηγούμενες ανασκαφές στον ίδιο ναό είχε έρθει στην επιφάνεια και μια συλλογή νομισμάτων που έφεραν το όνομα και το πορτρέτο της εκπροσώπου της τελευταίας ελληνόφωνης δυναστείας της Αιγύπτου, δηλαδή της πασίγνωστης βασίλισσας Κλεοπάτρας της Έβδομης.
ΠΗΓΗ: BBC ,Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων Αιγύπτου
Ιωάννινα: Εντοπίστηκαν συντρίμμια του εκπαιδευτικού αεροσκάφους
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr