- Πώς ξεκίνησε η ιδέα της συγγραφής του μυθιστορήματός σας με τον τίτλο «Η αλυσίδα» (εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα);
Ολα ξεκίνησαν στην πόλη του Μεξικού. Βρέθηκα εκεί δουλεύοντας πάνω σ’ ένα άλλο βιβλίο με θέμα την απαγωγή και κάποια στιγμή συνάντησα τον όρο «απαγωγή με ανταλλαγή» – ένα μέλος της οικογένειας συναντιέται με τους απαγωγείς και ανταλλάσσει το μέλος που έχει απαχθεί με το μέλος μιας άλλης οικογένειας μέχρι να συγκεντρωθούν τα λύτρα.
Αρχισα να το σκέφτομαι, θυμήθηκα τα αλυσιδωτά γράμματα της περιόδου της νιότης μου και ξαφνικά αναρωτήθηκα αν είχε γραφτεί ποτέ ένα μυθιστόρημα με θέμα την απαγωγή με ανταλλαγή.
Οταν διαπίστωσα ότι κάτι τέτοιο δεν είχε συμβεί, συνειδητοποίησα ότι είχα στα χέρια μου την ιδέα για ένα βιβλίο. Το μόνο που είχα να κάνω ήταν να πείσω έναν εκδότη ν’ ασχοληθεί με ένα βιβλίο όπου «ένα άτομο απαγάγει ένα συνηθισμένο παιδί και γίνεται ήρωας», κάτι που ήταν κάπως πιο περίπλοκο.
- Πώς διαλέγετε το θέμα ενός βιβλίου που θέλετε να γράψετε;
Περιμένω τις ιδέες να έρθουν σε μένα – αυτό δεν συμβαίνει ποτέ, οπότε απλώς αρχίζω να γράφω.
- Η Κάιλι, ενώ περιμένει το λεωφορείο, πέφτει θύμα απαγωγής. Πώς μπορούν οι τρομοκράτες να πετύχουν το στόχο τους σε μια κοινωνία που παρακολουθείται από κάμερες και από δορυφορικές λήψεις;
Βρίσκουν το στόχο τους σε κάποιο σημείο όπου δεν υπάρχουν κάμερες.
- Αλήθεια, πώς μπορεί να αντιδράσει η Αστυνομία όταν οι κακοποιοί είναι αδίστακτοι;
Η κατάσταση δεν ήταν ποτέ εύκολη. Τη δεκαετία του 1970 είχαμε τον IRA, τις Ερυθρές Ταξιαρχίες και την ΕΤΑ, σήμερα τον ISIS και τους διακινητές λαθρομεταναστών.
Οι αστυνομικοί και οι εγκληματίες βρίσκονται σε πόλεμο, όπως βρίσκονται σε πόλεμο όλα τα ανθρώπινα όντα με τους ιούς. Πασχίζουμε όλοι να μείνουμε σ’ ένα σημείο -όταν το σκέφτομαι αυτό θυμάμαι πάντα το βιβλίο «Η κόκκινη βασίλισσα».
- Δεν είναι μεγάλη η πίεση που έχει η Ρέιτσελ, η μητέρα της, που εκβιάζεται από άγνωστους κακοποιούς;
Κάθε φορά που έφερνα τη Ρέιτσελ αντιμέτωπη με μια δυσκολία σκεφτόμουν ποιο θα ήταν το επόμενο χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί και, αφού κατέληγα κάπου, άρχιζα να γράφω.
- Πώς οι απλοί άνθρωποι μπορούν να βρουν τη δύναμη και τις αντοχές να σπάσουν την «Αλυσίδα»;
Πιστεύω ότι εγώ δεν θα ήμουν ποτέ το άτομο που θα τα κατάφερνε, όμως στο βιβλίο η Ρέιτσελ επιδεικνύει απίστευτο θάρρος και δύναμη. Στη ζωή υπάρχουν και άλλοι σαν τη Ρέιτσελ, που είναι πραγματικοί ήρωες.
- Κατά πόσο η ιστορία του μυθιστορήματος ισορροπεί ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία;
Πρόκειται για καθαρή μυθοπλασία, όμως στόχος μου ήταν να είναι αξιόπιστο κάθε επεισόδιο, αλλά και οι πράξεις της ιστορίας.
Οι ήρωες πρέπει να αντιδρούν με αυθεντικά συναισθήματα, όπως ακριβώς κάνουν οι άνθρωποι στην πραγματική ζωή όταν έρχονται αντιμέτωποι με δυσχερείς καταστάσεις. Είναι πολύ σημαντικό αυτό. Εγώ προσωπικά όταν βλέπω μια ταινία όπου οι άνθρωποι απομακρύνονται ήρεμα την ώρα μιας έκρηξης ή φοράνε τα γυαλιά ηλίου τους σε αργή κίνηση, χάνω εντελώς το ενδιαφέρον μου.
- Πώς νιώθετε που στην Ελλάδα έχουν μεταφραστεί τρία βιβλία σας και είστε γνωστός στους αναγνώστες;
Ειλικρινά μού είναι πολύ ευχάριστο. Λατρεύω την Ελλάδα. Εκανα έναν χρόνο αρχαία ελληνικά στο σχολείο και, παρόλο που δεν ήμουν ιδιαίτερα καλός στο μάθημα, μου άρεσε πολύ να διαβάζω μεταφρασμένους Ελληνες συγγραφείς, ιδιαίτερα τον Θουκυδίδη, που τον θαυμάζω ιδιαίτερα ως δημοσιογράφο, ιστορικό και πεζογράφο.
Η καλή μου φίλη και ποιήτρια από την Οξφόρδη, Αλίσια Στόλινγκς, ζει στην Αθήνα και, παρόλο που εκείνη με έχει επισκεφθεί στη Νέα Υόρκη, δεν έχω βρει την ευκαιρία να ανταποδώσω την επίσκεψη και να πάω να τη δω στην Ελλάδα, ελπίζω όμως ότι μια μέρα θα το καταφέρω.
Who is who
Ο Εϊντριαν ΜακΚίντι γεννήθηκε το 1968 στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας. Σπούδασε Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, πριν μετακομίσει το 1993 στη Νέα Υόρκη.
Από το 2008 ζει στη Μελβούρνη της Αυστραλίας με τη γυναίκα του και τα παιδιά τους. Το «Κρύο χώμα», το πρώτο βιβλίο της σειράς με ήρωα τον αστυνόμο Σον Ντάφι, κέρδισε το 2013 το βραβείο του λογοτεχνικού περιοδικού «Spinetingler» για το καλύτερο μυθιστόρημα ανερχόμενου συγγραφέα. Το 2017 ο ΜακΚίντι τιμήθηκε με βραβείο Edgar για το μυθιστόρημα «Rain Dogs», το πέμπτο βιβλίο της σειράς.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Θλίψη: Πέθανε η αγαπημένη ηθοποιός Τιτίκα Σαριγκούλη
Οι ανασκαφές έφεραν στο «φως» συλημένο ταφικό μνημείο ενδιαφέρουσας αρχιτεκτονικής μορφής [εικόνες]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr