Και από χαμόγελα άλλο τίποτα στην πιο δροσερή, ίσως, έκθεση του καλοκαιριού που δρα και ως αγχολυτικό. Το Ιδρυμα Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως και ο εικαστικός θεσμός «ΠΛΟΕΣ» μας παρουσιάζουν τον αγαπημένο Αρκά, ο οποίος συμπληρώνει 40 χρόνια έντυπης παρουσίας. Παρέα με τα σκίτσα του οι απρόβλεπτες μέρες που βιώνουμε γίνονται πιο υποφερτές.
Η έκθεση στους φιλόξενους χώρους του Ιδρύματος, στη Χώρα της Ανδρου, μας παρουσιάζει 185 μεγεθυμένες αναπαραγωγές έργων του καλλιτέχνη από τα διάσημα άλμπουμ του μαζί με 65 πρωτότυπα έργα. «Με αντίδοτο το ευφυές χιούμορ», όπως είναι ο τίτλος της έκθεσης. Διάρκεια: έως τις 27 Σεπτεμβρίου.
Εντός των τειχών, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο μας προσφέρει την ευκαιρία να αποδράσουμε στην Ιαπωνία χωρίς την ταλαιπωρία που «στοιχειώνει», αυτόν τον καιρό, τις μετακινήσεις. Απαραίτητη, φυσικά, η προστατευτική μάσκα, όπως επιβάλλουν οι επισκέψεις σε κλειστούς χώρους. Στη νέα περιοδική έκθεση του μουσείου πρωταγωνιστεί η σύγχρονη ιαπωνική τέχνη μέσα από διαφορετικά δημιουργικά μέσα (ζωγραφική, φωτογραφία, βίντεο, εγκαταστάσεις, αρχιτεκτονική). Ολες οι καλλιτεχνικές προτάσεις κινούνται γύρω από τις έννοιες της «Κληρονομιάς» και της «Αφομοίωσης», με άξονα το κορυφαίο αθλητικό γεγονός των Ολυμπιακών Αγώνων και τη φιλοξενούσα πόλη του Τόκιο. Εξού και ο τίτλος της: «Λαμπηδοδρομία προς Τόκιο-Κληρονομιά και αφομοίωση». Ενα από τα πιο εντυπωσιακά εκθέματα είναι «Η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων για γάτες» του Nobuaki Takekawa, στο οποίο πρωταγωνιστούν 1.500 κεραμικές γάτες. Διάρκεια: έως τις 15 Σεπτεμβρίου.
ΒΙΒΛΙΟ - Χριστούγεννα 2024: «Μεταπολίτευση», «Δημοκρατία», «Ελευθερία» …«Στον Ιδιο Δρόμο»
Ο Μάριο Βίττι, από τους σημαντικότερους μελετητές της νεοελληνικής λογοτεχνίας, μας καλεί στην Υδρα. Στον μαυρόασπρο φωτογραφικό του κόσμο βλέπουμε ποιητές, συγγραφείς καλλιτέχνες και διανοούμενους σε δρόμους της Αθήνας και άλλων μεγαλουπόλεων του κόσμου. Οπως είναι οι: Τζόρτζιο Ντε Κίρικο, Τζουζέπε Ουνγκαρέτι, Γιώργος Σεφέρης, Οδυσσέας Ελύτης, Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Χατζιδάκις κ.ά. Με τίτλο «Γραφείο με θέα, φωτογραφίες 1948-1981 του Μάριο Βίττι», η έκθεση -σε διοργάνωση του Εθνικού Ιδύματος Εθνικής Τραπέζης και του Δήμου Υδρας- εγκαινιάζεται την Τετάρτη 26/8 (8.30 μ.μ.) στην Αίθουσα Πολιτισμού «Μελίνα Μερκούρη».
Με δύο εκθέσεις η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων δηλώνει τη δική της παρουσία στο φετινό καλοκαίρι. Η πρώτη, με τίτλο «Η Αρχαιολογία των Κουφονησίων», διοργανώνεται στο Ανω Κουφονήσι και φιλοδοξεί να αναδείξει διαδρομές που ξεκινούν από την πρώιμη φάση της Εποχής του Χαλκού και φτάνουν έως τους μεταβυζαντινούς χρόνους. Διάρκεια: έως 15/10/2020. Η δεύτερη έκθεση παρουσιάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μυκόνου, σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς. Με τίτλο «Από τον κόσμο του Ομήρου. Τήνος και Κυκλάδες στη Μυκηναϊκή εποχή», περιλαμβάνει εκατόν πενήντα αντιπροσωπευτικά έργα κεραμικής, μεταλλοτεχνίας, ειδωλοπλαστικής και κοσμηματοποιίας του μυκηναϊκού κόσμου, άγνωστα τα περισσότερα στο ευρύ κοινό. Διάρκεια: έως 31 Οκτωβρίου 2020.
Την αισιόδοξη πλευρά της δύσκολης εποχής μας σηματοδοτεί με τον τίτλο της, «Επειδή είναι το σκοτάδι που γεννάει το φως», η έκθεση που συνδιοργανώνουν στην Τήνο η Γκαλερί Αλμα και το Ιδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού. Σύμφωνα με τον επιμελητή της έκθεσης, Μάνο Στεφανίδη, «το σκοτάδι εκτός από απελπισία ή ζόφο -αυτά δηλαδή που δημιούργησαν ο εγκλεισμός, ο φόβος και η απομόνωση- μπορεί να λειτουργήσει και ως εκκολαπτήριο, ως πυροκροτητής δημιουργίας…». Στην έκθεση συμμετέχουν 22 σύγχρονοι δημιουργοί, μεταξύ άλλων, οι: Γιάννης Αδαμάκης, Ανδρέας Βούσουρας, Θράφια (Παναγιώτης Δανηιλόπουλος), Γωγώ Ιερομονάχου, Τζουλιάνο Καγκλής, Γιώργος Καζάζης, Νίκος Καλαφάτης, Κυριάκος Κατζουράκης, Αρης Κατσιλάκης, Νεκτάριος Κοντοβράκης, Κώστας Λάβδας, Μιχάλης Μανουσάκης. Διάρκεια: έως 31 Αυγούστου.
Από την έντυπη έκδοση