Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα ανοίξουν ορισμένα από τα σφραγισμένα παράθυρα του κτιρίου ώστε να υπάρχει φυσικός αερισμός. Στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο θα μοιράζονται μάσκες και γάντια στους επισκέπτες. «Σε ένα μουσείο που είναι υπόγειο, όπως το δικό μας, χωρίς φυσικό αερισμό, θεωρώ απαραίτητη τη χρήση μάσκας», λέει η διευθύντρια του μουσείου, Κατερίνα Δελλαπόρτα. Σε όλα τα μουσεία η ροή των επισκεπτών θα είναι ελεγχόμενη, σύμφωνα με τις αξιολογήσεις των στελεχών τους. Μακάρι, θα σκεφτεί κανείς, να υπάρχουν επισκέπτες.
Γιατί τα στοιχεία επισκεψιμότητας από τους αρχαιολογικούς χώρους (επαναλειτούργησαν στις 18 Μαΐου) είναι, όπως αναμενόταν, αποθαρρυντικά. «Δείχνουν πως η κίνηση ήταν ελάχιστη συγκριτικά με τις 2 τελευταίες εβδομάδες του Μαΐου 2019», σημειώνει στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠΑ), Παναγιώτης Νταής. Αποκαλυπτικοί της δραστικής μείωσης των επισκεπτών, εξαιτίας του Covid-19, είναι οι αριθμοί από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης. «Πέρυσι οι επισκέπτες ήταν πάνω από 100.000 ενώ φέτος μετριούνται σε κάτω από 10.000», λέει ο κ. Νταής. «Προφανώς», προσθέτει, «οι αριθμοί αυτοί θα βελτιωθούν με το άνοιγμα των μεταφορών και την αύξηση των τουριστικών ροών. Το ίδιο προφανές όμως είναι ότι δεν θα φτάσουμε τα περυσινά επίπεδα».
Το τελευταίο διάστημα επικρατεί αναβρασμός προετοιμασιών στα μουσεία. Πολλά έπρεπε να γίνουν, σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών όπως αυτές περιελήφθησαν στην εγκύκλιο του υπουργείου Πολιτισμού: ειδική σήμανση για την αναμονή των επισκεπτών όπου υπάρχουν ουρές (όπως στα ταμεία), τοποθέτηση χωρισμάτων σε ταμεία και γκισέ, συντήρηση κλιματιστικών, αύξηση της παροχής φυσικού αέρα μέσω ανοιγμάτων (παράθυρα, εξωτερικές θύρες), διάκριση εισόδου-εξόδου επισκεπτών καθώς και κίνηση τους σε μονή διαδρομή, όπου αυτό είναι εφικτό, τοποθέτηση σημάνσεων σε όλους τους χώρους, απολύμανση τραπεζιών και καθισμάτων στους χώρους εστίασης πριν από τη χρήση τους… Στα μέτρα περιλαμβάνονται ακόμα η δημιουργία σταθμών με αντισηπτικό, η σύσταση προς τους επισκέπτες να φορούν μη ιατρική μάσκα, η τήρηση αποστάσεων 2 μέτρων μεταξύ τους, ειδικές οδηγίες για τη χρήση της τουαλέτας και πολλά ακόμη που δίνουν… άλλη διάσταση στη μουσειακή εμπειρία.
Σε μεγάλες «φούριες» βρίσκεται αυτήν την περίοδο και η διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Μαρία Λαγογιάννη. «Αυτή τη στιγμή δουλεύουμε τις τελευταίες λεπτομέρειες», μας λέει. «Υπάρχουν βέλη που κατευθύνουν τους επισκέπτες σε όλους τους χώρους του μουσείου και σημάνσεις για να τηρούνται οι αποστάσεις. Επίσης, θα ανοίξουμε κάποια παράθυρα για να αερίζονται οι αίθουσες». Σύμφωνα με τη διευθύντρια του ΕΑΜ «στις ομαδικές ξεναγήσεις οι επισκέπτες δεν θα ξεπερνούν τα 8 με 10 άτομα».
Ειδικά μέτρα προβλέπονται και για την ασφάλεια των εργαζομένων στα μουσεία, όπως είναι η χρήση προστατευτικής μη ιατρικής μάσκας για όσους έρχονται σε επαφή με το κοινό. Η διευθύντρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, Κατερίνα Δελλαπόρτα, κρίνει πως μάσκα θα πρέπει να φορούν και οι επισκέπτες. «Ιδιαίτερα», όπως σημειώνει, «σε ένα μουσείο χωρίς παράθυρα όπως το δικό μας». Στο ΒΧΜ οι επισκέπτες θα εισέρχονται σε ομάδες των 15 ατόμων ανά μισή ώρα, ενώ στο κτίριο της Δουκίσσης Πλακεντίας, όπου οι χώροι είναι μικρότεροι, ο αριθμός αυτός περιορίζεται στα 8 άτομα.
Στα πωλητήρια των μουσείων το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων έχει φροντίσει να υπάρχουν αντικείμενα που βρίσκουν ανταπόκριση στο κοινό. «Δεν θέλουμε άδεια ράφια», λέει ο κ. Νταής. «Εκτός από τα εκμαγεία, φροντίσαμε να προμηθευτούμε αντικείμενα που η εμπειρία δείχνει πως είναι ευπώλητα, όπως είναι τα είδη γραφείου…». Από το φθινόπωρο το ΤΑΠΑ -που στο μεταξύ μετονομάζεται σε Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που παρουσίασε το ΥΠΠΟΑ- θα αποκτήσει και το πρώτο του e-shop.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου