Ο Καχτάν αλ-Ομπέντ, διευθυντής του «Basra Museum», υποστηρίζει πως επέλεξε επίτηδες την τοποθεσία, καθώς ήθελε να «μετατρέψει τη δικτατορία και την τυραννία σε πολιτισμό και ανθρωπιά». Το Μουσείο που άνοιξε στις 26 Σεπτεμβρίου αποτελεί το αποτέλεσμα ενός οχταετούς πρότζεκτ, που στόχο έχει να πει την ιστορία του Nότιου Ιράκ και να συμβάλλει στην πολιτισμική αναγέννηση της Βασόρας. «Εξαιτίας των πολέμων που υποφέρουμε από το 1980, ο κόσμος ασχολείται με την κακή πλευρά της χώρας και ο Τύπος δεν δείχνει την ιστορία», δηλώνει.
Οι χορηγίες είναι προς το παρόν περιορισμένες και έτσι έχει ανοίξει μόνο ένα τμήμα του Μουσείου, που φιλοξενεί θησαυρούς με 2.000 έτη ιστορίας. Επιπλέον, εκτίθενται νομίσματα και κεραμικά από τη Βασόρα. Οταν ολοκληρωθεί το έργο, θα ανοίξουν ακόμη τρεις εκθέσεις που θα περιλαμβάνουν 3.500-4.000 αντικείμενα από τη Βαβυλωνική, Ασσυριακή, Σουμεριακή και Ισλαμική Περίοδο».
Δημήτρης Καταλειφός στον ΕΤ: «Μεγάλο φορτίο και να παίζεις και να σκηνοθετείς»
Ο Αλ-Ομπέντ επισημαίνει πως η λειτουργία του Μουσείου αποτελεί κατόρθωμα, καθώς έπρεπε να υπερπηδήσει πολλές προκλήσεις. Τον περασμένο Απρίλιο, σιιτικές στρατιωτικές ομάδες αποπειράθηκαν να καταλάβουν το πρώην παλάτι, στο οποίο διαφαίνονται ακόμη τα σημάδια της πολιορκίας από τις αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις στην επιδρομή της 2003.
Μετά το 2008, ο Αλ-Ομπέντ και άλλοι ντόπιοι Ιρακινοί ξεκίνησαν μια πολυετή προσπάθεια για τη συγκέντρωση χορηγιών με εχθρό τη γραφειοκρατία για να καταφέρουν να μετατρέψουν στο παλάτι σε μουσειακό χώρο. Το κόστος ανακατασκευής και της μετατροπής σε μουσειακό χώρο ανήλθε σε 3,5 εκατομμύρια δολάρια. Ενα μέρος του έργου χρηματοδοτήθηκε από δωρεές 500.000 δολαρίων, πετρελαϊκών ομίλων προς τη βρετανική οργάνωση «Φίλοι του Μουσείου της Βασόρας». Επιπλέον, υπήρξε συνεργασία με το Βρετανικό Μουσείο, που διέθεσε αφιλοκερδώς επιστήμονές του για να βοηθήσουν ως επιμελητές και συντηρητές.
Ο διευθυντής ελπίζει πως το Μουσείο θα βοηθήσει τους Ιρακινούς να κατανοήσουν την ιστορία τους και να δείξουν στον κόσμο μια διαφορετική εικόνα του Ιράκ. «Είναι το φως στο τέλος κάθε σκοτεινού τούνελ. Χωρίς ιστορία δεν υπάρχει μέλλον και το Μουσείο θυμίζει σε εμένα και σε πολλούς ακόμη να μην εγκαταλείπουμε την ελπίδα», αναφέρει.
ΑΘΗΝΑ ΣΟΥΤΖΟΥ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου