Στον ανανεωμένο κήπο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου η μουσειακή εμπειρία συνεχίζεται μέσα από δροσερές διαδρομές που μοσχοβολούν Ελλάδα. Εκατοντάδες νέα φυτά μαζί με αρχαιότητες και σύγχρονα έργα τέχνης δημιουργούν ένα ιδιαίτερα ελκυστικό περιβάλλον.
Το Μουσείο γιορτάζει τα 150 χρόνια από τη θεμελίωσή του και προσπαθεί να το δείξει με κάθε τρόπο. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η εκ βάθρων ανανέωση του κήπου του. «Δημιουργήθηκε ένας κήπος τεσσάρων εποχών με τη φύτευση 700 νέων θάμνων και φυτών», σημειώνει στον «Ε.Τ.» η διευθύντρια του Μουσείου κ. Μαρία Λαγογιάννη.
Τα φυτά μυούν τους πολυάριθμους επισκέπτες του Μουσείου στην ελληνική χλωρίδα αλλά και στις αρχαίες δοξασίες που σχετίζονται με αυτήν. «Η επιλογή τους έγινε με βάση τις αναφορές τους στην ελληνική μυθολογία», μας λέει η κ. Λαγογιάννη και μας δίνει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα με τον δίκταμο, ενδημικό φυτό της Κρήτης που χρησιμοποιείται ως ρόφημα. «Εμείς το συνδέουμε με το αρτεμίδιον, με το οποίο η θεά Αρτεμις γιάτρευε τα πληγωμένα, από δηλητηριώδη βέλη, αγριοκάτσικα».
Δίπλα σε κάθε φυτό του κήπου υπάρχει ταμπέλα με την επίσημη βοτανική ονομασία του αλλά και την αναφορά του στη μυθολογία. Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να προμηθευτούν σελιδοδείκτες με τις φωτογραφίες των φυτών και τους μύθους που τα συνοδεύουν.
Κεραμική έκθεση
Η ανανέωση του κήπου, που υλοποιήθηκε χάρη στις χορηγίες των εταιριών JT International Hellas και Ecoscapes, δεν προσφέρει μόνο δροσιά. Στο πλαίσιο των επετειακών δράσεων για τα 150 χρόνια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στον ίδιο χώρο παρουσιάζεται η έκθεση «Κεραμική Χθες-Σήμερα, 2016» με έργα πέντε καλλιτεχνών (Μαρία Βλαντή, Βούλα Γουνελά, Χριστίνα Μόραλη, Λίλη Μπακογιάννη και Εφη Σπηλιώτη) που έχουν ως κοινή τους αφετηρία τον πηλό. Από σήμερα Δευτέρα, 18 Ιουλίου, επρόκειτο να ξεκινήσει στον κήπο και η έκθεση με έργα του Συλλόγου Ελλήνων Γλυπτών.
«Οδύσσειες»
Παράλληλα τρέχουν και οι εργασίες για την προετοιμασία της μεγάλης περιοδικής έκθεσης «Οδύσσειες». Θα εγκαινιαστεί στις 3 Οκτωβρίου 2016, την ημέρα δηλαδή που συμπληρώνονται 150 χρόνια ακριβώς από τη θεμελίωση του Μουσείου. Η έκθεση θα απλωθεί στους χώρους των περιοδικών εκθέσεων όπου σήμερα φιλοξενείται ο «Περίπατος στην Αθήνα των Περιηγητών 17ος-19ος αιώνας».
«Η έκθεση των “Περιηγητών” ολοκληρώνεται στις 27 Ιουλίου. Αμέσως μετά ξεκινάμε τις εργασίες για τις “Οδύσσειες”. Ηδη δοκιμάζουμε τα χρώματα που θα “ντύσουν” τους τοίχους», λέει η κ. Λαγογιάννη.
Οι «Οδύσσειες» αφηγούνται τις ζωές των ανθρώπων που έζησαν στον ελλαδικό χώρο από τα προϊστορικά χρόνια. Εκατόν ογδόντα μοναδικές αρχαιότητες -ανάμεσά τους ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, ο Διαδούμενος της Δήλου και το Χρυσό Κύπελλο του Νέστορα- από το θησαυροφυλάκιο του Μουσείου αλλά και δάνεια από το Επιγραφικό και το Μουσείο της Ακρόπολης θα προσφέρουν δυνατές εικόνες στο αφήγημα της έκθεσης.
Η διευθύντρια του Μουσείου ανεβάζει ψηλά τον πήχυ. «Αυτό που θα δείτε θα είναι εντελώς ξεχωριστό», τονίζει. Στις καινοτομίες της έκθεσης σημειώστε την ψηφιακή εφαρμογή (σε συνεργασία με το Ευγενίδειο Ιδρυμα) που θα αναπαριστά τον έναστρο ουρανό που αντίκριζε στα ταξίδια του ο ομηρικός Οδυσσέας…
ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου