Στο διάστημα από 25 Μαΐου έως 15 Ιουνίου, την τρίτη περίοδο των αποτυπώσεων αρχαίων λιμενικών εγκαταστάσεων στη Δήλο, εντοπίστηκε επίσης πλήθος αμφορέων ρωμαϊκών χρόνων, οι οποίοι μάλιστα «βρέθηκαν ακέραιοι, σφραγισμένοι με πώμα», σημειώνει στον «Ε.Τ.» η προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων Αγγελική Σίμωσι.
Κατά τον 1ο αιώνα π.Χ.
«Κατά τη διάρκεια της έρευνας εντοπίσθηκαν και αποτυπώθηκαν τοίχοι κτισμάτων στον αιγιαλό κατά μήκος της ακτογραμμής. Τα λείψανα αποτυπώνουν ύπαρξη αρχαίου λιμανιού που χρονολογείται κατά τον 1ο αιώνα π.Χ.», είπε η κ. Σίμωσι, εξηγώντας πως το ίδιο διάστημα η Δήλος γνώρισε μεγάλη οικονομική και πολιτιστική άνθηση.
Στην ευρύτερη περιοχή σε απόσταση 35 μέτρων βορειοδυτικά του όρμου Σκαρδανά εντοπίστηκε ναυάγιο που χρονολογείται στην ύστερη ελληνιστική εποχή, κατά τον 1ο αιώνα π.Χ. «Βρέθηκαν λείψανα του ναυαγίου, τα οποία ενισχύουν την άποψη ότι στον όρμο της συνοικίας του Σκαρδανά λειτουργούσε ένα εμπορικό λιμάνι, με χρήση βοηθητική στο κεντρικό αρχαίο λιμάνι της Δήλου», αναφέρει η κ. Σίμωσι.
Χατζής - Σαββιδάκης: Τραγουδούν τους μεγάλους συνθέτες από 23 Νοεμβρίου
Η ερευνητική αποστολή πραγματοποίησε υποβρύχιες διερευνητικές αυτοψίες για τον εντοπισμό αρχαίων ναυαγίων μεταξύ Δήλου και Ρήνειας, κατά τη διάρκεια των οποίων εντοπίσθηκαν επτά ναυάγια αρχαίων εμπορικών πλοίων «με μεγάλο φορτίο αμφορέων».
Υστερη ελληνιστική
Συγκεκριμένα βρέθηκαν πέντε ναυάγια της ύστερης ελληνιστικής περιόδου, ένα ναυάγιο της ρωμαϊκής περιόδου 2ου και 3ου μ.Χ. και ένα ναυάγιο το οποίο μετέφερε δομικό υλικό, σχιστολιθικές πλάκες, το οποίο «μέχρι στιγμής δεν μπορεί να χρονολογηθεί».
Τα σπουδαία ευρήματα και η πυκνότητα των ναυαγίων στην περιοχή ενισχύουν την άποψη ότι η Δήλος γνώρισε ραγδαία οικονομική ανάπτυξη μετά το 167 π.Χ., όταν οι Ρωμαίοι το μετέτρεψαν σε μια εμπορική βάση που συνέδεε την Ανατολή με τη Δύση. Επιπλέον, το πλούσιο θαλάσσιο πέρασμα μεταξύ Δήλου και Ρήνειας δείχνει, όπως προσθέτει η κ. Σίμωσι, πως πρόκειται για «εμπορικό ομφαλό της Μεσογείου».
Και όπως αποκαλύπτει στον «Ε.Τ.» η προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων Αγγελική Σίμωσι, από τις 2 Ιουλίου το ενδιαφέρον της ενάλιας αρχαιολογίας θα εστιαστεί στο θαλάσσιο πέρασμα Φούρνοι-Θύμαινα, όπου έχουν εντοπισθεί «μέχρι στιγμής είκοσι δύο ναυάγια, τα οποία θα φέρουν στο φως πλήθος πληροφοριών από διαφορετικές χρονικές περιόδους της περιοχής».
ΞΕΝΙΑ ΣΤΟΥΚΑ
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου