Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε τόσο στην οικονομία και στις κινήσεις της κυβέρνησης για τον έλεγχο των τιμών και μίλησε για το φορολογικό σύστημα που θα φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ αν κερδίσει τις εκλογές, με γενικό αφορολόγητο στις 10.000 ευρώ.
Αναφέρθηκε επίσης στα ελληνοτουρκικά, απαντώντας σε ερωτήσεις για την κρίση έντασης με την Τουρκία αυτό το διάστημα, αλλά και για τον φράχτη στον Έβρο.
Όσον αφορά στις εκλογές, είπε ότι πιστεύει πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναδειχθεί πρώτο κόμμα και τότε, ο κ. Ανδρουλάκης θα κληθεί να αποφασίσει, ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση. Είπε επίσης, ότι αν χάσει τις εκλογές, τα μέλη του κόμματος θα αποφασίσουν για την παρουσία του.
Ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την ακρίβεια και τις τιμές στην ενέργεια, κάνοντας λόγο για εσκεμμένη απόφαση της κυβέρνησης να κρατήσει τις τιμές ψηλά.
Σε ερώτηση για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και το κόστος των προτάσεων είπε: «Έχουμε μία διαδικασία αναδιανομής πλούτου, από τη μεσαία τάξη, σε κάποιους ισχυρούς. Από τη μία παίρνουμε από την τσέπη του φορολογούμενου, με τον υψηλό ΦΠΑ και με το άλλο χέρι δίνουν επιδοτήσεις για να διατηρηθεί ακέραιος ο μηχανισμός.
Τα δημοσια έσοδα αυξήθηκε κατά 7 δισ, τα 4 δισ. από έμμεσους φόρους, που πληρώνουν κατά κύριο λόγο οι μικρομεσαίοι. Τα λεφτά τα παίρνουν από τη μία τσέπη, του δίνουν ψίχουλα, σε σχέση με το κόστους που πληρώνει και την ιδια στιγμή, κερδίζουν αυτοί που κέρδιζαν. Όσο περισσότερα δίνουν σε επιδοτήσεις, τόσο κερδίζουν οι ίδιοι.
Εμείς έχουμε προτείνει, πέρα από τη μείωση των έμμεσων φόρων, για όσο διαρκεί η κρίση, να πάψουμε το τέλος επιτεύματος και να φέρουμε αύξηση αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ για όλους τους πολίτες. Το κόστος δεν είναι 23 δισ. που λέει η κυβέρνηση», δήλωσε σε σχετική ερώτηση και πρόσθεσε: «Εμείς πιστεύουμε σε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Παραδέχθηκα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να επιβαρύνει τη μεσαία τάξη, αλλά είχαμε ένα μνημόνιο και έπρεπε να βγάλουμε το κεφάλι έξω».
Για τα εθνική θέματα δήλωσε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι ανησυχητική η κλιμάκωση της ρητορικής. Ένας λόγος είναι τα εσωτερικά θέματα, καθώς ο Ερντογάν δεν επιθυμεί να είναι πρώτο θέμα η οικονομία, αλλά η απειλή και ο πόλεμος με την Ελλάδα. Όμως υπάρχει και η πολιτική της δημιουργίας τετελεσμένου. Δεν αξιοποιήσαμε ορισμένες ευκαιρίες. Το 2021, μετά την εκλογή Μπάιντεν, που είχε φύγει ο Τραμπ, ο οποίος είχε σχεδόν φιλικές σχέσεις με τον Ερντογάν. Τότε, είχα ζητήσει από την κυβέρνηση, να συνδέσει την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας, μετη Χάγη. Κακώς τότε ο κ. Μητσοτάκης εστίασε στην ενίσχυση των εξοπλισμών. Αυτό είναι ένα μέρος, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα. Πολύ σημαντικό πράγμα η εξοπλιστική επάρκεια της χώρας. Εμείς ασκήσαμε κριτική σε εξοπλισμούς που βγάζει τον προϋπολογισμό μας πολύ έξω. Είναι ένα σύνολο γεγονότων που δημιουργεί την κατάσταση αυτή στον Ερντογάν. Είτε έχει τον Ερντογάν, είτε κάποιον άλλον, η Τουρκία είναι μία υπολογίσιμη περιφερειακή δύναμη. Δεν είναι δυνατόν κάθε φορά που ασκούμε κριτική, να μας κατηγορούν ότι είμαστε τουρκόφιλοι. Δεν έχουμε ενιαία μέτωπο εξωτερικής πολιτικής, στο προσφυγικό, υπάρχει η ρητορική της κυβέρνησης ότι παίρνουμε το μέρος του Ερντογάν. Λέμε για τα όπλα στην Ουκρανία, είναι με τον Πούτιν. Λέμε για την Τουρκία, είμαστε με τον Ερντογάν. Πρέπει να υπάρχουν και διαφωνίες. Λάθος της κυβέρνησης το 2021. Λάθος ότι η κόκκινη γραμμή είναι τα έξι μίλια. Το είπε ο κ. Γεραπετρίτης και ήταν λάθος.
Το 2017, δεν είχαμε το τουρκολυβικό σύμφωνο. Πρόκειται για αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας. Υπάρχει το casus belli στο Αιγαίο. Στην Κρήτη όμως είναι λιβυκο πέλαγος. Όταν το είπαμε το 2017, είχαμε μεγάλες αντιδράσεις στην αντιπολίτευση τότε, που μας έλεγε ότι χωρίζουμε το Αιγαίο στα δύο. Υπάρχει ένα σοβαρό θέμα. Όπως το Όρουτς Ρέις έκανε έρευνες στα 7 μίλια, έτσι και τώρα μπορούμε να δούμε έρευνες στα 7 μίλια από την Κρήτη. Διάλογος και με την Τουρκία στο πλαίσιο των διεθνών κανόνων και με ουδέτερο παρατηρητή.
Αν έρθει ερευνητικό πλοίο στα πέντε μίλια, το εμποδίζεις. Είναι αδιανόητο. Εάν μπει κλέφτης στην αυλή σας, τον διώχνετε».
Για το μεταναστευτικό είπε: «Η χώρα μπορεί και να προασπίζει τα σύνορά της και να σέβεται τα ανθρωπιστικά δικαιώματα. Δεν είμαστε στο 2015. Επί ΣΥΡΙΖΑ, η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που πέρασαν, δεν ήθελαν και δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα. Εάν η Ελλάδα περιοριστεί σε έναν ρόλο δεσμοφύλακα, θα χάσει. Η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει ένα νέο σύμφωνο μετανάστευσης. Δεν είδα την ΕΕ να καταγγείλει τον Ερντογάν όταν κούναγε τους ψευδείς χάρτες. Σε κάποια σημεία είναι δεδομένο να έχεις φράχτες. Μπορείς να έχει φράχτες σε όλα τα σύνορά σου; Και ο φράχτης φτιάχνεται εντός των συνόρων σου. Μπορεί να έχουμε καμία νέα Ειδομένη μέσα στα σύνορά μας».
Για την υπόθεση Πάτση: «Το γεγονός ότι βουλευτής της ΝΔ ήταν κοράκι και αγόραζε δάνεια, ήταν γνωστό εδώ και ενάμισι χρόνο, όπως και το θέμα των απευθείας αναθέσεων. Η κυβέρνηση έκανε τα στραβά μάτια και σταμάτησε να κάνει τα στραβά μάτια, διότι το θέμα των κόκκινων δανείων έχει σοβαρέψει πάρα πολύ. Όμως μαζεύονται πολλά. Δεν είναι ένα και δύο. Ο κ. Πάτσης συμβολίζει τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου από τις γαλάζιες ακρίδες που λεηλατούν το ελληνικό δημόσιο. Η στάση του κ. Πιερρακάκη, μου θυμίζει τον πρωθυπουργό. Δεν είμαι εγώ υπεύθυνος, είναι ο ανιψιός μου.
Είναι άλλο να κατηγορείται κάποιος για αστοχίες στις τηλεοπτικές άδειες και άλλο βουλευτές να λειτουργούν σαν τρωκτικά. Υπάρχουν δεκάδες εταιρείες που παίρνουν κόκκινα δάνεια πολιτών, έναντι πινακίου φακής. Είναι θέμα πολιτικής. Ποια είναι η μεγαλύτερη εξαπάτηση από αυτή; Να μιλάμε για προστασία της μεσαίας τάξης και να βγάζουμε στο σφυρί τις περιουσίες των ανθρώπων, ακόμη και την πρώτη κατοικία; Να μοιράζουμε στους πάτσηδες και στα τρωκτικά τα σπίτια των ανθρώπων;».
Για τις εκλογές και τις δημοσκοπήσεις είπε: «Οι μετρήσεις στις δημοσκοπήσεις δείχνουν μία διαφορά συνεχώς μειούμενη. Και δείχνουν μία μεγάλη δεξαμενή αναποφάσιστων. Πιστεύουμε ότι η δεξαμενή αυτή, δεν θα πάνε στην κυβέρνηση. Στις δυναμικές μετρήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα. Οι εκλογές θα κριθούν αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα ορθώσει μία λύση, ένα πρόγραμμα. Εγώ πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει μεγάλα βήματα προς το κέντρο. Κάναμε εκλογές από τη βάση, με 170.000 μέλη. Όλα τα κόμματα, οι κομματικοί μηχανισμοί χρειάζονται εκσυγχρονισμό. Αυτό θέλουμε να κάνουμε. Να συμμετέχουν όλοι. Ζούμε σε μια εποχή που επιφυλάσσουν εκπλήξεις. Όποιος πάει στην κάπλη, αυτοί θα είναι που θα κρίνουν το αποτέλεσμα. Πιστεύω ότι η κάλπη αυτή είναι διαφορετική από τις άλλες, είναι της απλής αναλογικής. Είναι η κάλπη που ο πολίτης θα γνωρίζει ποιος μπορεί να κάνει συνεργασίες».
Για τις συνεργασίες είπε: «Να το πάρω ανάποδα. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ βγει πρώτος, θα επιδιώξω και πιστεύω να το πετύχω. Ο κ. Μητσοτάκης δεν θα συνεργαστεί με κανέναν. Τους λέει ότι ψηφίστε με και αν δεν βγω, πάμε σε δεύτερες εκλογές και αν πάλι δεν βγω, πάμε σε τρίτες. Ο κ. Μητσοτάκης εξελίσσεται σε παράγοντα αποσταθεροποίησης. Αν είχαμε κυβέρνηση συνεργασίας, θα είχαμε αυτό το όνειδος με τις υποκλοπές;
Δεν θα αποκλείσω καμία πιθανότητα συνάντησης με Ανδρουλάκη και Βαρουφάκη πριν τις εκλογές. Όμως πριν τις εκλογές δεν έχει νόημα. Πάμε για να πάρουμε όσο περισσότερες ψήφους μπορούμε.
Αν είμαι δεύτερος,… απάντησα στη ΔΕΘ, διεκδικούμε μία κυβέρνηση των νικητών. Ακόμα και αν είμαστε δεύτεροι και βγαίνουν τα κουκιά, υπάρχει θέμα ηθικό για μένα και αυτό μετράει».
Αν χάσει τις εκλογές: «Στην πολιτική όλοι κρινόμαστε. Τα μέλη του κόμματος και οι συλλογικές διεργασίες, θα αποφασίσουν. Το κρίσιμο ζήτημα δεν είναι αν θα χάσει ο Τσίπρας, αλλά το πώς θα κερδίσει η κοινωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ με το πρόγραμμά του, με μία κυβέρνηση που θα έχει την πλειοψηφία, θα μπορέσουμε να το πετύχουμε».
Ειδήσεις σήμερα
Ενοίκια: Και όμως υπάρχουν φθηνά [πίνακες με τιμές σε όλη την Ελλάδα]
Έλληνες της Ουκρανίας δίνουν όρκο στον Ε.Τ.: Δεν φεύγουμε, θα μείνουμε εδώ και θα νικήσουμε
Αντριου Πόππας: Ποιος είναι ο Έλληνας στρατηλάτης των ΗΠΑ