Αντιμέτωπος με τον θάνατο
Η εταιρία του, που στηρίζει αλλοδαπούς για την έναρξη δραστηριότητας στη χώρα και την εξασφάλιση άδειας παραμονής, δεν έχει πλέον την ίδια δουλειά, οι ανανεώσεις των αδειών, ωστόσο, κρατούν ανοιχτό το γραφείο του, που βρίσκεται σε κεντρικό σημείο. Καθημερινά βρίσκεται αντιμέτωπος με τον θάνατο και την καταστροφή, είναι όμως ψύχραιμος και αποφασισμένος να παραμείνει στη χώρα, παρά την οδηγία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών προς τους Ελληνες να την εγκαταλείψουν. «Θεωρώ ότι είναι μια τυπική ανακοίνωση που το υπουργείο ήταν υποχρεωμένο να εκδώσει από τη στιγμή που αγριεύουν τα πράγματα. Εμείς όμως δεν πρόκειται να φύγουμε, μάθαμε να ζούμε με τις επιθέσεις», λέει ο Τάσος Τσιάμης, που ζει στο Κίεβο με τη σύζυγο και το παιδί του.
Οσο για τον κίνδυνο χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία, ο κ. Τσιάμης δεν ανησυχεί. «Το ρωσικό Σύνταγμα είναι ξεκάθαρο ότι χρήση πυρηνικών θα γίνει αν απειληθεί ρωσικό έδαφος. Δεν νομίζω ότι είναι πιθανό το ενδεχόμενο αυτό, θεωρώ ότι είναι ένα σενάριο που “σηκώνεται” από τη Δύση».
Στο Κίεβο, πάντως, οι Ελληνες που έχουν απομείνει είναι ελάχιστοι. «Μπορεί να είμαστε 3-4, εκτός από το προσωπικό της πρεσβείας, δηλαδή ίσα που γεμίζουμε ένα ταξί», λέει ο κ. Τσιάμης.
ΑΓΛΑΪΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΗ ΣΟΛΙΣΤ: «Η ζωή συνεχίζεται…»
Λιγότερο επηρεάζει ο νέος γύρος ρωσικών επιθέσεων την περιοχή της Οδησσού. Η σολίστ Αγλαΐα Πολυχρονίδη είχε εγκαταλείψει την Ουκρανία όταν ξεκίνησε ο πόλεμος και έμεινε έξι μήνες στην Αθήνα, αλλά τον Σεπτέμβριο επέστρεψε στο σπίτι της.
«Αν παρακολουθείς τις εξελίξεις από μακριά», όπως λέει, «σου φαίνονται πιο τρομακτικές απ’ όσο όταν τις ζεις». «Οταν ξέσπασε ο πόλεμος, οι άντρες έμειναν στην Ουκρανία για να πολεμήσουν κι εμείς οι γυναίκες με τα παιδιά φύγαμε από τη χώρα. Εμεινα όλους αυτούς τους μήνες στην Αθήνα, ηχογράφησα και ένα τραγούδι με τον Πέτρο Γαϊτάνο, αλλά πριν από έναν μήνα γύρισα πίσω. Κάθε μέρα 3 με 4 φορές ακούμε τις σειρήνες και είναι τρομακτικό, ειδικά τη νύχτα. Είναι λογικό να φοβάμαι, αλλά δεν νιώθω τόσο μεγάλη πίεση για να σηκωθώ να ξαναφύγω από την Ουκρανία. Στην Οδησσό είναι λίγο καλύτερα τα πράγματα, γιατί φεύγουν από εδώ τα καράβια με τα σιτηρά, αλλά όλοι ξέρουμε ότι για τους Ρώσους δεν υπάρχουν όρια. Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικά γιατί βλέπει τους Ουκρανούς να προχωρούν. Τι δικαίωμα έχει; Ας μείνει να κυβερνήσει τη χώρα του. Ο Ερντογάν θέλει ελληνικά νησιά, αλλά δεν θα του τα δώσουμε ποτέ. Γιατί οι Ουκρανοί να δώσουν τα εδάφη τους; Πρόσφατα, είχαμε μια συναυλία στην Οδησσό και μια ωραία εκδήλωση για τα 170 χρόνια από τη γέννηση του ελληνικής καταγωγής ζωγράφου και δασκάλου Κυριάκου Κωνσταντή, με την αδελφή μου, Ελισάβετ, που είναι πρόεδρος της οργάνωσης “Ελληνες της Οδησσού”. Πλέον ετοιμαζόμαστε για τη Λειτουργία και μια μικρή γιορτή που θα κάνουμε για την 28η Οκτωβρίου. Παρά τις επιθέσεις, η ζωή συνεχίζεται…», σημειώνει η κ. Πολυχρονίδη.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΡΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ: «Θα πάμε μέχρι τέλους»
Αποφασισμένος να παραμένει στην Οδησσό είναι και ο επιχειρηματίας Βασίλης Μπούμπουρας με τον πατέρα του και τον αδελφό του, που δεν έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους από την αρχή του πολέμου.
«Φυσικά και δεν θα φύγουμε, εδώ δεν φύγαμε στις αρχές που δεν είχαμε ιδέα τι θα γίνει. Θα μείνουμε μέχρι να νικήσουμε και από εκεί και πέρα ό,τι πει ο Θεός», λέει ο κ. Μπούμπουρας. «Είναι εύλογη η οδηγία του υπουργείου, γιατί γίνονται καθημερινά βομβαρδισμοί σε όλες σχεδόν τις πόλεις, σε υποδομές και πολιτικούς στόχους. Θέλουν να μας τρομάξουν και να καταστήσουν αφόρητη τη ζωή, να μην υπάρχουν ρεύμα, νερό, θέρμανση. Ο κόσμος είναι φοβισμένος αλλά αποφασισμένος, δεν υπάρχει επιστροφή, θα πάμε μέχρι τέλους…». Σχετικά με την πυρηνική απειλή, θεωρεί ότι δεν είναι άμεση. «Πυρηνικά θεωρώ ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει ο Πούτιν αν φτάσουμε να διεκδικούμε την Κριμαία ή αν δει ότι χάνει τον πόλεμο οριστικά. Δεν νομίζω να είναι γενικευμένη επίθεση αλλά προειδοποιητικού τύπου». Η πρεσβεία της Ελλάδας στο Κίεβο παραμένει ανοιχτή αλλά με μειωμένο προσωπικό, ενώ άλλες χώρες, όπως η Κίνα, το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν και η Σερβία, εκκένωσαν τις πρεσβείες τους παράλληλα με την οδηγία εγκατάλειψης της Ουκρανίας. Απομάκρυνση των πολιτών τους έχουν ζητήσει, μεταξύ άλλων, η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.