Ο ομογενής, με καταγωγή από την Πάτρα, έγινε ο 24ος διοικητής των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων έχοντας υπό την εποπτεία του 800.000 στρατιώτες. Το Σώμα του Στρατηγείου των Ενόπλων Δυνάμεων (FORSCOM) στο οποίο είναι πλέον επικεφαλής είναι το πολυπληθέστερο στον αμερικανικό Στρατό.
«Πρόκειται για έναν εμβληματικό στρατιωτικό, συγκροτημένο άνθρωπο, ο οποίος είναι αφοσιωμένος στο καθήκον του και ο οποίος έχει μεγάλη αποδοχή στις Ενοπλες Δυνάμεις της Αμερικής. Αγαπά πολύ την Ελλάδα, ως δεύτερης γενιάς μετανάστης, και η συζήτηση μαζί του ήταν πάρα πολύ ενδιαφέρουσα για πάρα πολλά θέματα και όχι μόνο στρατιωτικά», θα πει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο υφυπουργός Αμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος είχε μακρά συνομιλία με τον Αντριου Πόππας στην Ουάσιγκτον.
Μάλιστα, ο Ελληνας υφυπουργός Αμυνας στη σελίδα του στο facebook, όπου ανήρτησε φωτογραφίες με τον ομογενή στρατηγό, είχε αναφέρει μετά τη συνάντηση: «Υψηλού συμβολισμού και στρατηγικής σημασίας η συνάντησή μου με τον ελληνικής καταγωγής διοικητή των Δυνάμεων Στρατού των ΗΠΑ, στρατηγό Andrew Peter Poppas! Στο περιθώριο της Διεθνούς Εκθεσης Αμυντικού Εξοπλισμού “AUSA 2022”, στην Ουάσιγκτον, στον χώρο του ελληνικού περιπτέρου, είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με τον ελληνικής καταγωγής διοικητή των Δυνάμεων Στρατού των ΗΠΑ, στρατηγό Andrew Peter Poppas, και να ανταλλάξουμε απόψεις σε θέματα περιφερειακού και διεθνούς κοινού ενδιαφέροντος, αλλά και στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας. Επιβεβαιώσαμε ότι η περαιτέρω ενίσχυση της αμυντικής και στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ αποτελεί κοινή μας βούληση και προτεραιότητα, τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο εντός του ΝΑΤΟ και των διεθνών οργανισμών».
Οι ρίζες και η αγάπη για τον Στρατό
Οι ρίζες της οικογένειας του Αντριου Πόππας βρίσκονται στην Πάτρα, από όπου ο πατέρας του έφυγε σε πολύ μικρή ηλικία κατά την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για τη μακρινή και άγνωστη τότε Αμερική, που φάνταζε σαν Γη της Επαγγελίας. Η οικογένεια Πόππα βρήκε σπίτι στο Ουισκόνσιν, όπου τον Ιούλιο του 1966 στο Τζέινσβιλ γεννήθηκε ο Αντριου Πόππας. Από μικρός έδειχνε μια ιδιαίτερη συμπάθεια για τη γυμναστική και τα όπλα. Αλλωστε, ο πατέρας του, Γιώργος, είχε υπηρετήσει στον αμερικανικό Στρατό κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κορέας.
Καφετζού στα Μέγαρα: Πώς έφαγαν από ηλικιωμένο 850.000 ευρώ - «Βρέθηκα μπλεγμένος για ένα οικόπεδο»
Οταν τον Φεβρουάριο του 2013 ο Αντριου Πόππας προαγόταν από συνταγματάρχης σε ταξίαρχο, εμφανίστηκε στην επίσημη στρατιωτική τελετή με ένα παλιό ζευγάρι καφέ μπότες αλεξιπτωτιστών, σπάζοντας το ενδυματολογικό πρωτόκολλο. Τότε ανέφερε στους παριστάμενους υψηλόβαθμους Αμερικανούς στρατιωτικούς ότι οι μπότες αυτές ανήκαν στον πατέρα του, Γιώργο, ο οποίος είχε υπηρετήσει στον Στρατό της Αμερικής κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κορέας.
Μάλιστα, όπως είπε, αισθανόταν τιμή για τον πατέρα του, που του έμαθε πώς να είναι καλός στρατιώτης και να αγαπά την πατρίδα του. Ενώ απευθυνόμενος στον πατέρα του, που βρισκόταν στην τελετή, του είπε: «Το μόνο παράπονο που έχω είναι ότι θα ήθελα τα πόδια σου να ήταν λίγο μεγαλύτερα». Λίγο μετά τα τριάντα του χρόνια και ενώ βρισκόταν στον αμερικανικό Στρατό ο Αντριου Πόππας γνωρίζει τη νοσηλεύτρια Μπεθ, με την οποία παντρεύονται και αποκτούν τρία παιδιά. Τόσο ο Αντριου Πόππας όσο και η σύζυγός του Μπεθ αγαπούν την Ελλάδα, έχουν έρθει κάποιες φορές, ενώ, όπως είπε ο ομογενής στρατηγός στον υφυπουργό Αμυνας, Νίκο Χαρδαλιά, όταν οι επαγγελματικές συνθήκες το επιτρέψουν, θα επισκεφθεί και πάλι τη χώρα μας, την οποία, παρόλο που δεν μεγάλωσε εδώ, αγαπά και τιμά.
«Πηγή έμπνευσης η αντίσταση των Ελλήνων στον Μουσολίνι»
Ο ίδιος και η οικογένειά του συμμετέχουν στις εκδηλώσεις της Ομογένειας, ενώ, όταν το ίδρυμα «ΟΧΙ» της Ουάσιγκτον βράβευε ομογενείς, ο Αντριου Πόππας ήταν εκ των ομιλητών καταδεικνύοντας τους δεσμούς που διατηρεί με τη γενέτειρά του. Μάλιστα, έχει δηλώσει ότι εμπνέεται από την ηρωική αντίσταση των Ελλήνων απέναντι στην πολεμική μηχανή του Μουσολίνι, το 1940. Πρόκειται για έναν οργανισμό που έχει ιδρυθεί με στόχο την ενημέρωση των Αμερικανών πολιτικών και πολιτών σχετικά με τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε η Ελλάδα στην έκβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Στην ομιλία του ανέφερε ότι ο πατέρας του, Γιώργος, ήταν μόλις ένα 8χρονο παιδί στην Πάτρα όταν ο Ιταλός πρέσβης Εμανουέλε Γκράτσι, στις 3 τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940, επέδιδε στον Ιωάννη Μεταξά το τελεσίγραφο παράδοσης της χώρας για να λάβει το αποφασιστικό «ΟΧΙ» των Ελλήνων. Πριν από την προαγωγή του ο Αντριου Πόππας ήταν διευθυντής του Επιτελείου Αρχηγών με ρόλο συμβούλου του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, και του υπουργού Αμυνας, Λόιντ Οστιν. Ο στρατηγός Πόππας αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Ακαδημία των Ηνωμένων Πολιτειών στο Γουέστ Πόιντ, ενώ κατείχε πολλές θέσεις διοίκησης και επιτελείου, μεταξύ των οποίων του 46ου διοικητή στρατηγού της ιστορικής 101ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας, του διευθυντή Περιφερειακών Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Δυνάμεων του Επιτελείου και του διοικητή της 1ης Ταξιαρχίας, έχοντας ενεργό ρόλο στις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις σε Αφγανιστάν και Ιράκ.