Πρόκληση
Το… θερμό επεισόδιο ξεκίνησε με την ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Αμυνας κατηγορώντας τον Νίκο Δένδια πως υπονομεύει τις κοινές θέσεις που εκφράζουν το τελευταίο διάστημα οι Μητσοτάκης και Ερντογάν, επιχειρώντας να διασπάσει το εθνικό μέτωπο. Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο χαρακτηρίζει «χαμηλού επιπέδου, ψευδή και συκοφαντική» τη δήλωση του Ελληνα υπουργού Αμυνας για την εισβολή στην Κύπρο, ο οποίος είχε επισημάνει, αναφερόμενος στα γεγονότα του 1974, την «παράνομη, παντελώς αντίθετη με το Διεθνές Δίκαιο, εισβολή».
Οι Τούρκοι υποστηρίζουν προκλητικά ότι «ο ηρωικός τουρκικός στρατός ανέλαβε δράση σύμφωνα με το εγγυητικό δικαίωμα της Τουρκίας που απορρέει από διεθνείς συμφωνίες και έσωσε τον τουρκοκυπριακό λαό, ο οποίος υπέστη κάθε είδους διώξεις από την ελληνοκυπριακή πλευρά μεταξύ 1963 και 1974, από μια απόπειρα γενοκτονίας… Οι προσπάθειες του κ. Δένδια να κάνει πολιτική καριέρα δημιουργώντας προβλήματα μεταξύ του τουρκικού και του ελληνικού λαού δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα»!
Απαντήσεις
Ο Νίκος Δένδιας, βέβαια, σήκωσε το γάντι και με ανακοίνωσή του απάντησε: «Λυπούμαστε ειλικρινώς που ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Δένδιας, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο, παρέλειψε να “ευχαριστήσει” τις τουρκικές δυνάμεις εισβολής και κατοχής για τις “υπηρεσίες” τους στην προάσπιση των Αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη Δημοκρατία».
Από τη μεριά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στο Talk Radio 98,9 τόνισε: «Εγώ δεν βλέπω καμία υπονόμευση και δεν υπάρχει κανένα θέμα έκφρασης διαφορετικών θέσεων. Η θέση της Ελλάδας διατυπώνεται από το σύνολο της κυβέρνησης και των πολιτών και θα τη διατυπώσει το Σάββατο ο πρωθυπουργός στην Κύπρο, σε μια ιστορική ομιλία για τη μαύρη επέτειο των 50 ετών από την τουρκική εισβολή. Η ιστορία δεν μπορεί να γραφτεί ξανά. Ελλάδα και Κύπρος ζητάνε μια λύση που θα κοιτάει στο μέλλον, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, και σίγουρα δεν μπορούμε να μιλάμε για μια λύση δύο κρατών.
Για selfies στη Βαρβάκειο ο Κασσελάκης
Είναι ανάγκη η Κύπρος να σταματήσει να είναι η τελευταία διαιρεμένη χώρα, δεν νομίζω ότι υπάρχει θέμα διατύπωσης διαφορετικών θέσεων. Χρειάζεται να κοιτάξουμε μπροστά, πιστεύουμε στο θετικό κλίμα και ο διάλογος έχει οφέλη, αλλά η Ελλάδα δεν θα υποχωρήσει σπιθαμή από τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Ο διάλογος δεν σημαίνει αφελή προσέγγιση της πραγματικότητας. Η θέση η ελληνική είναι η θέση η κυπριακή», κατέληξε ο Παύλος Μαρινάκης.
Μήνυμα Ε.Ε. προς Τουρκία
«H Eυρώπη δεν θα είναι ποτέ ολόκληρη όσο η Κύπρος παραμένει διχοτομημένη», δήλωσε χθες, από το βήμα της Ολομέλειας της Ευρωβουλής, η νεοεκλεγείσα πρόεδρος της Σώματος, Ρομπέρτα Μέτσολα.
Η κ. Μέτσολα, η οποία είναι η πρώτη γυναίκα πολιτικός που εκλέγεται για δεύτερη συνεχόμενη προεδρική θητεία στην ιστορία της Ευρωβουλής, αναφέρθηκε και προχθές στο Κυπριακό και στα 50 χρόνια από την εισβολή, ενώ χθες έκανε νέα ειδική αναφορά ενώπιον των ευρωβουλευτών με την έναρξη της συνεδρίασης.
Σύμφωνα με την Ευρωπαία αξιωματούχο, «η Kύπρος δεν είναι μια ξεχασμένη γωνιά της Ε.Ε. και οι προκλήσεις της είναι οι προκλήσεις μας, ενώ η Ευρώπη δεν θα είναι ποτέ ολόκληρη όσο η Κύπρος παραμένει διχοτομημένη».
«Στην Ευρώπη μας, οι διχασμοί δεν έχουν θέση», συνέχισε, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να τονιστεί πως αυτή η αναγκαστική διχοτόμηση ενός κράτους- μέλους της Ε.Ε. δεν είναι κυπριακό ζήτημα, αλλά ευρωπαϊκό, και πρέπει να απαντήσουμε σε αυτό με ευρωπαϊκό τρόπο. «Η Ευρώπη έχει τη δύναμη να θεραπεύει -το έχουμε δει, το έχουμε νιώσει, το έχουμε ζήσει-, η ευθύνη βαρύνει εμάς να χρησιμοποιήσουμε αυτή την εμπειρία για να φέρουμε τους ανθρώπους κοντά, να εργαστούμε προς ένα κυρίαρχο ευρωπαϊκό κράτος», είπε. «Μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα συμπεράσματα του Συμβουλίου και τις αξίες της Ε.Ε.», υπογράμμισε.