Ενδυνάμωσε ακόμα περισσότερο τη θέση της χώρας μας στον ευρωπαϊκό ως και ευρωατλαντικό χώρο σε μία χρονική στιγμή, όπου έχουν εμφανιστεί δυσκολίες στην ουκρανική στρατιωτική θέση και στις τακτικές της επιλογές (ειδικά στο Ντονμπάς), ενώ το Κίεβο έχει σημαντικές επιτυχίες (παρά τις ελλείψεις) στον θαλάσσιο και εναέριο χώρο καταρρίπτοντας ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη, ενώ έχει προκαλέσει βαριές απώλειες στον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας, με τα υποβρύχια μη επανδρωμένα συστήματα, βυθίζοντας μέχρι σήμερα 18 από τα 42 πλοία διαφόρων κατηγοριών του Στόλου της Μόσχας προκαλώντας τρεις φορές την αλλαγή του ναυάρχου διοικητή του.
Συνεπώς, η επίσκεψη Μητσοτάκη έλαβε χώρα σε μία αρκετά δύσκολη χρονική στιγμή του διετούς πολέμου, για τον οποίο ευθύνεται αποκλειστικά η Μόσχα.
1 Η μετάβαση/επιλογή στην Οδησσό αντί του Κιέβου ήταν σωστή. Ασφαλώς σε συντριπτικό βαθμό οι Δυτικοί ηγέτες μεταβαίνουν στην ουκρανική πρωτεύουσα (από Ρεζτσόβ σιδηροδρομικά προς Κίεβο) αλλά η Οδησσός και η κατεστραμμένη από τους κατακτητές Μαριούπολη είναι στενά συνδεδεμένες ιστορικά, πολιτικά, πολιτιστικά, εκπαιδευτικά, ναυτιλιακά με τον ιστορικό Ελληνισμό της περιοχής. Η Οδησσός είναι κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Μολδαβία και τη Ρουμανία και είναι στρατηγικής σημασίας για την ενεργειακή υποστήριξη του Κιέβου από Αλεξανδρούπολη μέσω Βουλγαρίας-Ρουμανίας.
2 H χώρα μας είναι από την αρχή του πολέμου στο πλευρό του Κιέβου. Σωστή επιλογή βάσει των δεδομένων και ιστορικών θέσεων της Αθήνας. Εχουμε στα όρια του εφικτού συνδράμει ανθρωπιστικά και στρατιωτικά. Είναι προσωπική θέση του υπογράφοντα ότι πρέπει να δώσουμε στην Ουκρανία τα απαρχαιωμένα αντιαεροπορικά συστήματα όλων των επιμέρους κατηγοριών. Επειδή βαίνουμε προς τα χειρότερα στον παγκόσμιο και ευρωπαϊκό χάρτη, δεν υπάρχει περίπτωση (για πολλά χρόνια) να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις μας με τη Ρωσία. Βάσει της επιστολής Μπλίνκεν προς Μητσοτάκη, είναι σημαντικό να αντικαταστήσουμε τα ρωσικά όπλα με σύγχρονα διαλειτουργικά (δυτικά) το συντομότερο δυνατό. Οσοι θεωρούν ότι πρέπει να τα διατηρήσουμε προφανώς βρίσκονται σε «αχαρτογράφητα νερά» αναφορικά με αυτά που έρχονται. Ηδη Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία, Βουλγαρία έχουν παραδώσει στο Κίεβο τα αλήστου μνήμης σοβιετικά συστήματα.
3 Από αυτό τον τραγικό πόλεμο μπορούμε να συλλέξουμε πολλά LΕSSONS LEARNED σε πολλούς επιμέρους τομείς. Π.χ. στα μη επανδρωμένα υποθαλάσσια οχήματα, σε αεράμυνα, σε ποτάμια σχέδια κ.λπ. Επίσης σε κυβερνοπόλεμο κ.ά. Η Ουκρανία έχει ιδιαίτερα ενισχυμένη και ιστορικά επιβεβαιωμένη πολεμική βιομηχανία. Μην αφήνουμε ευκαιρίες να περάσουν. Επιπλέον, όπως έκαναν μέχρι σήμερα 9 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, πρέπει να προχωρήσουμε στην υπογραφή δεκαετούς συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας (ήδη έχουν υπογράψει οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Μ. Βρετανία, η Γερμανία, η Τσεχία, η Πολωνία, η Ιταλία, η Ολλανδία και ο Καναδάς). Επιπλέον να συμμετάσχουμε ενεργά στη σχετική πρωτοβουλία για την αγορά πυρομαχικών για την Ουκρανία σε συνεργασία με τα άλλα κράτη της Ε.Ε. Βοηθώντας την Ουκρανία σήμερα βοηθάμε την άμυνα της Ευρώπης.
4 Ο Πούτιν και οι κομισάριοι του Κρεμλίνου (Πατρούτσεφ, Σοϊγκού, Λαβρόφ, Μπορτνίκοφ, Ναρίσκιν κ.ά.) έχουν έμμονες ιδέες με τη Γερμανία και την Ελλάδα. Εχουν στοχοποιήσει τον καγκελάριο Σολτς και τον Κ. Μητσοτάκη. Εχουν σχέδια ποικιλόμορφα μέσω ασύμμετρων, υβριδικών και μη γραμμικών κινήσεων. Γι’ αυτό και στις δυο χώρες χρησιμοποιούν «μηχανισμούς επιρροής και προπαγάνδας πρωτοφανούς κλίμακας».
Από πλευράς μας απαιτούνται ετοιμότητα, καλές πληροφορίες και σχέδια αποτροπής και αντιμετώπισης βρόμικων ενεργειών (στη Γερμανία είχαμε το τελευταίο παράδειγμα με τις υποκλοπές των συζητήσεων των αξιωματικών της πολεμικής αεροπορίας). Στη Γερμανία επιδιώκουν να προκαλέσουν βαθιά ρήγματα στο εσωτερικό, υποστηρίζοντας ακροδεξιούς και ακροαριστερούς. Και στη χώρα μας ενεργούν αποσταθεροποιητικά. Ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν ήταν ο στόχος στην Οδησσό. Απλά επιδιώκουν να στείλουν το μήνυμα του εκφοβισμού. Είναι η γνωστή γεύση παλιού κρασιού σε νέα μπουκάλια. Το βέβαιο είναι ότι έρχονται πολύ δύσκολες ημέρες.