Ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να ανατρέψει τον Στέφανο Κασσελάκη στο συνέδριο-παρωδία που προηγήθηκε, αλλά δεν τα κατάφερε.
Είχε κόψει κάθε δεσμό με τον διάδοχό του, μερικούς μήνες πριν, όταν πλέον κατάλαβε ότι συνέχιζε αυτόνομα και χωρίς όχι μόνο να τον συμβουλεύεται αλλά ούτε καν να τον ενημερώνει για τις αποφάσεις και τις κινήσεις του.
Το γεγονός που προκάλεσε συναγερμό στο επιτελείο του πρώην προέδρου ήταν η απόφαση Κασσελάκη να ελέγξει τα οικονομικά του κόμματος, ενώ η (με απόφαση Κασσελάκη) απόλυση του γενικού διευθυντή του κόμματος Θύμιου Γεωργόπουλου -και μάλιστα κακήν κακώς- από τη θέση του αποτέλεσε casus belli για τον Αλέξη Τσίπρα, που φοβάται ότι αποκαλύψεις του παρελθόντος για τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να βάλουν… ταφόπλακα στα μελλοντικά πολιτικά του σχέδια.
Δύο λόγοι
Με βάση τα όσα συζητούνται τους τελευταίους μήνες πέριξ της Κουμουνδούρου, ο Αλέξης Τσίπρας «έφερε» στην Ελλάδα τον… ακίνδυνο Στέφανο Κασσελάκη για δύο λόγους:
» Πρώτον, για να αποτρέψει την εκλογή της Εφης Αχτσιόγλου και να προστατεύσει την υστεροφημία του, καθώς φοβόταν την πολιτική αλλά και τεχνοκρατική διαχείριση της πενταετίας 2015-2019 από την κ. Αχτσιόγλου, ενώ είχε από την αρχή πολιτικά σχέδια που δεν έπρεπε να ναρκοθετηθούν.
» Δεύτερον, για να βεβαιώσει την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς τη διάλυση, καθώς η αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ και του Στέφανου Κασελάκη είναι προϋπόθεση για την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα στην πολιτική σκηνή.
Για πολλούς μήνες, ο Αλέξης Τσίπρας παρακολουθούσε εκ του ασφαλούς τα… κόλπα και τις καινοτομίες Κασσελάκη, χωρίς να παρεμβαίνει ακόμα και όταν πολλά στελέχη της παλαιάς φρουράς το ζητούσαν εκφράζοντας την ανησυχία τους για το μέλλον, ιδίως εν όψει των ευρωεκλογών.
Σπέτσες
Μητσοτάκης για woke ατζέντα: Δεν έχει θέση στην Ευρώπη - Πιστεύω στα δύο φύλα, αυτό υπαγορεύει η βιολογία
Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργός ξεκίνησε να θορυβείται και να ανησυχεί μετά το τριήμερο των Σπετσών. Οταν βουλευτές που ήταν εκεί και άκουσαν τον Στέφανο Κασσελάκη τον ενημέρωσαν ότι το πρόσωπο που δείχνει ο διάδοχός του στα social media και τις τηλεοράσεις είναι η μία του πλευρά.
Κατάλαβαν ότι έχει σκοπό να αυτονομηθεί πλήρως και να συγκρουστεί με το παλαιό σύστημα του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας ότι αυτό θα του δώσει κύρος και δύναμη για να συνεχίσει. Κατάλαβαν επίσης ότι δεν ήταν ο τύπος του πολιτικού που θα τα παρατούσε λόγω της πτώσης του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις. Και ότι είχε σκοπό να φορτώσει την πτώση στις δημοσκοπήσεις και την ήττα των ευρωεκλογών στο παλαιό σύστημα, να διώξει όλους τους παλιούς και ανεπιθύμητους και μετά τις ευρωεκλογές να συνεχίσει έτσι όπως εκείνος θέλει αλλάζοντας πρόσωπα, σήμα, λογότυπο, ιδεολογική κατεύθυνση, πολιτική γραμμή κ.λπ.
Τότε ήταν που μπήκε μπροστά το σχέδιο ανατροπής του Στέφανου Κασσελάκη στο συνέδριο, το οποίο όμως απέτυχε. Τα γεγονότα, γνωστά. Το ένα μετά το άλλο γνωστά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν να υπονομεύουν με δηλώσεις και διαρροές τον διάδοχο του Αλέξη Τσίπρα, με σκοπό να τον φτάσουν στο συνέδριο ως «πρόβατο επί σφαγή».
Οταν ο Αλέξης Τσίπρας έκανε εκείνη την περίφημη δήλωση λίγα λεπτά πριν από την έναρξη του συνεδρίου και έθετε τον Κασσελάκη ενώπιον της βάσης του κόμματος, θεώρησε ότι θα ήταν η χαριστική βολή. Ο Κασσελάκης, όμως, σήκωσε το γάντι και ανάγκασε τους απέναντι σε συμβιβασμό. Είδε απέναντί του τον Αλέξη Τσίπρα και σχεδόν όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ -συμπεριλαμβανομένου και του Παύλου Πολάκη που έφτασε να ζητήσει συγγνώμη από τα στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας επειδή τον στήριξε-, αλλά αντί να λυγίσει, είδε… ευκαιρία!
ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ ΣΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ
Το «ξήλωμα» του γενικού διευθυντή
Μέρες μετά αποκαλύφθηκε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης φώναξε στο γραφείο του τον γενικό διευθυντή του κόμματος Θύμιο Γεωργόπουλο και τον απέλυσε, προκαλώντας μεγάλο εκνευρισμό αλλά και ανησυχία στον Αλέξη Τσίπρα. Δεν του έδωσε τον χρόνο ούτε για να μαζέψει τα πράγματά του! Ο κ. Γεωργόπουλος δεν ήταν μόνο ένας πολύ στενός συνεργάτης και άνθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης του κ. Τσίπρα, ήταν και ο άνθρωπος που χειριζόταν τα οικονομικά του κόμματος επί σειρά ετών, παίρνοντας μάλιστα τη σκυτάλη από τον αείμνηστο Μίμη Δαρειώτη με τον οποίον ήταν συνεργάτες.
Ο κ. Τσίπρας δεν αντέδρασε όταν ο κ. Κασσελάκης έδιωξε από το στενό του επιτελείο τον διπλωματικό του σύμβουλό και επίσης πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του, Βαγγέλη Καλπαδάκη. Για να τον αντικαταστήσει -όπως λένε οι πληροφορίες- με πολύ έμπειρο διπλωμάτη που διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις όχι μόνο με την αμερικανική πρεσβεία, αλλά και με την πρώην πρέσβη της Ελλάδας στις ΗΠΑ και νυν υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.
Δεν αντέδρασε όταν ο στενότατος συνεργάτης του κ. Κασσελάκη Μανόλης Καπνισάκης ισχυρίστηκε σε συνέντευξή του ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήθελε να κάνει τον Στέφανο Κασσελάκη υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας στην πρώτη του κυβέρνηση το 2019.
Αναφέρουμε αυτά τα δύο γεγονότα διότι αξιόπιστες πηγές μεταφέρουν ότι σε αυτές τις δύο κινήσεις συγκεντρώνονται τα βασικά πυρά Τσίπρα εναντίον Κασσελάκη, το τελευταίο διάστημα.
Με την απόλυση Γεωργόπουλου, ο Κασσελάκης δεν είχε άλλο δρόμο από το να μπει στον πόλεμο…
Κάποιοι λένε ότι ο κ. Γεωργόπουλος θεωρείται από το επιτελείο Κασσελάκη ως υπεύθυνος για την αποκάλυψη στοιχείων που έκαναν ζημιά στον κ. Κασσελάκη, με αφορμή την υπόθεση του δανείου στο κόμμα. Στοιχεία που μετά βγήκαν στη δημοσιότητα ή καταγγέλθηκαν από τον κ. Γεωργόπουλο, όπως π.χ. ότι το δάνειο δόθηκε αφού καλύφθηκαν οι μισθοί των υπαλλήλων των κομματικών ΜΜΕ και τελικά δεν χρησιμοποιήθηκε. Με αποτέλεσμα να θολώσει η εικόνα που ήθελε να περάσει προς τα έξω ο κ. Κασσελάκης δημοσιοποιώντας την κίνησή του, ότι έδωσε το δάνειο επειδή «πονάει» το κόμμα και τα ΜΜΕ του και δεν είναι ένας άτεγκτος τεχνοκράτης που το μόνο που θέλει είναι να κάνει περικοπές, όπως τον παρουσιάζουν οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι.
Αλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι οι λόγοι που ο κ. Κασσελάκης έδιωξε από το κόμμα τον κ. Γεωργόπουλο έχουν να κάνουν με κάποια από τα ευρήματα της έρευνας που είναι σε εξέλιξη για τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ, έρευνα που πηγαίνει μέχρι και το 2012.
ΕΚΑΤΕΡΩΘΕΝ ΒΟΛΕΣ
Η έρευνα για την εταιρία στο Ντελάγουερ και ο έλεγχος δεκαετίας
Ο κ. Κασσελάκης αντιμετωπίζει με μεγάλη ψυχραιμία την έρευνα της Εισαγγελίας σε ό,τι αφορά το πρόσωπό του. Συνεργάτες του θεωρούν ότι η έρευνα της Εισαγγελίας δεν πρόκειται να βρει τίποτε το μεμπτό, πέραν του ότι όντως διατηρεί εταιρία στην αλλοδαπή -σε έναν εκ των φορολογικών παραδείσων, όπως το Ντελαγουέρ που βρίσκεται όμως σε αμερικανικό έδαφος-, το οποίο απαγορεύεται για αρχηγό κόμματος.
Οι συνεργάτες του, ωστόσο, λένε ότι αυτοί που δεν είναι ψύχραιμοι είναι οι… παλιοί, λόγω της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη για τα οικονομικά του κόμματος. Ερευνα που μπορεί να ρίξει φως σε παλαιότερες υποθέσεις, όπως ποια άλλα στελέχη δάνειζαν λεφτά στο κόμμα, όπως έκανε ο κ. Κασσελάκης στις 29.12.2023 με το δάνειο των 210.000 ευρώ, ή δανείζονταν λεφτά από το κόμμα τα χρόνια πριν απ’ το 2019, αλλά και πριν απ’ το 2012.
Και ίσως γι’ αυτό -ίσως και όχι- ο συνήθως ψύχραιμος Θανάσης Καρτερός, που ήταν και παραμένει ο πιο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, έγραψε ένα άρθρο στην Αυγή, με το οποίο εγκαλεί τον κ. Κασσελάκη για τον τρόπο που φέρθηκε στον κ. Γεωργόπουλο αλλά και για την απόφασή του να τον απολύσει. Και θυμίζει ότι ο κ. Γεωργόπουλος «διετέλεσε διοικητής μεγάλων νοσοκομείων» (επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.), προφανώς «χωρίς κάποια σκιά στη διαχείριση εκατομμυρίων». Θυμίζει επίσης ότι πολιτικός του προϊστάμενος ήταν ο Π. Πολάκης και πως ανέλαβε την υπεύθυνη θέση του γενικού διευθυντή του κόμματος, δηλαδή του υπευθύνου για τα οικονομικά του κόμματος, «με απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας».
«Μήπως θέλει να τον βάλει φυλακή;» αναρωτιέται ο κ. Καρτερός, ψέγοντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ που πήρε την απόφαση να απολύσει τον κ. Γεωργόπουλο, χωρίς να ρωτήσει τα κομματικά όργανα. Και ψέγει και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που στο όνομα της ενότητας, δεν αντέδρασαν εις βάρος της συλλογικότητας.
Εσχατο αλλά όχι τελευταίο: Το πλέον πιθανό είναι ότι ο κ. Κασσελάκης δεν θα κάνει δεκτό το αίτημα του κ. Γεωργόπουλου να ενημερώσει σε ειδική συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας τα μέλη του οργάνου για τον απολογισμό της πολυετούς παρουσίας του στη νευραλγική θέση του γενικού διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ.