Οι βασικοί άξονες της καμπάνιας, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν αποφασιστεί, όπως και οι στόχοι της. Σημαντικά στοιχεία για τη διαμόρφωσή τους έχουν εισφέρει τα focus groups που γίνονται επί αρκετό διάστημα, όπως η έρευνα που παρουσίασε το απόγευμα της Τρίτης ο επικεφαλής της Marc Θ. Γεράκης στο Μ. Μαξίμου.
Τα βασικά συμπέρασμα που φαίνεται ότι προκύπτουν, είναι δυο:
- Η κυριαρχία της Ν.Δ. διατηρείται παρά την αύξηση της φθοράς που υφίσταται.
- Η ψήφος διαμαρτυρίας είναι ψήφος που έχει αυξητικές τάσεις, αλλά δεν έχει καθαρή πολιτική χροιά και «πάει πέρα-δώθε», χωρίς να κατευθύνεται κατά βάση σε κάποιο κόμμα. Κυρίως δεν πάει προς τον ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ, αλλά διαχέεται σε μικρότερα κόμματα, με πιο ευνοημένα την Ελληνική Λύση και τη Νίκη.
Αποχή
Στο πλαίσιο αυτό κρίσιμο ρόλο κρίνεται ότι παίζει η αποχή, η οποία δεν είναι σαφές ακόμα σε ποιο βαθμό θα εξισορροπηθεί από την επιστολική ψήφο. Σε κάθε περίπτωση όμως στο Μ. Μαξίμου υπάρχει η βεβαιότητα πως όποιο κόμμα καταφέρει να κινητοποιήσει κόσμο θα έχει μετρήσιμο όφελος. Και η Ν.Δ. βάζει αυτό το στοίχημα.
Καταρχάς αντιμετωπίζει τις ευρωεκλογές ως «εθνική κάλπη» και συνδυάζει το ευρωπαϊκό μανιφέστο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με μια αμιγώς εσωτερική ατζέντα.
» Από το μανιφέστο αναμένεται να αναδειχθούν:
- Η επιδίωξη για πιο ισχυρό κοινωνικό κράτος.
- Η ανάγκη αλλαγής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
- Η αυστηροποίηση της φύλαξης του ευρωπαϊκών συνόρων με ενίσχυση της FRONTEX για την αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών.
- Η ανάγκη για μια πιο αναπτυξιακή πολιτική της Ε.Ε.
- Η δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού.
»Στις πρώτες θέσεις της εσωτερικής ατζέντας βρίσκονται:
- Η ακρίβεια και η ένταση των μέτρων και των ελέγχων.
- Η ενίσχυση της Υγείας με συγκεκριμένα μέτρα που αφορούν την ενίσχυση του ΕΣΥ (άμεσες προσλήψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, ενίσχυση των υποδομών, πιο ευέλικτη λειτουργία των νοσοκομείων).
- Η ενίσχυση του εισοδήματος (αύξηση του κατώτατου μισθού πάνω από τα 800 ευρώ).
- Τα θέματα ασφάλειας.
Δίλημμα
Οι δυο πτέρυγες της καμπάνιας συγκλίνουν στο δίλημμα «ποιος μπορεί να εκπροσωπήσει καλύτερα τη χώρα στην Ευρώπη» και «ποιος μπορεί να εξασφαλίσει πολιτική σταθερότητα στη χώρα βελτιώνοντας την καθημερινότητα των πολιτών».
Γεροβασίλη για αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ: Η ιστορία θα ξεχάσει τους επίδοξους αποστάτες
Σύμφωνα με πληροφορίες, τον Μάιο, πριν από τις ευρωεκλογές, θα είναι έτοιμο και το σχέδιο για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. Το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες έχει 4 άξονες:
- Κίνητρα για την αύξηση των γεννήσεων και μέτρα στήριξης της οικογένειας.
- Ενίσχυση του εργατικού δυναμικού.
- Ευμενέστερη διαχείριση της μακροβιότητας και της γήρανσης του πληθυσμού.
- Βελτίωση της ποιότητας ζωής σε αστικές και αγροτικές περιοχές με στόχο τη δημιουργία βιώσιμης οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.
ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΔΕΞΙΩΝ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ
…και τα «αγκάθια»
Στον δρόμο προς τις κάλπες των ευρωεκλογών η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει και «αγκάθια». Με βασικότερο απ’ όλα τη δυσαρέσκεια μέρους των πιο δεξιών ψηφοφόρων της, οι οποίοι εμφανίζονται προβληματισμένοι, όχι κυρίως για τον γάμο των ομοφύλων, αλλά για θέματα ασφάλειας (καταλήψεις, ανεμπόδιστη δράση του Ρουβίκωνα και επανεμφάνιση της τρομοκρατίας), την ακρίβεια και τη χαλάρωση της μεταναστευτικής πολιτικής. Πονοκέφαλο δημιουργεί επίσης και η διατάραξη των σχέσεων με την Εκκλησία, παρά τις ακραίες συμπεριφορές μητροπολιτών. Συνεργάτες του πρωθυπουργού βλέπουν ήδη στη συμπεριφορά μέρους της Εκκλησίας ανοιχτή διάθεση εμπλοκής στις πολιτικές εξελίξεις, ενισχύοντας τα κόμματα του Κ. Βελόπουλου και του Δ. Νατσιού.
Ο Κ. Μητσοτάκης σύμφωνα με πληροφορίες χωρίς να εγκαταλείπει τη μεταρρυθμιστική πολιτική και την κατοχύρωση των «κερδών» στον χώρο του κέντρου, δεν είναι διατεθειμένος να εγκαταλείψει τμήμα της παραδοσιακής βάσης της Ν.Δ.
Πέραν της εξισορροπητικής αλλαγής του μίγματος πολιτικής -μετά το μεταρρυθμιστικό μπαράζ των προηγούμενων 6 μηνών- εν όψει των ευρωεκλογών, φέρεται να είναι στο τέλος της αναζήτησης της «δεξιάς υποψηφιότητας» στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο. Είναι πολύ πιθανόν αυτή η υποψηφιότητα να είναι ο Φαήλος Κρανιδιώτης, παρά τις έντονες αντιδράσεις που εκφράζουν παράγοντες του Μ. Μαξίμου.
Τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου χειρίζεται προσωπικά ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ζυγίζει τις επιλογές του, χωρίς να υποτιμά την παραδοσιακή εκλογική βάση της Ν.Δ.
Αλλωστε οι υποψηφιότητες που έχουν ήδη ανακοινωθεί (Π. Σέρμπος, Ε. Χριστοφιλοπούλου, Π. Δήμας κ.λπ.) προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και τον χώρο του κέντρου. Από το ραντάρ του Μ. Μαξίμου δεν ξεφεύγουν και οι «Δημοκράτες» του Α. Λοβέρδου, οι οποίοι απευθύνονται ευθέως μόνο σε κεντρώους ψηφοφόρους της Ν.Δ. και κεντρώους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ.
Το 15ο Συνέδριο της Ν.Δ. που θα γίνει 5-7 Απριλίου και συμπίπτει με τα 50 χρόνια της μεταπολίτευσης, σχεδιάζεται να έχει πανηγυρικό χαρακτήρα και να αποτελέσει την επίσημη έναρξη της εκλογικής εκστρατείας της Ν.Δ.