Ηταν ειλικρινής ο κ. Τσίπρας, καθώς όλοι οι συνεργάτες του τον διαβεβαίωναν ότι η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει τις ετοιμασίες για πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο. Κάποιοι μάλιστα του έλεγαν… εμπιστευτικά ότι γνωρίζουν από υπουργούς της Ν.Δ. και την ημερομηνία των εκλογών, 18 Σεπτεμβρίου.
Και επέμεναν μπροστά στον αρχηγό τους ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να πάει σε κάλπες τον Σεπτέμβριο επειδή «τώρα του δίνουν ασφαλή πρόβλεψη οι δημοσκοπήσεις και δεν πρόκειται να ρισκάρει να πάει σε εκλογές μετά το χειμώνα». Και δεν το έλεγαν μόνο στον Τσίπρα. Το έλεγαν και στους δημοσιογράφους που καλύπτουν τον ΣΥΡΙΖΑ και γενικώς το διέρρεαν στα ΜΜΕ που στηρίζουν την αξιωματική αντιπολίτευση, για να «παίζει». Ωστε μαζί με αυτό να «παίξει» και ότι «η πίεση του Τσίπρα σέρνει τον Μητσοτάκη σε πρόωρες εκλογές». Φευ!
Από χθες, που ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη δέσμευσή του στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ 100,3, αναλύοντας μάλιστα και το σκεπτικό του, τα πράγματα άλλαξαν. Η διαβεβαίωση του πρωθυπουργού για εκλογές στο τέλος της τετραετίας προκάλεσε βραχυκύκλωμα στην Κουμουνδούρου. Βραχυκύκλωμα και «διχασμό».
Δεν έχουν ακόμα κεντρική γραμμή ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα.
Οι πολλοί λένε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να κάνει εκλογές τον Σεπτέμβριο και προσπαθεί να «κοιμίσει» τον αντίπαλο. Θέση που υιοθέτησε και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ανάρτησε στα social media, για να κρύψει την ανησυχία του και κυρίως το μείζον γεγονός ότι δεν διαθέτει την πρωτοβουλία των κινήσεων στη διαμόρφωση της πολιτικής ατζέντας: «Μέχρι χθες, ανακοίνωνε υποψηφίους για τη μάχη του σταυρού και τροφοδοτούσε ΜΜΕ με ημερομηνίες. Τώρα, θυμήθηκε τη σταθερότητα και ότι οι εκλογές δεν είναι “εθνικά υπεύθυνες”. Ποιος τον εμπιστεύεται; Εχει χάσει τον έλεγχο και όσο παραμένει αποτελεί τον μεγαλύτερο παράγοντα αστάθειας», έγραψε ο κ. Τσίπρας στο λογαριασμό του στα social media για τον πρωθυπουργό.
Για «παιχνίδι Μητσοτάκη με τις εκλογές» μίλησε και χθες ο κ. Τσίπρας στο συνέδριο του «Economist». Τον κατηγόρησε ότι εκείνος… διέρρεε, εκείνος προωθούσε σενάρια πρόωρων εκλογών κ.λπ. Δεν έχει και άλλο τρόπο να αντιμετωπίσει το «άδειασμα» της στρατηγικής ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο αν προσπαθήσει να φορτώσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη την αδυναμία τους να διαβάζουν τις εξελίξεις και να τις διαμορφώνουν.
«Σε κάθε περίπτωση, είμαστε έτοιμοι. Εχουμε πρόγραμμα. Εχουμε βούληση να συγκρουστούμε με συμφέροντα. Θα κρατικοποιήσουμε
τη ΔΕΗ», κατέληξε χθες ο κ. Τσίπρας, μιλώντας σε εγχώριο και διεθνές ακροατήριο.
Οι άλλοι εντός του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τα προχθεσινά στη Βουλή και τα χθεσινά, πιστεύουν τον Μητσοτάκη. Και λένε στον Τσίπρα ότι εφόσον απομένουν έως τις εκλογές οκτώ ή εννέα μήνες και όχι δύο, τότε η ισχύουσα στρατηγική θα «ξεφουσκώσει» και πρέπει να την επαναπροσδιορίσουν. Ιδωμεν…
Και αν η τοποθέτηση Τσίπρα είχε σκοπό να κρύψει την ανησυχία και την αδυναμία του να «γράφει» και ο ΣΥΡΙΖΑ κάτι στην καθημερινή πολιτική ατζέντα, τότε η δήλωση Αχτσιόγλου ότι η αύξηση των συντάξεων από 1ης.1.2023 προβλεπόταν ήδη από νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μάλλον έχει σκοπό να κρύψει την πανικό της Κουμουνδούρου που οι δύο μήνες πολιτικής μάχης γίνονται οκτώ ή εννιά.
ΣΥΡΙΖΑ: «Ενόχληση από τη στάση των ΗΠΑ για Eastmed και Τουρκία»
Πριν από την ομιλία του στο συνέδριο του «Economist», o πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -σύμφωνα με την ενημέρωση από την Κουμουνδούρου- εξέφρασε την έντονη δυσφορία του ελληνικού λαού για τη στάση που τηρούν οι ΗΠΑ σε σχέση με τον αγωγό EastΜed, τη μη καταδίκη των υπερπτήσεων και παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και την πώληση και τον εκσυγχρονισμό F-16 στην Τουρκία, κατά τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, επικεφαλής της οποίας ήταν ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Θεμάτων, Γκρέγκορι Ουέλντον Μικς.
Από την άλλη, έχοντας ήδη καταψηφίσει την ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη στήριξή του στην προώθηση του στρατηγικού διαλόγου για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, με ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομία και την ενέργεια. Υπογράμμισε, παράλληλα, την ανάγκη οι στρατηγικές-αμυντικές σχέσεις των δύο χωρών να αναπτύσσονται σε αμοιβαία επωφελή βάση, με απτές δεσμεύσεις για την άμυνα της Ελλάδας.
Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει οποιαδήποτε πρωτοβουλία του Κογκρέσου και της Γερουσίας για την αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής σε αυτούς τους τομείς και ότι η λύση δεν μπορεί να είναι μια νέα πολυδάπανη κούρσα εξοπλισμών Ελλάδας-Τουρκίας. Υπογράμμισε, δε, ότι η ενσωμάτωση της Τουρκίας στη νέα δυτική αρχιτεκτονική ασφάλειας και ενέργειας χωρίς την προϋπόθεση σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου θα έχει δυσμενέστατες περιφερειακές συνέπειες.
Ειδήσεις σήμερα
Καιρός: Βαρυχειμωνιά στο κατακαλόκαιρο – Πού και πότε θα τα έντονα καιρικά φαινόμενα [χάρτες]