Ερωτηθείς για την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα αναδρομικά των συνταξιούχων και το εάν θα πάει η κυβέρνηση πέραν εκείνων που είχαν ήδη προσφύγει, τόνισε ότι «δεν έχουμε τη δημοσιονομική δυνατότητα να το κάνουμε αυτή τη στιγμή», άφησε ωστόσο ανοιχτό να εξεταστεί το ενδεχόμενο δόσεων, δείχνοντας και προς την κατεύθυνση της ΔΕΘ με το χαρακτηριστικό σχόλιο «αφήστε να πούμε και τίποτα στη Θεσσαλονίκη».
Για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα τόνισε ότι δεν πρέπει να μειωθεί διότι «δημοσιονομικά δεν το αντέχουμε», επέμεινε πως η έμφαση θα δίνεται στην ηλεκτρική ενέργεια και στο φυσικό αέριο, ενώ για τη στοχευμένη παρέμβαση του Fuel Pass ανέφερε ότι «θα συνεχιστεί, εφόσον χρειαστεί».
Προσεκτικά βήματα
Ο κ. Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αναβαθμισμένου επιδόματος θέρμανσης, επανέλαβε ωστόσο την ανάγκη να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί στο πώς παρεμβαίνουμε, έτσι ώστε να μην αναλώσουμε όλα τα δημοσιονομικά «πυρομαχικά» και βρεθούμε στη συνέχεια χωρίς δυνατότητα στήριξης της κοινωνίας. Οπως είπε, «πρέπει να προβλέψουμε και το χειρότερο σενάριο, το οποίο είναι ότι αυτός ο πόλεμος θα συνεχιστεί και ότι τα πράγματα στην αγορά ενέργειας θα γίνουν χειρότερα πριν γίνουν καλύτερα».
Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι «τα δημοσιονομικά περιθώρια για την αντιμετώπιση ενός παγκόσμιου φαινομένου όπως αυτή η έκρηξη του πληθωρισμού δεν είναι ατελείωτα και καμία χώρα δεν έχει το μαγικό ραβδί να μπορέσει να απορροφήσει πλήρως τις αυξήσεις στο καλάθι της νοικοκυράς και στον τομέα της ενέργειας».
Τη διαβεβαίωση ότι «στο πλαίσιο των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία, πρωτίστως τους πιο αδύναμους ώστε να μετριάσουμε τις επιπτώσεις από αυτό το πρωτοφανές κύμα εισαγόμενης ακρίβειας», έδωσε και κατά τη συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στη διάρκεια της οποίας εκτίμησε ότι «καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται αμείωτος, οι πιέσεις που ασκούνται στην παγκόσμια οικονομία από τις πληθωριστικές τάσεις δεν δείχνουν προς το παρόν κάποια σημάδια ύφεσης».
Αναγνώριση δυσκολιών
Ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι «υπάρχει ένα κομμάτι της κοινωνίας το οποίο πραγματικά δυσκολεύεται πολύ να τα βγάλει πέρα και χρέος μας είναι να στρέψουμε την προσοχή μας και τον δημοσιονομικό χώρο τον οποίον έχουμε, πρωτίστως προς αυτούς», ξεκαθάρισε ωστόσο ότι «δεν μπορούμε να μπούμε σε μία λογική αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, να αυξάνουμε δηλαδή τους μισθούς με έναν μαθηματικό τύπο όσο αυξάνεται ο πληθωρισμός», καθώς «όποτε έγινε αυτό στην παγκόσμια οικονομική ιστορία, έχει οδηγήσει σε καταστροφή»
Υπογράμμισε εξάλλου ότι «έχουν μπει πολλά πρόστιμα, μπορούμε όμως καλύτερα στον τομέα του ελέγχου της αγοράς και της αγοράς εργασίας» και προειδοποίησε ότι «θα είμαστε αμείλικτοι στις περιπτώσεις επιχειρηματιών οι οποίοι καταστρατηγούν τα δικαιώματα των εργαζόμεομένων».
Μητσοτάκης για woke ατζέντα: Δεν έχει θέση στην Ευρώπη - Πιστεύω στα δύο φύλα, αυτό υπαγορεύει η βιολογία
Αναφερόμενος τέλος στα ενεργειακά υπογράμμισε ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι πάντα για τα χειρότερα σενάρια όπως η πλήρης διακοπή του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, για την οποία εκτίμησε πάντως ότι δεν θα γίνει.
Υπογράμμισε ότι η χώρα επενδύει με πολύ μεγάλη ταχύτητα στις υποδομές υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου, είτε πρόκειται για την αναβάθμιση της Ρεβυθούσας είτε για τη δημιουργία νέων υποδομών FSRU, όπως το πρώτο το οποίο δρομολογείται στην Αλεξανδρούπολη και υπάρχουν ακόμα τρεις τουλάχιστον επενδυτικές προτάσεις, ενδιαφέρουσες, για νέους σταθμούς επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου, το οποίο μπορεί πια να καλύψει τις ανάγκες όχι μόνο της Ελλάδος, αλλά και των Βαλκανίων».
Σημειώνεται ότι σήμερα στην Κομοτηνή θα εγκαινιαστεί, παρουσία του Ελληνα πρωθυπουργού και του Βούλγαρου ομολόγου του, ο αγωγός φυσικού αερίου IGB, ενώ τα ενεργειακά βρέθηκαν στην ατζέντα και της χθεσινής συνάντησης του κ. Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Ρουμάνο πρωθυπουργό, Νικολάε Τσούκα.
Μητσοτάκης: «Εκλογές τέλος της 4ετίας δεν θα παίξω με τους θεσμούς»
Τέλος στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών έβαλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επιλέγοντας την επέτειο της συμπλήρωσης τριών ετών διακυβέρνησης της Ν.Δ. για να κλείσει κάθε «παράθυρο» αποσαφηνίζοντας με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο πως «οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, για λόγους θεσμικής τάξης αλλά και πολιτικής σταθερότητας, ειδικά σε μία κρίσιμη συγκυρία όπως αυτή που διανύουμε».
Μία ημέρα μετά και το «φρένο» κατά τη συζήτηση στη Βουλή, ξεκαθάρισε ότι δεν ψάχνει «κάποιο δημοσκοπικό «ξέφωτο» για να κάνει εκλογές, υπογράμμισε ότι είναι χρέος του να διασφαλίσει τη σταθερότητα της χώρας και την κυβερνησιμότητα και κατέστησε σαφές πως «αν έχω και κάποιο πολιτικό κόστος γιατί θα έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο χειμώνα, είμαι απολύτως διατεθειμένος να το αναλάβω, διότι δεν πρόκειται ποτέ να παίξω με τους θεσμούς και να θέσω σε κίνδυνο τη σταθερότητα της χώρας για να υπηρετήσω το «συμφέρον» της επανεκλογής μου».
«Παίρνω το ρίσκο της σταθερότητας. Και αν αυτό έχει πολιτικό κόστος, ας το έχει. Αλλά, ξέρω ότι αυτή τη στιγμή το να οδηγήσουμε τη χώρα σε πρόωρες εκλογές με τη “βόμβα” της απλής αναλογικής, με μία απρόβλεπτη Τουρκία απέναντί μας, δεν πιστεύω ότι είναι πράξη εθνικά υπεύθυνη και αν αυτό με οδηγήσει στο να έχω ένα πολιτικό κόστος, γιατί θα πρέπει να διαχειριστώ ένα δύσκολο χειμώνα, ας είναι έτσι», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
Φρένο στη σεναριολογία
Η χθεσινή κατηγορηματική τοποθέτηση του πρωθυπουργού στη διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξης στον ΣΚΑΪ με αφορμή τη συμπλήρωση τριών ετών διακυβέρνησης, διαφοροποιεί αισθητά το πολιτικό κλίμα και περιορίζει τη δυναμική των σεναρίων για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, ενώ δεν λείπουν και εκείνοι που δεν αποκλείουν να εξετάσει και το ενδεχόμενο κάποιων στοχευμένων αλλαγών στην κυβέρνηση σηματοδοτώντας και με αυτό τον τρόπο ότι το κυβερνητικό έργο θα συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς και στη διάρκεια της τελευταίας προεκλογικής χρονιάς.
Ο πρωθυπουργός διαμήνυσε πως το γεγονός ότι θα διαρκέσει πολλούς μήνες «δεν πρέπει να είναι άλλοθι για να κατεβάσουμε ταχύτητες» και προανήγγειλε πλούσιο νομοθετικό προγραμματισμό από το Σεπτέμβριο.
Κατά τη συνάντηση που είχε χθες με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε δύο σημαντικά νομοθετήματα ως τη λήξη της κοινοβουλευτικής περιόδου, στα τέλη Ιουλίου: Το νόμο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, τον οποίο χαρακτήρισε «ορόσημο για τα πανεπιστήμιά μας, για τη σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας και την πραγματική τους ανεξαρτησία», αλλά και το σχέδιο νόμου για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, που, όπως είπε, «θα αποτελέσει μια τομή στο κρίσιμο αυτό ζήτημα».
Τελική σύγκριση
Κατά τη ραδιοφωνική του συνέντευξη ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι θέλει να κριθεί για το έργο του στο τέλος της τετραετίας, όπου και θα κάνουν οι πολίτες τη σύγκριση με τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υπογράμμισε ότι η βαθιά μεταρρύθμιση της πατρίδας μας είναι μια αποστολή η οποία δεν μπορεί να ολοκληρωθεί σε μια τετραετία.
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως θα διεκδικήσει την αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές, που θα είναι διπλές, αφού την πρώτη φορά θα ισχύσει η απλή αναλογική που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και επανέλαβε ότι «μία αυτοδύναμη Ν.Δ. δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη και μια μονοκομματική κυβέρνηση».
«Αυτό στο οποίο επιμένω είναι ότι σε πολύ δύσκολους καιρούς η χώρα χρειάζεται πάνω απ’ όλα κυβερνητική σταθερότητα και αυτή η σταθερότητα, κατά την άποψή μου, υπηρετείται καλύτερα από μονοκομματικές κυβερνήσεις, όπως αυτήν την οποίαν έχουμε», υπογράμμισε.
Δεν θέλησε να μπει σε συζήτηση περί ενδεχόμενων συνεργασιών, άφησε ωστόσο εκ νέου αιχμές περί «αλαζονείας» για τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., Νίκου Ανδρουλάκη σχετικά με τον επόμενο πρωθυπουργό, καθιστώντας σαφές ότι «ο αρχηγός του πρώτου κόμματος πρέπει να γίνει πρωθυπουργός».
Σημειώνεται ότι ερωτηθείς χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου εάν υπάρχει πρόθεση για αλλαγή εκλογικού νόμου, υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός τα έχει ξεκαθαρίσει απόλυτα, «οι εκλογές θα γίνουν τέλος της τετραετίας, με τους εκλογικούς νόμους που ισχύουν. Της απλής αναλογικής και της ενισχυμένης αναλογικής μετά».
Για Novartis
Οσον αφορά την υπόθεση Novartis, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι σέβεται την απόφαση της Δικαιοσύνης, ενώ σημείωσε ότι από την υπόθεση Novartis κρατά ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να στοχοποιήσει πολιτικά 10 πολιτικούς του αντιπάλους, οι εννέα αθωώθηκαν με κρίση της αρμόδιας εισαγγελέως και από την άλλη, δύο κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπεύθυνος για ζητήματα διαφάνειας, αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης και υπουργός αρμόδιος για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης παραπέμπονται στο Ειδικό Δικαστήριο».
«Αυτά είναι τα πραγματικά δεδομένα. Δεν πρόκειται να σχολιάσω αυτήν την υπόθεση από εδώ και στο εξής, διότι τώρα οι υπόδικοι κύριοι Παπαγγελόπουλος και Παππάς θα αντιμετωπίσουν το Ειδικό Δικαστήριο. Κατά συνέπεια δεν μπορούμε να κάνουμε κανένα περισσότερο σχόλιο για την υπόθεση αυτή», και πρόσθεσε: «Γι’ αυτό για μένα, η υπόθεση αυτή κλείνει, αλλά σίγουρα αποτελεί μεγάλη κηλίδα για τον ΣΥΡΙΖΑ, το γεγονός ότι δύο κορυφαίοι συνεργάτες του κ. Τσίπρα σε κρίσιμα θεσμικά αντικείμενα για την ποιότητα της Δημοκρατίας μας, παραπέμπονται στο Ειδικό Δικαστήριο».
Μητσοτάκης: «Οι Τούρκοι πολιτικοί να κατέβουν από το δέντρο της ακρότητας»
«Είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση, έχουμε μεγάλη αυτοπεποίθηση στην υπεράσπιση των θέσεών μας, δεν εκτιμώ όμως ότι θα έχουμε ένα καλοκαίρι αντίστοιχης έντασης στο πεδίο, με αυτό το οποίο είχαμε το καλοκαίρι του 2020», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος κατά τη συνέντευξη στον ΣΚΑΪ στην τουρκική προκλητικότητα.
Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για το γεγονός ότι «αυτά που λέει ο κ. Ερντογάν για να τονώσει το δικό του πολιτικό προφίλ σε μία δύσκολη συγκυρία για τον ίδιο, επηρεάζουν και αυτά τα οποία λέει η αντιπολίτευση, η οποία μετά υπερθεματίζει και όλοι ανεβαίνουν πάνω στο “δέντρο της ακρότητας” στοχοποιώντας την Ελλάδα για όλα τα εσωτερικά προβλήματα που έχει η Τουρκία».
«Κάποια στιγμή θα πρέπει να αντιληφθούν όλοι οι πολιτικοί παράγοντες στην Τουρκία ότι θα πρέπει να κατέβουν από αυτό το δέντρο», σημείωσε, ενώ επανέλαβε ότι ο ίδιος «δεν παρακολουθεί τον πρόεδρο Ερντογάν σε αυτή τη ρητορική έξαρση».
Ερωτηθείς για τη συνάντηση του περασμένου Μαρτίου με τον Ταγίπ Ερντογάν, υπογράμμισε ότι έγινε σε καλό κλίμα και ο ίδιος ήταν απολύτως σαφής ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει καμία βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων όσο εξακολουθεί να υπάρχει από την Τουρκία ανοιχτή αμφισβήτηση ελληνικής κυριαρχίας».
«Του είπα ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να δεχθώ υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, ούτε μπορώ να δεχθώ μια επιχειρηματολογία η οποία συνδέει την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με τη δήθεν στρατιωτικοποίησή τους. Ημουν πάρα πολύ σαφής σε αυτό και πάρα πολύ ξεκάθαρος. Και αν ο κ. Ερντογάν δεν κατάλαβε αυτά τα οποία του είπα, γι’ αυτό δεν ευθύνομαι εγώ», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Οσον αφορά το αίτημα της Τουρκίας για τα F-16 τόνισε ότι αυτό που έχουμε καταφέρει είναι «να εξηγήσουμε κυρίως στο αμερικανικό Κογκρέσο ότι η πώληση οπλικών συστημάτων σε μια χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, η οποία αυτή τη στιγμή αποτελεί πηγή αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα και η οποία ανοιχτά αμφισβητεί κυριαρχία μιας άλλης χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ, δεν είναι προς το συμφέρον των ίδιων των Ηνωμένων Πολιτειών».
Ειδήσεις σήμερα
Καιρός: Βαρυχειμωνιά στο κατακαλόκαιρο – Πού και πότε θα τα έντονα καιρικά φαινόμενα [χάρτες]