Δεν είναι η καλύτερη προεκλογική εικόνα για τον Αλέξη Τσίπρα να εμφανίζει ως συνομιλητή του τον Γιάνη Βαρουφάκη. Είναι όμως για τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ ο μόνος δρόμος για να μπορεί να υποστηρίζει ότι διαθέτει προοπτική εξουσίας και δεν θα δώσει την εκλογική μάχη ως δεύτερος που δεν έχει κυβερνητική προοπτική.
Το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και το ΚΚΕ ακολουθούν τη δική τους στρατηγική και δεν μπαίνουν σε προεκλογικό διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ και η παραδοχή στην Κουμουνδούρου ότι σενάριο ΣΥΡΙΖΑ-Ελληνικής Λύσης, δηλαδή επανάληψη του σεναρίου ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.Ε.Λ., δεν είναι καλό για τον κ. Τσίπρα να «ξαναπαίξει» -τουλάχιστον προεκλογικά- άφησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης με μόνο συνομιλητή τον Γιάνη Βαρουφάκη. Για τον οποίο Γιάνη Βαρουφάκη, λίγους μήνες πριν, η Κουμουνδούρου έλεγε ότι θα ακολουθήσει επιθετική πολιτική εναντίον του με στόχο να πάρει τις ψήφους του ΜέΡΑ25 και να τον πετάξει εκτός Βουλής. Ανάγκα όμως και οι θεοί πείθονται, πόσω μάλλον ο κ. Τσίπρας…
Ο κ. Τσίπρας πληροφορήθηκε από πρώτο χέρι τις τελευταίες ημέρες ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να αλλάξει στάση και πάει σε… πόλεμο μαζί του, σε ό,τι αφορά την πρώτη Κυριακή της απλής αναλογικής, όποτε και αν γίνουν οι εκλογές. Και σε ό,τι αφορά τη δεύτερη Κυριακή, εφόσον αυτή υπάρξει, τότε ο Νίκος Ανδρουλάκης θα επιχειρήσει να μεταφέρει την ευθύνη σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ προτείνοντας κυβέρνηση εθνικής ενότητας, με τη συμμετοχή τουλάχιστον της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, με τρίτο πρόσωπο πρωθυπουργό και ατζέντα συγκεκριμένη προς συμφωνία. Σας ενημέρωσε για το σχέδιο Ανδρουλάκη εγκαίρως ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής.
Με δεδομένο ότι το ΚΚΕ, γνωρίζουν πολύ καλά στην Κουμουνδούρου, δεν πρόκειται να μπει σε οιεσδήποτε συνθήκες σε κουβέντες για μετεκλογικές συνεργασίας με οποιοδήποτε κόμμα, ο «σίγουρος δεύτερος», όπως είναι καταγεγραμμένος στη συνείδηση της μεγάλης πλειονότητας της κοινής γνώμης, Αλέξης Τσίπρας, έχει το δικαίωμα να μιλά για συνεργασίες μόνο αν έβαζε στο κάδρο και τον Γιάνη Βαρουφάκη.
Τον οποίο πολλοί «προεδρικοί» και «πασοκογενείς» δεν θέλουν να τον βλέπουν, ενώ ούτε στην «Ομπρέλα» είναι πολύ δημοφιλής, αλλά ελλείψει εναλλακτικών είναι ο μόνος εν δυνάμει συνομιλητής του Αλέξη Τσίπρα εντός πολιτικού συστήματος. Εκτός και αν δώσουμε στη φράση που είπε προχθές στη Βουλή ο Πάνος Σκουρλέτης «είμαστε υπερήφανοι για την πρώτη κυβέρνηση του 2015», δηλαδή για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., άλλες διαστάσεις και βάλουμε αντί για ΑΝ.ΕΛ. την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ήδη το κάνουν και θεωρούν ότι προκειμένου ο Αλέξης Τσίπρας να μη χάσει ψήφους επειδή η πρόταση διακυβέρνησης που θα καταθέσει στην προεκλογική μάχη δεν θα έχει ρεαλιστική βάση, είναι ικανός κάποια στιγμή να μην αποκλείσει και μετεκλογική συνεργασία με την Ελληνική Λύση. Αλλωστε και αυτή παλεύει για να φύγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη διακυβέρνηση του τόπου… Υπάρχει λοιπόν και φωτιά πίσω απ΄ τον καπνό της συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΜέΡΑ25 που μπορεί να ανακοινωθεί και προεκλογικά, αν Αλέξης Τσίπρας και Γιάνης Βαρουφάκης θεωρήσουν ότι αυτό θα είναι προς όφελός τους.
Προγραμματικά, τα δύο κόμματα δεν συγκλίνουν. Ισως συμφωνούν μόνο στην εξαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ για κρατικοποίηση της ΔΕΗ και μίας ή δύο συστημικών τραπεζών.
Διάλογος με 7+1 αρχές
Τι συμβαίνει με την ιθαγένεια του Παύλου και τα σενάρια να μπει στα γαλάζια ψηφοδέλτια;
Πρόσφατα, ο Γιάνης Βαρουφάκης παρουσίασε τις 7+1 αρχές προεκλογικού διαλόγου με τον ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας στην πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ που πλέον έχει γίνει επίσημη, καθώς όταν ο κ. Τσίπρας μιλά για προοδευτικές δυνάμεις στις οποίες απευθύνεται η πρόσκλησή του, εννοεί και το ΜεΡΑ25.
Στις 7+1 αρχές όμως του ΜεΡΑ25 περιλαμβάνεται το Σύστημα Δημοσιονομικών Συναλλαγών «Δήμητρα» και η απόρριψη του διπλού νομίσματος «και κάθε άλλου εκβιασμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αναφέρεται η μετεξέλιξη της «Δήμητρας» σε Εθνικό Νομισματικό Σύστημα «αν η ΕΚΤ προσπαθήσει να κλείσει τις τράπεζες», όπως και «η απόδραση της Ελλάδας από τη φυλακή χρέους εντός ευρωζώνης». Με αυτά μπορεί να συμφωνεί ο Παύλος Πολάκης. Συμφωνεί όμως ο Αλέξης Τσίπρας; Που θέλει να εμφανίζεται συνομιλητής των Βρυξελλών, συνομιλητής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και είπε στο τελευταίο Πολιτικό Συμβούλιο στον φίλο του τον Παύλο (Πολάκη) και τον Χρήστο (Σπίρτζη) να μη λένε τίποτε που να αντιβαίνει τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το σύστημα «Δήμητρα» μάλλον τις αντιβαίνει…
Αυτά όμως δεν εμποδίζουν τον κ. Τσίπρα και τον κ. Βαρουφάκη να εμφανίζονται προεκλογικά ως συνομιλητές. Και να υπενθυμίζουν στην κοινή γνώμη το 2015. Ο ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε, βλέποντας τις εκλογές να πλησιάζουν και διαπιστώνοντας ότι η διείσδυσή του στους ψηφοφόρους της Κεντροαριστεράς και του Κέντρου δεν είναι αυτή που περίμενε, κάνει κινήσεις για να προσεγγίσει την αντισυστημική, ακροαριστερή και ακροδεξιά ψήφο που είχε προσεγγίσει και το 2015. Τουλάχιστον αν δεν καταφέρει να προσεγγίσει την πρωτιά, ως «σίγουρος δεύτερος» να πάρει μία σαφή διαφορά από το «σίγουρο τρίτο» ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Μέχρι και τις «αντισυγκεντρώσεις» σαν και αυτή που έγινε προχθές στον Ισθμό επειδή θα πήγαινε ο πρωθυπουργός, έχει ξεκινήσει, όπως έκανε το 2015 για να… καβαλήσει το… κίνημα των «αγανακτισμένων». Τότε τα κατάφερε…
Και από την πλευρά του, όμως, ο Γιάνης Βαρουφάκης αφήνει πλέον ανοικτό το «παράθυρο» της μετεκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Είπε ότι αποδέχεται τον διάλογο με προγραμματικούς όρους, αλλά είπε επίσης ότι η όποια συζήτηση για μετεκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έχει ξεκινήσει πριν από τις εκλογές, πολιτικά και προγραμματικά. Αυτό ήταν κάτι που δεν άρεσε πολύ στον Αλέξη Τσίπρα και στους επιτελείς του. Διότι εντάξει, να λένε στον κόσμο ότι θέλουν να συνεργαστούν μετεκλογικά με τον Βαρουφάκη, αλλά να το φωνάζουν κιόλας;
Από την άλλη πλευρά, αν ο Γιάνης Βαρουφάκης λέει δημοσίως «ναι, θα συζητήσω με τον ΣΥΡΙΖΑ για μετεκλογική συνεργασία», παίρνει ρίσκο να αποδυναμώσει την όποια εκλογική δυναμική του. Και μάλιστα την ώρα που οι δημοσκοπήσεις τον φέρνουν στο όριο του 3% και τις περισσότερες φορές κάτω από αυτό στην πρόθεση ψήφου…
Ρίσκο, όμως, απαντούν από την Κουμουνδούρου, παίρνει και αν προεκλογικά «κόψει» τις γέφυρες με τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, που ελπίζει σε μια συγκυβέρνηση με αντιδεξιό προσανατολισμό.
Για αυτό και από το ΜέΡΑ25 λένε ότι δεν υπάρχει μόνο η προοπτική συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με δυνάμεις του ευρύτερου αντιμνημονιακού χώρου, για το ενδεχόμενο εκλογικών συνεργασιών. Δηλαδή ποιες; Εδώ δεν υπάρχει σαφής απάντηση. Τουλάχιστον ακόμα.
Μέσα στον Ιούλιο αναμένεται να συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή του ΜέΡΑ25. Εκεί θα συζητηθούν και θα καθοριστούν ο εκλογικός σχεδιασμός, μεταξύ άλλων, και η πολιτική συνεργασιών.