» Το πρώτο ότι μέχρι τουλάχιστον τις 7 Δεκεμβρίου, όπου αναμένεται να συνεδριάσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη, θα υπάρχουν ήρεμα νερά. Και αυτό μπορεί σήμερα να το θεωρούμε δεδομένο αλλά μέχρι πριν από λίγους μήνες ήταν ζητούμενο και δημιουργούσε εκρηκτικό κλίμα μεταξύ Αθηνών και Αγκυρας. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι αφήνεται χώρος στη διπλωματία να συζητήσει χωρίς τη δαμόκλειο σπάθη ενός πιθανού «ατυχήματος» που θα μπορούσε να προκαλέσει αλυσιδωτές επιπτώσεις.
» Το δεύτερο είναι ότι συμφωνήθηκε ένας οδικός χάρτης μέχρι εκείνη τη συνάντηση, που θα γίνει με «πολιτική ομπρέλα» και από τις δυο πλευρές. Ιδιαίτερα στην περίπτωση της Τουρκίας, αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό από την ώρα που τίποτε δεν κινείται στους μηχανισμούς του βαθέος κράτους χωρίς να περάσει ο Ερντογάν το μήνυμα.
» Το τρίτο αφορά τη δύσκολη άσκηση του μεταναστευτικού. Ο πρωθυπουργός το έθεσε τόσο στη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο όσο και από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Η Αθήνα έχει διαπιστώσει ότι αργά και σταθερά αυξάνονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που από τα μικρασιατικά παράλια περνάνε στα ελληνικά νησιά. Και το πρόβλημα μπορεί να μην έχει πάρει τις διαστάσεις των όσων συμβαίνουν στην Ιταλία, αλλά ο πονοκέφαλος παραμένει.
Kινητοποίηση
Με την επιστροφή του κ. Μητσοτάκη από τις ΗΠΑ, πάντως, θα υπάρξει μια ευρύτερη κινητοποίηση σε κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο για λύσεις στο μεταναστευτικό. Την Τρίτη θα λάβει χώρα η τακτική συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, όπου θα συζητηθεί η κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της χώρας.
Επιμένει ο Φιντάν: «Το θέμα δεν είναι μόνο το Αιγαίο, αλλά και η στρατιωτικοποίηση των νησιών»
Πάντως πέρα από την αυστηρή επιτήρηση στα σύνορα, προκειμένου να ανασχεθούν οι ροές, στο τραπέζι των κυβερνητικών κινήσεων είναι το να δοθούν κίνητρα σε μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα μας προκειμένου να απορροφηθούν στην αγορά εργασίας.
Αυτός είναι και ο λόγος που η κυβέρνηση μελετά λύσεις out of the box, που μέχρι τώρα ούτε καν ήταν στο τραπέζι και στόχο έχουν κάποιοι μετανάστες να κατευθυνθούν σε κλάδους με έλλειμμα (π.χ. αγροτικές εργασίες). Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι αλλάζει η πολιτική στα σύνορα, όπου το κρίσιμο επίδικο είναι να μειωθούν οι ροές που τους καλοκαιρινούς μήνες ήταν αυξημένοι κατά 70-80% σε σχέση με τους αντίστοιχους περυσινούς μήνες.
Η συνολική αποτίμηση του Μαξίμου πάντως παραμένει θετική και φαίνεται ότι στην επόμενη συνάντηση θα πέσουν και υπογραφές σε μια σειρά από συμφωνίες που αφορούν τη συνεργασία σε θέματα πολιτικής προστασίας και των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, αλλά και του… μορατόριουμ στο Αιγαίο.
Οσο για το αν η Χάγη ήρθε πιο μακριά ή πιο κοντά κανείς δεν μπορεί να πει κάτι με βεβαιότητα. Για την ώρα έχει επιλεχθεί η βήμα βήμα προσέγγιση σε ήρεμα νερά. Και αυτό δεν είναι λίγο. Οπως και το ότι παρά τις καταγεγραμμένες διαφωνίες μεταξύ των δυο πλευρών επανήλθε η εμπιστοσύνη στο ότι μπορούν Ελλάδα και Τουρκία να συνομιλούν κτίζοντας Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης αλλά και προώθησης θετικής ατζέντας.
Καιρίδης – Γερλιακαγιά
Το επόμενο διάστημα, πάντως, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης θα βρεθεί στην Aγκυρα για να συναντηθεί με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Αλί Γερλιακαγιά, με τον οποίο πριν από λίγες μέρες είχε τηλεφωνική επικοινωνία. Ο κ. Καιρίδης παράλληλα θα υποδεχθεί σε μερικές μέρες στη Θεσσαλονίκη και τους ομολόγους του από τις MED5 χώρες (Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα και Κύπρος πλην της Ελλάδας).
Ειδήσεις σήμερα