Αυτό το κρίσιμο 9μηνο έχει τρεις σημαντικούς σταθμούς: Τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου, το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο και τις ευρωκάλπες.
Τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών -ειδικά στις 13 Περιφέρειες και στους μεγάλους Δήμους- ασφαλώς θα έχουν «μήνυμα». Δυσαρέσκειας προς την κυβέρνηση για το δραματικό καλοκαίρι που ζήσαμε και επιβράβευσης ή αποδοκιμασίας προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ (ενωμένος ή σε συνθήκες διάσπασης) θα έχει μια πρώτη -αλλά όχι την καθοριστική- αντίδραση για τη νέα ηγεσία του. Το αδρανές ΠΑΣΟΚ, με τους δεσμούς που έχει ακόμα με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα κριθεί ως προς τον στόχο του να γίνει εν δυνάμει αξιωματική αντιπολίτευση. Ενώ τα μικρότερα κόμματα -προεξαρχόντος του ΚΚΕ- θα διεκδικήσουν να απορροφήσουν μεγαλύτερα μερίδια από τη «δεξιά δυσαρέσκεια» και την «αριστερή απογοήτευση». Ωστόσο, δεν θα είναι οι δημοτικές εκλογές ο σταθμός που θα έχει τη μεγαλύτερη επιρροή.
Ο Κασσελάκης
Για το νέο πολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται, το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει μεγαλύτερη βαρύτητα. Καθώς εκεί θα κριθεί η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το εάν ο Στ. Κασσελάκης -εφόσον κερδίσει απόψε- θα είναι «αρχηγός χωρίς κόμμα» ή «αρχηγός του τρίτου» ή του τέταρτου κόμματος. Το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα διασπαστεί ή όχι θα κριθεί στο συνέδριό του. Ολα δείχνουν ότι η διάσπαση μοιάζει αναπόφευκτη για τον ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένων των τεράστιων ιδεολογικοπολιτικών διαφορών που έχουν αναδειχθεί με τη νίκη του Στ. Κασσελάκη στον πρώτο γύρο, αλλά και των βαθιά τραυματισμένων ανθρώπινων σχέσεων που έχουν διαμορφωθεί τις τελευταίες μέρες, παίρνοντας διαστάσεις ανθρωποφαγίας και εμφύλιου πολέμου. Από αύριο, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, θα ενταθούν οι αιχμές και οι αλληλοκατηγορίες εν μέσω ενωτικών εκκλήσεων. Κίνηση όμως, πέραν της πιθανής αποχώρησης μεσαίων ή κατώτερων στελεχών, δεν αναμένεται εν όψει του συνεδρίου.
Αν επικρατήσει ο Στ. Κασσελάκης, το «μπλοκ Αχτσιόγλου» προσδοκά ότι μπορεί να επικρατήσει στο συνέδριο, το οποίο με τους σημερινούς όρους έχει σοβαρές πιθανότητες να το κερδίσει λόγω της σύνθεσής του που έρχεται από τα παλιά. Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να υπάρξει η «κρίσιμη ήττα» του Στ. Κασσελάκη, ο οποίος θα γίνει αρχηγός χωρίς κόμμα. Δηλαδή κάτι σαν το απόλυτο χάος. Αν ο Στ. Κασσελάκης κερδίσει και το συνέδριο, τότε θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το «μπλοκ Αχτσιόγλου» και όχι μόνο θα αποχωρήσουν από τον μη αριστερό και καθαρό ΣΥΡΙΖΑ και διαθέτοντας τουλάχιστον 16-18 βουλευτές, σχηματίζοντας νέα κοινοβουλευτική ομάδα. Σε αυτή την περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει κερδίσει το κόμμα, αλλά θα χάσει 16 βουλευτές κι έτσι αυτόματα γίνεται αξιωματική αντιπολίτευση το… ΠΑΣΟΚ.
Η Αχτσιόγλου
Αν επικρατήσει η Ε. Αχτσιόγλου, είναι αδύνατον να μείνουν στον ΣΥΡΙΖΑ ο ίδιος ο Στ. Κασσελάκης, αλλά και τα στελέχη που τον υποστήριξαν με πάθος. Οσοι κατοικοεδρεύουν στην Κουμουνδούρου δεν μπορούν να φανταστούν ότι μπορούν να συνυπάρξουν στο ίδιο κόμμα, στο κόμμα της «υπονομεύτριας Αχτσιόγλου», ο Στ. Κασσελάκης, ο Π. Πολάκης, ο Ν. Παππάς, ο Γ. Τσίπρας, η Θ. Τζάκρη κι όλος ο διαδικτυακός στρατός που καθοδηγούσαν και επιδόθηκε σε ανθρωποφαγία εναντίον της. Η δημιουργία νέας κοινοβουλευτικής ομάδας (διαθέτει επίσης σίγουρους 17-18 βουλευτές) αναμένεται να είναι το ενδιάμεσο βήμα μέχρι την τελική αναμέτρηση στις κάλπες των ευρωεκλογών. Οπου και θα καταγραφούν για πρώτη φορά οι πραγματικές δυνάμεις του κάθε ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία.
Οι εξελίξεις αυτές επηρεάζουν άμεσα και το ΠΑΣΟΚ. Το οποίο ξεχνάει κάθε σενάριο συνεργασίας με τον «ΣΥΡΙΖΑ της Αχτσιόγλου», δεδομένου ότι πολλά στελέχη της «Ομπρέλας» θεωρούν ως μια από τις βασικές αιτίες της πανωλεθρίας του 17% τους πασοκογενείς και το άνοιγμα στο κέντρο. Με τον «ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη» είναι μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Πολιτικά δεν έχει να πει σχεδόν τίποτα, αλλά κινδυνεύει να χάσει ένα απολιτίκ κομμάτι των ψηφοφόρων του, αν η γοητεία Κασσελάκη αποδειχθεί ότι δεν αφορά τον μικρόκοσμο του ΣΥΡΙΖΑ. Αρα θα αναγκαστεί σε επαναχάραξη της στρατηγικής του με στόχο το κέντρο.
Εκεί όμως βρίσκει μπροστά του τον Κ. Μητσοτάκη και τη Ν.Δ. Η οποία, ακόμα κι αν απέχει στις ευρωεκλογές από το 41%, θα έχει απέναντι περισσότερα και μικρότερα κόμματα, ενισχύοντας την ηγεμονία της.
ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Η ακρίβεια, το μεταναστευτικό και οι 4 μεγάλες μεταρρυθμίσεις
Η «κασσελακειάδα» του ΣΥΡΙΖΑ και η πρόδηλη αμηχανία του ΠΑΣΟΚ δημιουργούν στον Κ. Μητσοτάκη έναν διευρυμένο διάδρομο ασφαλούς προσέγγισης των δυσαρεστημένων του πρώτου τριμήνου της νέας κυβέρνησης, αλλά και της μόνιμης εγκατάστασης στον κεντρώο χώρο. Την ώρα που τα δυο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης ουσιαστικά βρίσκονται σε διαφορετικού τύπου εσωστρέφεια, η κυβέρνηση επιδίδεται σε ένα μπαράζ αλλαγών στο κράτος, αλλά και βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών. Ξέροντας ότι αντίπαλος δεν είναι η αντιπολίτευση, αλλά η πραγματικότητα, τα προβλήματα και η ακρίβεια.
Δυο συνεδριάσεις
Μέσα στις προσεχείς ημέρες αναμένονται δυο συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου και μία του ΚΥΣΕΑ. Το ΚΥΣΕΑ συνεδριάζει την Τρίτη έχοντας σαν βασικό θέμα την αποτελεσματικότερη φύλαξη των χερσαίων και των υδάτινων συνόρων της χώρας, ώστε να αποφορτιστεί η πίεση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών. Το κλίμα στην Ε.Ε. μετά και την τραγωδία στη Λαμπεντούζα είναι πιο ευνοϊκό για μια νέα πιο αποτελεσματική ευρωπαϊκή πολιτική στο μεταναστευτικό. Ενώ αν επιβεβαιωθεί και η συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας, όπως προκύπτει από την πρόσφατη συνάντηση Κ. Μητσοτάκη-Τ. Ερντογάν, μπορεί να υπάρξει σημαντική ανακούφιση από τις πιέσεις των μεταναστευτικών ροών τόσο στα νησιά όσο και στον Εβρο.
Την Τετάρτη συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο. Επειδή υπάρχει πληθώρα έτοιμων νομοσχεδίων θεωρείται βέβαιο ότι το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει ξανά τις επόμενες μέρες, προκειμένου το μεταρρυθμιστικό πακέτο της κυβέρνησης να πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή. Στο τραπέζι του Υπουργικού Συμβουλίου βρίσκονται, μεταξύ άλλων, οι εξής μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είναι και κυβερνητικές προτεραιότητες:
1 Το νομοσχέδιο της υπ. Εσωτερικών Ν. Κεραμέως για την αξιολόγηση και την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των ΟΤΑ.
2 Το νομοσχέδιο του υπ. Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδη με τον νέο χάρτη των δικαστηρίων, την επιτάχυνση της απόδοσης δικαιοσύνης και της έκτισης των ποινών.
3 Το νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας Κ. Πιερρακάκη για την παράκαμψη του άρθρου 16 για τη δυνατότητα δημιουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων μέσω διακρατικών συμφωνιών.
4 Το νομοσχέδιο του υπ. Υγείας Μ. Χρυσοχοΐδη, το οποίο, μεταξύ άλλων, βάζει φρένο στις τεχνητές ελλείψεις φαρμάκων και εξασφαλίζει την κατ’ οίκον παράδοση των φαρμάκων σε όσους αδυνατούν να μετακινηθούν.
Ηδη ο υπ. Ανάπτυξης Κ. Σκρέκας ανακοίνωσε 4 νέα μέτρα ανακούφισης των καταναλωτών, αλλά και προστασίας τους από την κερδοσκοπία. Η απόφαση για ενίσχυση της ΔΙΜΕΑ που διενεργεί τους ελέγχους υλοποιείται με την πρόσληψη 65 ακόμα ελεγκτών, αλλά και με τη δημιουργία εφαρμογής, μέσω της οποίας ο καταναλωτής θα μπορεί να ενημερώνει επιτόπου τις αρχές για την άμεση επιβολή προστίμων σε κερδοσκόπους.
Μέσω του ξεδιπλώματος του «πολυδιάστατου εκσυγχρονισμού», του σχεδίου που παρουσίασε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, το Μ. Μαξίμου εκτιμά πως αφενός θα αρχίσουν να φαίνονται τα αποτελέσματα στην καθημερινότητα των πολιτών, με συνεπακόλουθο τη διόρθωση της εικόνας του «κακού ξεκινήματος» του πρώτου τριμήνου.
Ειδήσεις σήμερα
Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Διάλογος χωρίς προκλήσεις, «μακριά» η Χάγη
Μπακογιάννης στον «Ε.Τ.»: Βλέπουμε την Αθήνα μέσα από τα μάτια των κατοίκων της