Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Πρωθυπουργός και η Πρόεδρος της Κομισιόν αντάλλαξαν απόψεις για την ατζέντα του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης Φεβρουαρίου και ειδικότερα για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η πρόεδρος της Κομισιόν ανήρτησε και βίντεο από την συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, γράφοντας: «Μια ωραία κουβέντα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ενόψει του Ειδικού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η υποστήριξη της Ουκρανίας, η οικοδόμηση μιας ισχυρότερης βιομηχανικής βάσης, η διαχείριση της μετανάστευσης, όλα αυτά απαιτούν μια ενωμένη ευρωπαϊκή απάντηση. Και είμαστε σίγουροι ότι θα φτάσουμε εκεί» έγραψε.
A good chat with @kmitsotakis ahead of the Special European Council.
Supporting Ukraine, building a stronger industrial base, managing migration, all of this requires a united European answer.
And we are confident that we will get there. pic.twitter.com/bsm6CUGnSQ
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) January 18, 2024
Μητσοτάκης από Νταβός: Ανησυχία για την οικονομία λόγω Ερυθράς Θάλασσας
Με το αρχισυντάκτη του περιοδικού «Foreign Policy» Ravi Agrawal συζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως υπάρχει ανησυχία για τόσο για την ένταση στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και τις επιπτώσεις στο παγκόσμιο εμπόριο, όσο και για την κλιμάκωση της κρίσης στην Μέση Ανατολή, ενώ πρόσθεσε ότι «τώρα, που προσπαθούμε να μειώσουμε τον πληθωρισμό, κάθε διακοπή στις γραμμές τροφοδοσίας μπορεί μόνο να περιπλέξει την προσπάθεια που καταβάλλουν οι κεντρικές τράπεζες».
Μαρινάκης: H Νέα Δομή Δυνάμεων η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έγινε ποτέ στην ιστορία του ελληνικού κράτους
Αναφερόμενος στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «κρατήσαμε μια μετρημένη στάση στην κρίση της Μέσης Ανατολής», σημειώνοντας ότι «αρχικά υποστηρίξαμε το Ισραήλ και το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα. Όπως υποστηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ, έτσι και των αθώων στην Λωρίδα της Γάζας».
«Είμαστε όλοι αρκετά ανήσυχοι για κλιμάκωση. Όχι μόνο για την ελληνική ναυτιλία αλλά συνολικά για το παγκόσμιο εμπόριο. Όλοι έπρεπε να ανησυχούν από το γεγονός ότι έχουν πεθάνει 10 χιλιάδες παιδιά ως αποτέλεσμα αυτής της σύγκρουσης. Δεν νομίζω ότι είναι στρατηγικό ενδιαφέρον του Ισραήλ να δημιουργήσει μια νέα γενιά ορφανών ή γονιών που έχουν χάσει τα παιδιά τους. Έχω εκφράσει την ανησυχία μου γιατί ως ΕΕ συλλογικά δεν έχουμε καταλήξει σε μια μετρημένη υποστήριξη για το Ισραήλ για το πώς θα έπρεπε να είναι προσεκτικό στην αντίδραση του απέναντι σε αυτήν την φρικτή επίθεση», συμπληρώνοντας ότι «στο παρελθόν υπήρξαμε στην πλευρά που δέχτηκε μια επιθετική συμπεριφορά».
Συναντήσεις Μητσοτάκη με CEO και στελέχη των Intel, Alphabet, Google -Συζήτησαν για επενδύσεις και ψηφιοποίηση
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα (18/1) με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Intel, Pat Gelsinger,και στη συνέχεια με την Πρόεδρο και επικεφαλής επενδυτικών και οικονομικών υποθέσεων (President, Chief Investment Officer, Chief Financial Officer) της Alphabet, μητρικής της Google, Ruth Porat, και τον Πρόεδρο της Google για δραστηριότητες στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική (EMEA), Matt Brittin, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.
Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν οι επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και οι οικονομικές επιδόσεις της χώρας μας, με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που σταθερά υπερβαίνουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, καθώς και οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη, τομέας στον οποίο οι συνομιλητές του πρωθυπουργού τον συνεχάρησαν για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, στην ανάδυση του ελληνικού οικοσυστήματος εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, τις κινήσεις στις οποίες έχει προβεί η κυβέρνηση για τη χαρτογράφηση των ευκαιριών και των προκλήσεων που απορρέουν από τις εξελίξεις στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης, και στο υψηλό επίπεδο ειδίκευσης και εκπαίδευσης που προσφέρει το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τα στελέχη της Google συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας στη χρήση υψηλής τεχνολογίας για την πρόβλεψη ακραίων καιρικών φαινομένων και φυσικών καταστροφών. Συζητήθηκαν ακόμη τρόποι χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης για τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας των φωτεινών σηματοδοτών στην Περιφέρεια Αττικής.
Ο κ. Gelsinger, η κα Porat και ο κ. Brittin συνεχάρησαν τον Πρωθυπουργό για την επανεκλογή του, ενώ τονίστηκε η σημασία της πολιτικής σταθερότητας, σε ένα περιβάλλον διεθνούς αβεβαιότητας και περιορισμένης ορατότητας για το μέλλον.
Μητσοτάκης από Νταβός: Να γίνει η Ελλάδα πάροχος «πράσινης» ενέργειας στα Βαλκάνια [βίντεο]
Την επιδίωξη της Ελλάδας να γίνει πάροχος «πράσινης» ενέργειας, τουλάχιστον στις βαλκανικές χώρες, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Πρωθυπουργός συμμετείχε σε συζήτηση με τίτλο «European Green Deal, Anyone?» στο Νταβός.
«Ελπίζουμε μεσοπρόθεσμα η Ελλάδα να γίνει εξαγωγέας πράσινης ενέργειας, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε την αιολική ενέργεια με επίκεντρο το Αιγαίο πέλαγος. Επιλέγοντας ως μεταβατικό καύσιμο το φυσικό αέριο, η χώρα μας έχει καταστεί ενεργειακός προμηθευτής από τις χώρες της Βαλκανικής έως και την Ουκρανία μέσω της οικοδόμησης ισχυρών διασυνδέσεων. Στον τομέα των διασυνδέσεων πρέπει να γίνουν επενδύσεις. Σημαντική επίσης είναι και η διασύνδεση με την Αφρική. Ήδη βρισκόμαστε σε συζητήσεις με την Αίγυπτο σε ένα project υψηλού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος» σημείωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε συζήτηση με τίτλο «European Green Deal, Anyone?», στο πλαίσιο της συμμετοχής του στις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.
Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε πως η ΕΕ οφείλει να διατηρήσει την ισορροπία σε ό,τι αφορά στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της, αλλά και τους σχετικούς κανόνες, παρατηρώντας ότι υπάρχουν χώρες που έχουν τη δημοσιονομική ισχύ να στηρίξουν τις επιχειρήσεις τους και άλλες, που δεν την έχουν.
«Εάν θέλεις να αποσπάσεις τη στήριξη των πολιτών για την πράσινη ενέργεια, πρέπει να επιστρατεύσεις αμοιβαία επωφελείς λύσεις, όπως αυτό, που κάναμε σε μικρά νησιά της χώρας μας, όπου εξηγήσαμε στους κατοίκους τα πλεονεκτήματα της ηλεκτρικής ενέργειας, πρέπει να ξεκινήσεις με μικρές νίκες», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.