Τη σπουδαιότητα της ενίσχυσης της αντιπυραυλικής ασπίδας της Ευρώπης εν μέσω των πολεμικών συγκρούσεων που σοβούν στην Ευρώπη ανέδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των δηλώσεων που πραγματοποίησε από κοινού με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε αναγκαίες τις γέφυρες συνεργασίας με τους εταίρους της Συμμαχίας.
Παράλληλα, τόνισε τη «θεμελιώδη προτεραιότητα της ενίσχυσης της κοινής άμυνας». «Αυτή η ανάγκη», όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, «προϋποθέτει ισχυρή αμυντική βιομηχανία και αμυντικές δαπάνες». Παράλληλα, τόνισε πως πρέπει να προωθηθεί «μια πιο λειτουργική σχέση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και «να ενδυναμωθεί ο ευρωπαϊκός πυλώνας της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας». «Η πατρίδα μας αναγνωρίζεται ως ένας σταθερός πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή» σημείωσε ο πρωθυπουργός, ενώ ξεκαθάρισε ότι «η υποστήριξη στην Ουκρανία πρέπει να συνεχιστεί». Όπως επισήμανε, εξάλλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «η Ελλάδα τηρεί τον νόμο δαπάνης άνω του 2% του ΑΕΠ για στρατιωτικούς εξοπλισμούς».
Τα κύρια σημεία των δηλώσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη
- Αναγνωρίσαμε από κοινού ότι στις σύγχρονες προκλήσεις πρέπει να χτίζουμε γέφυρες συνεργασίας με τους εταίρους. Να προχωρούμε με πίστη στις αρχές της δημοκρατίας, της ελευθερίας, με απαραίτητη την τήρηση του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συνθηκών κάτι που αφορά ιδιαίτερα την ευαίσθητη περιοχή των δυτικών βαλκανίων.
- Επίκαιρη παρά ποτέ η αντιπυραυλική ασπίδα, να συζητήσουμε πώς αυτή η αναγκαιότητα μπορεί να γίνει πράξη
- Συζητήσαμε για τον εποικοδομητικό ρόλο της ΕΛλάδα που αναγνωρίζεται ως πυυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ
- Ελπίζω οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση πυρός στον νότιο Λίβανο θα τελεσφορήσουν για να κλείσει το μέτωπο το συντομότερο δυνατόν
- Η υποστήριξη στην Ουκρανία πρέπει να συνεχιστεί ειδικά ενόψει του χειμώνα. Η χώρα μας στέκεται σταθερά στο πλευρό των αμυνόμενων
- Συγκλίναμε σε μια από τις θεμελιώδεις θέσεις, την ανάγκη ενίσχυσης της κοινής μας άμυνας
- Επενδύαμε το 2% του ΑΕΠ μας και σε δύσκολες στιγμές
Τα κύρια σημεία των δηλώσεων του Μαρκ Ρούτε
- Πρέπει να στηρίξουμε την αεράμυνα της Ουκρανίας, πρέπει να στηρίξουμε την αεράμυνα αυξάνοντας τις επενδύσεις στην αμυντική βιομηχανία
- Η Ελλάδα είναι ισχυρή σύμμαχος του χάρη στην καθοδήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Δείτε τις δηλώσεις Μητσοτάκη-Ρούτε
Νωρίτερα, ο επί 14 συναπτά έτη επικεφαλής συνεργατικών κυβερνήσεων στην Ολλανδία είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, προκειμένου να συνομιλήσουν για όσα λαμβάνουν χώρα στη Δύση.
Η Άγκυρα στήριξε την υποψηφιότητα Ρούτε για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ. Ο κ. Ρούτε από την πλευρά του εμφανίζεται πολύ προσεκτικός στις δηλώσεις του σε σχέση με την Τουρκία και η Άγκυρα ήταν στους τρεις πρώτους προορισμούς του στον κύκλο των πρώτων επίσημων επισκέψεων του που ξεκίνησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία.
Παράλληλα, ο Μαρκ Ρούτε συνεχάρη την Τουρκία για την επιτυχή ολοκλήρωση της διοίκησης της ειρηνευτικής αποστολής KFOR του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ στις συναντήσεις του με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και τον υπουργό Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, ο γ.γ. -πέραν της συμμαχικής υποστήριξης προς την Ουκρανία- αναφέρθηκε σε σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της συμβολής της Τουρκίας στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ, της αμυντικής βιομηχανικής συνεργασίας και της κατάστασης στη Μέση Ανατολή.
Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή (24/11), ο πρόεδρος Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν. Μάλιστα, προ ημερών ο κ. Ερντογάν είχε δηλώσει ότι «η επίθεση της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας με βαλλιστικούς πυραύλους ενέχει μεγάλο κίνδυνο».
ΝΑΤΟ: Έκτακτη συνεδρίαση με πρεσβευτές από την Ουκρανία
Πρεσβευτές από την Ουκρανία και τα 32 μέλη του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν σήμερα (26/11) στις Βρυξέλλες μετά το χτύπημα της Ρωσίας στην ουκρανική πόλη Ντνίπρο με νέο υπερηχητικό πύραυλο.
Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν είπε ότι η νέα πυραυλική επίθεση ήταν η απάντηση στη χρήση όπλων από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο από την Ουκρανία και προειδοποίησε ότι η Μόσχα μπορεί να στοχεύσει στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε κράτη που υποστηρίζουν την Ουκρανία.
Η Ρωσία πραγματοποίησε την Πέμπτη πλήγμα στην ουκρανική πόλη Ντνίπρο, το οποίο ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι ήταν μια δοκιμή του νέου πυραύλου Oreshnik.
Ο Πούτιν είπε ότι η πυραυλική επίθεση ήταν απάντηση στην εκτόξευση όπλων της Ουκρανίας στη Ρωσία από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία.
Ο ηγέτης του Κρεμλίνου προειδοποίησε ότι η Μόσχα αισθάνεται «δικαιωμένη» και μπορεί να χτυπήσει στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε χώρες που επιτρέπουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα όπλα της εναντίον της Ρωσίας.
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε το χτύπημα «την πιο πρόσφατη επίθεση ρωσικής τρέλας» και έκανε έκκληση για ενημερωμένα συστήματα αεράμυνας για την αντιμετώπιση της νέας απειλής.
Το Κίεβο δηλώνει ότι ελπίζει να έχει “συγκεκριμένα και ουσιαστικά αποτελέσματα” μετά τη σύγκληση της συνεδρίασης του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ουκρανίας.
Όμως διπλωμάτες και αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ υποβάθμισαν τις προσδοκίες για τυχόν σημαντικά αποτελέσματα από τις διαβουλεύσεις το απόγευμα της Τρίτης στα κεντρικά γραφεία της συμμαχίας στις Βρυξέλλες.
Ειδήσεις σήμερα
Τροχαίο στα Χανιά: Δυο τραυματίες – Βίντεο απο την στιγμή της σύγκρουσης δυο οχημάτων
Τζάκρη: «Αξιοθρήνητος ο Πολάκης, κρατάει το φανάρι σε άλλους»