Ταυτόχρονα όμως παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και την πορεία αποκλιμάκωσης της τιμής του φυσικού αερίου από τη στιγμή που διαφάνηκε με σαφήνεια και στις αγορές ότι έχουν ωριμάσει πλέον οι συνθήκες και η Ε.Ε. έχει την πρόθεση να προχωρήσει σε ουσιαστικές παρεμβάσεις. Η εξέλιξη αυτή δικαιώνει εκ των πραγμάτων την επιμονή του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να θέτει το ζήτημα της ευρωπαϊκής λύσης, συμπεριλαμβανομένου του πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, από τον περασμένο Μάρτιο, με την επιστολή που είχε απευθύνει τότε στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Είναι σημαντικό -και δεν μπορεί παρά να λαμβάνεται υπόψη από τις ευρωπαϊκές ηγεσίες- το γεγονός ότι λειτούργησε ακόμη και η απειλή χρήσης του πλαφόν για την τιμή του φυσικού αερίου», σχολιάζουν στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου να τονίζει χθες ότι «η θέσπισή του μπορεί να αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα, ώστε να αποφύγουμε τις ακραίες τιμές που είδαμε στο φυσικό αέριο τους τελευταίους μήνες».
Παρότι μετά τη δημοσίευση των συμπερασμάτων του Συμβουλίου όσον αφορά την ενέργεια η τιμή του αερίου υποχώρησε περαιτέρω, κατά περίπου 9,5%, και χθες έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο, συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν παραλείπουν να επισημαίνουν ότι οι αγορές ενέργειας είναι εξαιρετικά ευμετάβλητες και ευαίσθητες σε ποικίλες εξελίξεις, ότι οι προκλήσεις για την Ε.Ε. δεν έχουν τελειώσει, ειδικά εν όψει χειμώνα, και γι’ αυτό η απειλή χρήσης του εργαλείου του πλαφόν είναι πολύτιμη, ώστε να αποφευχθούν οι ακραίες διακυμάνσεις και τα αδικαιολόγητα επίπεδα τιμών που παρατηρήθηκαν τους τελευταίους μήνες.
Η ευθύνη πλέον βρίσκεται στους υπουργούς Ενέργειας, από τους οποίους έχει ζητηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να καταλήξουν σε συγκεκριμένα μέτρα και αποφάσεις που θα μπορούν να εφαρμοστούν το ταχύτερο δυνατό, λειτουργώντας συμπληρωματικά στα εθνικά σχέδια δράσης που υλοποιούν οι κυβερνήσεις, με τη χώρα μας να υλοποιεί το δεύτερο μεγαλύτερο πρόγραμμα στήριξης απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα προσβλέπει ότι οι αποφάσεις για την υλοποίηση της εντολής των ηγετών θα καταστεί δυνατόν να ληφθούν σε επίπεδο υπουργών Ενέργειας, καθώς θεωρεί -όπως είπε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός μετά το τέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου- πως εάν επιστρέψει τελικά στο Συμβούλιο ηγετών θα πρόκειται για αρνητική εξέλιξη.
«Η προσδοκία που έχουμε μετά από όλη αυτή την προεργασία που έχει γίνει, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη από τον περασμένο Μάρτιο και που ωρίμασε σταδιακά όλους τους προηγούμενους μήνες, είναι να μην ξαναγυρίσει πάλι πίσω στο Συμβούλιο των ηγετών η συζήτηση, αλλά να παρθεί η απόφαση και να υλοποιηθεί η Οδηγία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έτσι ώστε να έχουμε άμεσα αποτελέσματα», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Δεδομένου του πρωταγωνιστικού ρόλου που έχει διαδραματίσει η χώρα μας και σε συνέχεια αντίστοιχων ελληνικών πρωτοβουλιών που κατέληξαν σε πανευρωπαϊκές πολιτικές τόσο την περίοδο της πανδημίας (Ταμείο Ανάκαμψης, ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού) όσο και στην ενεργειακή κρίση (ευρωπαϊκός μηχανισμός ανάκτησης των υπερεσόδων των εταιριών ενέργειας), στην Αθήνα επικρατεί βεβαιότητα πως η θέση που κατέχουν τα ελληνικά επιχειρήματα στη συζήτηση για την ενέργεια αντανακλούν, εκ νέου, μία ευρύτερη πραγματικότητα. Οπως λένε χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη, «η Ελλάδα, με τη σημερινή κυβέρνηση και πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έχει καταφέρει να ενισχύσει το διεθνές κύρος της. Επαψε να είναι πηγή προβλημάτων και εξελίχθηκε σε χώρα που παράγει λειτουργικές, πρωτότυπες και κυρίως αποδοτικές λύσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο».
Βέμπερ σε Ράμα: Δεν λάβατε μέτρα για να αποτρέψετε την επίθεση κατά του Μπελέρη
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντεινόμενων διεργασιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την εξειδίκευση της πολιτικής συμφωνίας που υπήρξε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά με αρκετές εκκρεμότητες ανοιχτές σε ό,τι αφορά την εξειδίκευση των μέτρων, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία και η επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου, Ολαφ Σολτς στην Αθήνα, καθώς τα ζητήματα της ενέργειας θα είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων που θα έχει την προσεχή Πέμπτη με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Μητσοτάκης-Μπλίνκεν για Ουκρανία και Τουρκία
Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η κατάσταση στην Ουκρανία βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς και συνιστά μία ακόμη ένδειξη του αυξημένου ρόλου που διαδραματίζει η χώρα μας, η οποία «έχει ανέβει πολλά επίπεδα στη γεωστρατηγική και στη γεωπολιτική πραγματικότητα της περιοχής μας», όπως λένε χαρακτηριστικά στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε σε ανάρτησή του εποικοδομητική τη συνομιλία που είχε με τον κ. Μπλίνκεν, τον οποίο ενημέρωσε για τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την τουρκική προκλητικότητα, ενώ υπογράμμισε ότι στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας συζητήθηκε και η στενή συνεργασία των δύο χωρών ως συμμάχων του ΝΑΤΟ προκειμένου να βοηθήσουν την άμυνα της Ουκρανίας έναντι της Ρωσίας.
Με την εκστρατεία διεθνοποίησης της τουρκικής προκλητικότητας να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σε όλα τα επίπεδα, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και η επίσκεψη την προσεχή Πέμπτη στην Αθήνα του Γερμανού καγκελαρίου Ολαφ Σολτς, με τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης θα συζητήσει και το ζήτημα της συμπεριφοράς της Αγκυρας, η οποία έχει δεχθεί επικρίσεις και από το Βερολίνο, με τον Ελληνα πρωθυπουργό να επισημαίνει μάλιστα ότι «η στάση της Γερμανίας είναι ξεκάθαρη ως προς την υπεράσπιση των ελληνικών εθνικών θέσεων».
Το Μέγαρο Μαξίμου διεμήνυσε εκ νέου χθες διά του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, πως η Ελλάδα «είναι μια χώρα με αυτοπεποίθηση, με ισχυρούς συμμάχους, με το δίκιο στο πλευρό της, με επαρκέστατη αποτρεπτική ισχύ για να μπορεί να αντεπεξέρχεται με αποτελεσματικότητα σε κάθε πρόκληση, χωρίς να ανησυχεί, χωρίς να τρομοκρατείται και χωρίς να πανικοβάλλεται».
Ειδήσεις σήμερα
Ενοίκια: Και όμως υπάρχουν φθηνά [πίνακες με τιμές σε όλη την Ελλάδα]
Έλληνες της Ουκρανίας δίνουν όρκο στον Ε.Τ.: Δεν φεύγουμε, θα μείνουμε εδώ και θα νικήσουμε
Αντριου Πόππας: Ποιος είναι ο Έλληνας στρατηλάτης των ΗΠΑ