Στο Μ. Μαξίμου, παρά τις αναταράξεις που προκαλεί ο γάμος των ομοφύλων, κυριαρχεί η εκτίμηση πως η Ν.Δ. εξακολουθεί να έχει την πολιτική ηγεμονία και δεν έχει αξιόμαχο πολιτικό αντίπαλο. Εκτιμούν ότι οι βαθιές μεταρρυθμίσεις που προωθούνται, βρίσκουν έρεισμα στην κοινωνία και δεν έχουν ουσιαστικό αντίλογο, πέραν ενός «στείρου αρνητισμού» από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από το ΠΑΣΟΚ.
«Σύμμαχος» αυτής της ανάλυσης θεωρείται και το τελευταίο τετραπλό δημοσκοπικό κύμα (MRB, Marc, Metron Analysis, GPO), το οποίο με μικρές παραλλαγές επιβεβαιώνει την κυριαρχία της Ν.Δ., αλλά και την αδυναμία διαμόρφωσης αξιόπιστης και ισχυρής εναλλακτικής λύσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιτελείς του Μ. Μαξίμου σημειώνουν με ενδιαφέρον δυο «νέα στοιχεία»:
1 Ανακόπτεται η έστω μικρή άνοδος του ΠΑΣΟΚ και μετατρέπεται σε πτώση, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να μην παγιώνεται ως δεύτερο κόμμα, παρά τη συνεχιζόμενη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ.
2 Υπάρχει «δεξιά φθορά» της κυβέρνησης, η οποία οδηγεί σε ενίσχυση μόνο της Ελληνικής Λύσης, αλλά ο κύριος όγκος της πάει στους υπό διεκδίκηση αναποφάσιστους.
Εκτίμηση
Το συμπέρασμα στο οποίο φαίνεται να καταλήγει το Μ. Μαξίμου, είναι πως με ένα διαχειρίσιμο αποτέλεσμα στην ψηφοφορία για τον γάμο των ομοφύλων, χωρίς μεγάλες απώλειες και ξεδιπλώνοντας τις έτοιμες μεταρρυθμίσεις για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, τον νέο χάρτη της Δικαιοσύνης για την ταχύτερη απόδοσή της, την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα που θα αντιμετωπίζει το αίσθημα ατιμωρησίας που επικρατεί, την ένταση της ασφάλειας και την πιο οργανωμένη αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, η κυβέρνηση θα εξισορροπήσει τις σχέσεις της με το πιο δεξιό ακροατήριο, χωρίς να διαταράσσεται η κυριαρχία της στο κέντρο.
Στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης παραμένει η διαρκής μάχη με την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια. Οι έλεγχοι και τα μεγάλα πρόστιμα από τη ΔΙΜΕΑ και την Επιτροπή Ανταγωνισμού -που έχουν αρχίσει να αποδίδουν- θα ενταθούν, ενώ προϊόντος του χρόνου και ανάλογα και με τη συμμόρφωση ή μη των πολυεθνικών εταιριών, των μεσαζόντων και των super market, είναι πολύ πιθανόν να υπάρξουν και νέα μέτρα.
Το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται μετά το πρώτο 7μηνο της δεύτερης θητείας της κυβέρνησης οδηγεί σε δυο πολιτικές προσαρμογές:
1 Στη ριζική εξάλειψη φαινομένων πολιτικής αλαζονείας, τα οποία έχουν οδηγήσει σε λάθη και τη μεγαλύτερη «γείωση» με την πραγματικότητα.
2 Στην πολιτικοποίηση των ευρωεκλογών. Η συμμετοχή αποδήμων στις κάλπες της 9ης Ιουνίου με επιστολική ψήφο, σε συνδυασμό με τα διλήμματα που θα τεθούν, αναμένεται να αυξήσουν τη συμμετοχή, αλλά και να δημιουργήσουν σκηνικό εθνικών εκλογών και όχι ευρωεκλογών «χαλαρής ψήφου».
Στόχοι
Σε μια τέτοια αναμέτρηση, εκ των πραγμάτων υπάρχουν -έστω και ανομολόγητοι- στόχοι για όλα τα κόμματα. Η Ν.Δ. π.χ., με μια διαφορά 20+ μονάδων από το δεύτερο κόμμα και με ένα ποσοστό που θα είναι πιο κοντά στο 40% και όχι στο 30% και σίγουρα πάνω από το 32,5% που είχε πάρει στις ευρωεκλογές του 2019, έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένη.
Στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει μια σύγχυση, καθώς με πρωτοβουλία του Στ. Κασσελάκη ο αρχικός στόχος ήταν το 17% των εθνικών εκλογών, μετά έγινε πρωτιά και εξελίσσεται σε επικράτηση επί του ΠΑΣΟΚ για τη δεύτερη θέση, αλλά και στην αποφυγή του μονοψήφιου ποσοστού.
Αντιστοίχως και το ΠΑΣΟΚ, με αρχική φιλοδοξία να γίνει ο ισχυρός πόλος απέναντι στη Ν.Δ. (κάτι που στην πράξη σήμαινε ένα ποσοστό κοντά στο 20%), προσγειώνεται στην κατάκτηση της δεύτερης θέσης. Ανατροπές υπάρχουν και στα υπόλοιπα κόμματα. Π.χ. το ΚΚΕ εκεί που έδειχνε ότι μπορεί να «χτυπήσει» τον ΣΥΡΙΖΑ για την τρίτη θέση, τώρα νιώθει την ανάσα του Κ. Βελόπουλου. Ενώ η Νέα Αριστερά, που ξεκίνησε για 5%, αγωνιά για το 3%.
Αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, αλλά και οι προσαρμογές που κάνουν τα κομματικά επιτελεία, το μετά τις ευρωεκλογές σκηνικό αποκτά στοιχεία επίσημης επιβεβαίωσης της κυριαρχίας της Ν.Δ. και θέτει σοβαρά ζητήματα -ακόμα και ηγεσίας- τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο ΠΑΣΟΚ.
Επιστολική ψήφος
Η κυβέρνηση θα επαναφέρει το θέμα της επιστολικής ψήφου των αποδήμων και στις εθνικές εκλογές, έχοντας στη φαρέτρα της και την επιτυχή δοκιμασία του νέου συστήματος που θα έχει εφαρμοστεί στις ευρωεκλογές. Ταυτοχρόνως θα καθαρίσει πλήρως το τοπίο από μια μη πειστική αντιπολίτευση, η οποία αναγκαστικά θα μπει σε νέο κύκλο εσωστρέφειας. Η κυβέρνηση σε ένα καθαρό τοπίο, έχει όλη την άνεση να ξεδιπλώσει τη μεταρρυθμιστική ατζέντα της, χωρίς σοβαρά εμπόδια, αλλά και να αρχίσει να μετατρέπει σε κοινωνικό μέρισμα τη βελτίωση της οικονομίας και την ενίσχυση της ανάπτυξης.
Σε κάποιο διάστημα μετά τις ευρωεκλογές (όχι πολύ μεγάλο, όπως φαίνεται) είναι πιθανός κι ένας ανασχηματισμός, ο οποίος θα επιδιώξει αφενός τη διόρθωση δυσλειτουργιών και αφετέρου την επανασύνδεση της κυβέρνησης με όλο το κεντροδεξιό φάσμα της εκλογικής βάσης της.
Ειδήσεις σήμερα
Θρίλερ στο Μεσολόγγι: Τα 8 μυστήρια για τον φόνο του Μπάμπη
Πώς ο Πολάκης νίκησε τον Κασσελάκη στις Σπέτσες – Το άγνωστο παρασκήνιο
Ραφαέλα Πιτσικάλη: Αυτή ήταν η τελευταία επιθυμία της 21χρονης που «έσβησε» από καρκίνο