Η εβδομάδα που πέρασε δεν ήταν η καλύτερη για τον Ελληνοαμερικανό πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Οι Σπέτσες δεν πήγαν καλά, η υποχώρησή του στους κομματικούς που τον έπεισαν να μη στηρίξει την επιστολική ψήφο για τους Ελληνες της Διασποράς τού γύρισε μπούμερανγκ και το τελευταίο κύμα των δημοσκοπήσεων έφερε κακά νέα. Ο ίδιος, σε χαμηλότερη θέση και σε δημοτικότητα και σε αξιολόγηση σε σύγκριση με έναν μήνα πριν και ο ΣΥΡΙΖΑ (πλην MRB) στην περιοχή του 10%, στην τρίτη θέση πίσω από ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.
Στελέχη που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στον ΣΥΡΙΖΑ, επιμένουν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν θα περιμένει να πάει σαν πρόβατο στη σφαγή. Ανεξάρτητα από το αν κάποιοι βουλευτές αγνοήσουν την επιβολή κομματικής πειθαρχίας στην ψηφοφορία για τα ομόφυλα ζευγάρια, εκείνος έχει αποφασίσει να «σπάσει αβγά» και θα πάει στις ευρωεκλογές εφαρμόζοντας τις δικές του ιδέες και θέσεις, έτοιμος να συγκρουστεί με όποιον σταθεί εμπόδιο.
Διαγραφή
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Παύλος Πολάκης γλίτωσε τη διαγραφή το απόγευμα της ημέρας που επιτέθηκε στον γελοιογράφο Ηλία Μακρή, επειδή ο Μανόλης Καπνισάκης έπεισε τον Στέφανο Κασσελάκη να του δώσει άλλη μία ευκαιρία.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ήδη έξαλλος με τον «αψύ Σφακιανό», επειδή, έχοντας φύγει νωρίτερα από τους άλλους από τις Σπέτσες και κόντρα στην προσπάθεια της Κουμουνδούρου να «σπρώξει» επικοινωνιακά το τριήμερο εργασίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο Πολάκης έκανε ό,τι μπορούσε για να μαζέψει τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του. Επιτιθέμενος στους δημοσιογράφους, «συμφωνώντας» με τον Γιώργο Νταλάρα, επιτιθέμενος στον γελοιογράφο Ηλία Μακρή για το σκίτσο του και επιτιθέμενος στον Αδωνη Γεωργιάδη.
Αντί για τις Σπέτσες, τα ΜΜΕ ασχολούνταν και πάλι με τον Πολάκη και αυτό ήταν κάτι που επεσήμαναν πολλοί στον Στέφανο Κασσελάκη την περασμένη Κυριακή και Δευτέρα. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα, είπαν και μία διαφορετική γνώμη στον πρόεδρο, από τη συνήθη εκδοχή του… ευέξαπτου Κρητικού που πολλές φορές ξεπερνά τα όρια.
Του είπαν ότι ο Πολάκης λειτουργεί βάσει σχεδίου και σκοπός του είναι, μετά την παραίτηση Τσίπρα, να γίνει εκείνος αρχηγός στον ΣΥΡΙΖΑ. Σε έναν ΣΥΡΙΖΑ που μπορεί να έχει μονοψήφιο ποσοστό και να πάψει να είναι κόμμα εξουσίας, αλλά θα είναι αριστερός, αντισυστημικός και θα διατηρήσει τη δική του, διακριτή θέση στο πολιτικό σύστημα. Απέναντι στη Ν.Δ., απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, απέναντι στη Νέα Αριστερά, απέναντι στο ΚΚΕ, απέναντι και σε όποια προσπάθεια συνένωσης των δυνάμεων του λεγόμενου προοδευτικού χώρου, σαν και αυτή που συζητείται ότι ετοιμάζει ο Αλέξης Τσίπρας μετά τις ευρωεκλογές, με «μπροστινούς» στελέχη όπως η Λούκα Κατσέλη και ο Διονύσης Τεμπονέρας. Και κομμάτι αυτού του σχεδίου είναι η δημιουργία δικής του ομάδας στελεχών μέσα στο κόμμα (Θ. Τζάκρη, Δ. Αυγέρη κ.ά.) οι οποίοι πλασαρίστηκαν από τον ίδιο ως επιτελείο Κασσελάκη, αλλά στην πραγματικότητα είναι επιτελείο Πολάκη.
Καχυποψία
Ο κ. Κασσελάκης, ύστερα από περίπου πέντε μήνες στην προεδρία, δεν πετάει πια στα σύννεφα. Εχει γίνει καχύποπτος, ακούει τους -μετρημένους στα δάκτυλα του ενός χεριού- ανθρώπους του με μεγαλύτερη προσοχή και δείχνει έτοιμος να παίξει το πολιτικό του μέλλον με τα δικά του χαρτιά και όχι με τα χαρτιά αυτών που από μπροστά τον στηρίζουν και από πίσω του πριονίζουν την καρέκλα.
Στέφανος Κασσελάκης: Ποιοι βουλευτές είναι πιθανόν να τον ακολουθήσουν στο νέο του κόμμα
Η σύγκρουση με τον Αλέξη Τσίπρα είναι δεδομένη και ανοικτή. Μετά την αποκάλυψη του δανείου που έφερε στο φως την κακή και κυρίως αδιαφανή οικονομική διαχείριση επί Τσίπρα, ήρθε η κριτική στον τρόπο με τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας διοικούσε το κόμμα, κρατώντας το κλειστό και μακριά από την κοινωνία. Ο Στέφανος Κασσελάκης εγκαταλείπει την προσπάθεια να πλασαριστεί ως συνέχεια του Αλέξη Τσίπρα. Εχει πληροφορηθεί γεγονότα, συναντήσεις, συμφωνίες στο παρασκήνιο και κουβέντες όπου ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κινεί τα νήματα προκειμένου το πολιτικό τοπίο μετά τις ευρωεκλογές να είναι έτοιμο να υποδεχθεί την πρωτοβουλία του για ένα κάλεσμα προς όλα τα κόμματα της κεντροαριστεράς με προϋπόθεση τη διάλυσή τους και σκοπό την ίδρυση ενός νέου κόμματος.
Προ των πυλών είναι και η σύγκρουση με τον Παύλο Πολάκη. Ο μέχρι χθες πολιτικός του μέντορας είναι σήμερα εν δυνάμει εσωκομματικός του αντίπαλος, βαρίδι και εμπόδιο στα σχέδιά του. Οσο για τον Νίκο Παππά, αυτόν τον έβγαλε οριστικά από το κάδρο των συνεργατών του -είχε μάθει διάφορα και πριν αλλά δεν είχε δώσει την πρέπουσα σημασία-, μετά την επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, με αφορμή το ζήτημα της κομματικής πειθαρχίας.
Για τον Στέφανο Κασσελάκη και τους πραγματικούς υποστηρικτές του -την πρώτη θέση έχει ο Μανόλης Καπνισάκης, αλλά σημαντικό ρόλο έχουν η Διάνα Βουτυράκου, ο Βαγγέλης Σκούφας, ο Τζούλιαν Χατζίου κ.ά.- ο Παύλος Πολάκης έχει προσωπική ατζέντα κόντρα στα συμφέροντα του προέδρου και του ΣΥΡΙΖΑ και ο Νίκος Παππάς λειτουργεί ήδη ως «δούρειος ίππος» του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος για να αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχίας της πρωτοβουλίας που ετοιμάζει, θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις ευρωεκλογές πολιτικά νεκρό.
«Πεδίο βολής» θα μοιάζει το συνέδριο του Φεβρουαρίου
Στον δρόμο για το συνέδριο που θα γίνει στο τέλος Φεβρουαρίου, ο Στέφανος Κασσελάκης θα επιχειρήσει να αιφνιδιάσει και δεν θα περιμένει να αιφνιδιαστεί.
Δεν θα περιμένει τους «προεδρικούς» να μπλοκάρουν τις πρωτοβουλίες που ετοιμάζει, δεν θα περιμένει τον Διονύση Τεμπονέρα να ξεδιπλώσει την πρωτοβουλία του για την επανένωση της Κεντροαριστεράς, δεν θα περιμένει τον Πολάκη να σηκώσει τη δική του παντιέρα.
Στην Πολιτική Γραμματεία και στην Κεντρική Επιτροπή, που θα προηγηθούν, θα επιχειρήσει να βάλει εκείνος την ατζέντα του συνεδρίου και να ορίσει τις ψηφοφορίες. Και για τα πρόσωπα και για τις θέσεις του κόμματος.
Θα προστατεύσει μέχρι κεραίας την αυτονομία και τη λειτουργία των think tanks, τα οποία, υπό την επίβλεψη της Διάνας Βουτυράκου και σε απόσταση από το κόμμα, ετοιμάζουν το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Θα επιμείνει μέχρι τέλους στη διαδικασία επιλογής υποψήφιων βουλευτών από τα μέλη του κόμματος, με εσωκομματικό δημοψήφισμα, όπως έχει προαναγγείλει. «Βλέπουν» ήδη στο επιτελείο του κ. Κασσελάκη διάφορα ονόματα που παρελαύνουν στις πολιτικές και παραπολιτικές στήλες ως δήθεν βέβαιοι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος πάντως θέλει η τελική λίστα των 42 να προκύψει από την ψήφο των μελών του κόμματος, ελπίζοντας σε μεγάλη ανανέωση. Σε ό,τι αφορά το φίλτρο της Πολιτικής Γραμματείας στη λίστα που θα τεθεί προς ψήφιση, στο οποίο συμφώνησε ο κ. Κασσελάκης στην προηγούμενη συνεδρίαση του οργάνου προκειμένου να εγκριθεί η πρότασή του, δεν πρόκειται να δεχθεί να γίνει μέσο αποκλεισμού προσώπων που θεωρεί ότι πρέπει να είναι υποψήφιοι.
Τέλος, φέρεται αποφασισμένος να αλλάξει τη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από ψηφοφορίες στο συνέδριο για κρίσιμα και μεγάλα θέματα. Και ας τον έχουν προετοιμάσει ότι θα συναντήσει μεγάλη αντίσταση, ίσως και οργανωμένη επιχείρηση ανατροπής του.
Ειδήσεις σήμερα
Μαξίμου: Μεταρρυθμιστική καταιγίδα με φόντο τις ευρωεκλογές
Πώς ο Πολάκης νίκησε τον Κασσελάκη στις Σπέτσες – Το άγνωστο παρασκήνιο
Ραφαέλα Πιτσικάλη: Αυτή ήταν η τελευταία επιθυμία της 21χρονης που «έσβησε» από καρκίνο