Χρησιμοποιώντας αυστηρή γλώσσα για την τουρκική προκλητικότητα, έθεσε τις κόκκινες γραμμές της Ελλάδας απέναντι σε αυτή τηυ στάση ενώ απευθύνθηκε και στον τούρκικο λαό.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άρχισε την ομιλία του, λέγοντας: «Τα Ηνωμένα Έθνη βρίσκονται σε ένα σταυροδρόμι. Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο στην παγκόσμια Ιστορία. Είτε θα ενωθούμε για να αντιμετωπίσουμε τις δυνάμεις του αυταρχισμού ή θα διστάσουμε και θα αποτύχουμε. Ο Οργανισμός αυτό ιδρύθηκε πάνω στις στάχτες του μεγάλου πολέμου με σκοπό να διασφαλίσει το Διεθνές Δίκαιο και την ειρήνη των λαών. Ήταν μια λογική απάντηση για την επιθετικότητα ορισμένων κρατών. Παρόλα αυτά όμως στεκόμαστε ακόμα σε σταυροδρόμι της παγκόσμιας Ιστορίας. Και πάλι πρέπει να υπερασπιστούμε τις πανανθρώπινες αξίες. Για να επιβιώσουν οι κοινωνίες μας πρέπει να πολεμήσουν την επιθετικότητα. Δεν περιμέναμε ότι θα ξανασυνέβαιναν αυτά τα πράγματα, κι όμως συμβαίνουν. Στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας και είναι μια ξεκάθαρη θέση απέναντι στον αδικαιολόγητο πόλεμο. Δεν θέλουμε έναν κόσμο που θα υπερισχύει ο ισχυρός και οι διαφορές θα επιλύονται με συγκρούσεις. Η εισβολή της Ρωσίας δεν πρέπει να επιτύχει κι αυτό για να στείλουμε μήνυμα και σε άλλα αυταρχικά καθεστώτα».
Για τη στάση της Ελλάδας στον πόλεμο της Ουκρανίας είπε: «Aυτό που θεωρούσαμε αδιανόητο, συμβαίνει. Πιστεύαμε ότι κανένας δεν θα τολμούσε να παραβιάσει τα σύνορα μιας χώρας αλλά ως Ευρωπαίοι έχουμε κάθε λόγο να είμαστε περήφανοι για την απόκρισή μας. Πήραμε μία ξεκάθαρη θέση απέναντι σε αυτόν τον αδικαιολόγητο πόλεμο. Δεν θέλουμε ένα κόσμο, όπου οι διαφορές επιλύονται με συγκρούσεις και όχι με τη διπλωματία. Είναι ανάγκη να στείλουμε απάντηση σε άλλα αυταρχικά καθεστώτα που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Ο αντίκτυπος του πολέμου έχει οδηγήσει σε μεγάλες αυξήσεις στα βασικά αγαθά και σε πληθωρισμό που δεν έχουμε ξαναδεί. Η Ρωσία μετατρέπει τους πόρους της σε όπλο. Δεν θα πετύχει όμως, θα στηρίξουμε τους πολίτες μας για να ανταποκριθούν σε αυτές τις αυξήσεις, ενώ θα απεξαρτητοποιηθούμε από τους πόρους της Ρωσίας, προωθώντας τις ΑΠΕ. Ποτέ ξανά δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μας απειλήσουν. Αυτή είναι η ευρωπαϊκή ενεργειακή αυτονομία. Στεκόμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, πολεμώντας και τα fake news. Ο Περικλής στον επικήδειό του είπε ότι δεν είναι εύκολο να βρεις το σωστό μέτρο των λέξεων όταν δεν βασιζόμαστε σε κοινές αξίες αλήθειας».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο Κυπριακό: Η Ουκρανία δεν είναι η μόνη χώρα που δέχεται επίθεση. Οι Κύπριοι ζουν σε ένα διχοτομημένο νησί. Η Άγκυρα απομονωμένη και μόνη στη διεθνή κοινότητα συνεχίζει να επιμένει με απαράδεκτες αιτήσεις για λύση που θα βασίζεται σε δύο κράτη. Η Ελλάδα στηρίζει σθεναρά τις προσπάθειες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αλλά η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να ξεχνά ότι η Τουρκία συνεχίζει τις παραβιάσεις τις θαλάσσιας ζώνης της Κύπρου. Η Τουρκία έχει αναθεωρητική ατζέντα απέναντι στην Ελλάδα. Εμείς είμαστε πάντα ανοιχτοί στον διάλογο και την επίλυση των διαφορών στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.
Για τα ελληνοτουρκικά είπε: Είναι η τέταρτη ομιλία μου στον ΟΗΕ ως πρωθυπουργός. Με ακούσατε να λέω ότι είμαι πάντα ανοιχτός στο διάλογο. Η Τουρκία μπορεί να είναι έτερος και σύμμαχος της Ελλάδας αν το επιλέξει. Μπορεί να έχει εποικοδομητικό ρόλο, αλλά συνεχίζει να παίζει αποσταθεροποιητικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ηγεσία της Τουρκίας έχει μία περίεργη εμμονή με τη χώρα μου. Η γλώσσα γίνεται ολοένα και πιο φιλοπόλεμη. Γλώσσα επιτιθέμενου και όχι ειρηνοποιού. Απειλεί την κυριαρχία στο Αιγαίο. Αναπτύσσει ένα αφήγημα με ψευδή αιτήματα για το Αιγαίο. Απειλεί την Ελλάδα με ένα casus beli. Αυτό το αφήγημα συνεχίζεται. Και πέρυσι η Τουρκία αμφισβήτησε την κυριαρχία μας στη Χίο και στη Ρόδο. Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι η αυξανόμενη ένταση σε συνδυασμό με μία τεράστια εκστρατεία παραπληροφόρησης. Αν θέλει ο Ερντογάν να μιλήσει για κόκκινες γραμμές λέω το εξής: Το να αμφισβητείται η εθνική ανεξαρτησία στα ελληνικά νησιά είναι απαράδεκτο. Παραβιάζει κόκκινη γραμμή για την Ελλάδα και ως πρωθυπουργός δεν θα συμβιβαστώ. Δεν θα κάνει κανείς bulling στην Ελλάδα. Τα αιτήματα της Τουρκίας είναι αβάσιμα και έωλα. Το να αμφισβητεί την κυριαρχία είναι κόκκινη γραμμή που δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να περάσει. Ποτέ δεν θα συμβιβαστούμε με αυτό. Δεν πρέπει να ακολουθήσουμε αυτήν την οδό. Έχουμε μακρά ιστορία ειρηνικής συνύπαρξης, 8 χρόνια μετά το 1922 οι ηγέτες μας τότε υπέγραψαν συμφωνία ειρήνης και φιλίας. Σήμερα απευθύνομαι στον τουρκικό λαό και ηγεσία στέλνοντας αυτό το μήνυμα – η Ελλάδα δεν απειλεί την Τουρκία, δεν είμαστε εχθροί, είμαστε γείτονες. Η συντριπτική πλειονότητα στις δύο χώρες δεν θέλουν σύγκρουση. Ας προχωρήσουμε σε ένα πνεύμα φιλίας και αμοιβαίου σεβασμού.
Η Τουρκία εργαλειοποιεί τις μεταναστευτικές ροές από τον Μάρτιο του 2020. Και ρωτάω: Είναι αυτή η συμπεριφορά συμβατή με έναν καθιερωμένο διεθνή παράγοντα, ένα κράτος μέλος του ΟΗΕ, που δεσμεύεται από τον Χάρτη και τις αρχές του ΟΗΕ; Η Ελλάδα θα συνεχίσει να προστατεύει τα σύνορα της. Θα πρέπει να συνεργαστούμε ενεργά στο θέμα της μετανάστευσης. Θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο για την Τουρκία να συνεργαστεί ενεργά με την Ελλάδα και την Ευρώπη στο θέμα της μετανάστευσης. Άλλωστε, οι βάρκες που μεταφέρουν τους ίδιους απελπισμένους ανθρώπους στους οποίους αναφέρεται συνέχεια ο Πρόεδρος Ερντογάν, φεύγουν από τις τουρκικές ακτές με το φως της ημέρας. Θέλω να είμαι απολύτως σαφής. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να προστατεύει τα σύνορά της, με πλήρη σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα. Η ακτοφυλακή μας έχει σώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα. Το έκανε ξανά χθες, όταν διασώσαμε περισσότερα από 130 άτομα, μεταξύ των οποίων παιδιά, στο Αιγαίο».
Στη συνέχεια μίλησε και για άλλα θέματα αναφέροντας: «Ο πράσινος μετασχηματισμός βρίσκεται στην καρδιά των μεταρρυθμίσεών μας και συντάσσουμε οδικό χάρτη για μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050. Ήδη ξεκίνησε η μετατροπή νησιών σε κλιματικά ουδέτερους κόμβους. Η Ελλάδα σε συνεργασία με την UNESCO δίνει προτεραιότητα στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή. Η μακρά προσπάθεια επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα είχε την υποστήριξη πολλών κρατών και της UNESCO. Μια μέρα θα επιστρέψουν σπίτι τους. Η Ελλάδα δεν αποκλίνει από τους στόχους για τη βιώσιμη ανάπτυξη του ΟΗΕ. Η βιώσιμότητα του θαλάσσιου περιβάλλοντος είναι εξέχουσας σημασίας και εργαζόμαστε για αυτό – στη χώρα μας θα πραγματοποιηθεί μεγάλο διεθνές συνέδριο για τους ωκεανούς. Απαιτείται πολυμερής συνεργασία και η Ελλάδα έχει ηγετική θέση για την προστασία του περιβάλλοντος, μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Θα έχουμε την τελευταία ευκαιρία να κάνουμε το σωστό στην επόμενη COP27. Οι προκλήσεις είναι περίπλοκες και οι λύσεις δεν είναι απλές. Απαιτούν συνεργασία και να κρατήσουμε σταθερή τροχιά. Ο αγώνας θα είναι μακρύς και η επόμενη γενιά θα μας κρίνει αυστηρά αν αποτύχουμε να ανταποκριθούμε στις περιστάσεις».
Μητσοτάκης: Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε τονίσει, συμμετέχοντας σε ανοικτή συζήτηση του Council of Foreign Relations, ότι «η Τουρκία εργαλειοποιεί τους μετανάστες και αυτό είναι υβριδική απειλή».
Περιβάλλον Καραμανλή για πρόταση Σαμαρά για την Προεδρία: Δεν υπήρξε καμία προσυνεννόηση
Ανέφερε ότι θα έχει την ευκαιρία να το σχολιάσει αυτό στην ομιλία του στον ΟΗΕ αλλά πρόσθεσε: «Αυτό που θέλω να πω είναι ότι πάντα ήθελα μια εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία. Στην πρώτη συνάντηση που είχα με τον Ταγίπ Ερντογάν στα Ηνωμένα Έθνη πριν από τρία χρόνια του είπα ότι πρέπει να κάνουμε μια νέα αρχή αλλά αν δείτε την αντίδραση της Τουρκίας από τότε η Τουρκία μετά από δυο μήνες πήγε και υπέγραψε το παράνομο Τουρκολυβικό μνημόνιο. Δεν υπολογίζουν την ύπαρξη των ελληνικών νησιών. Δεν υπάρχουν γι’ αυτούς. Αν δείτε τους χάρτες θα καταλάβετε ότι είναι ένας γεωγραφικός παραλογισμός. Η Λιβύη και η Τουρκία δεν συναντώνται πουθενά. Με την ίδια λογική θα μπορούσε να έχει υπογράψει και με το Μαρόκο». «Στην συνέχεια εργαλειοποίησαν το μεταναστευτικό το Μάρτιο του 2020, μεγάλη ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και αμφισβητεί την κυριαρχία στα νησιά μας. Αυτή δεν είναι μια επικοδομητική προσέγγιση. Όσο η Τουρκία συμπεριφέρεται έτσι οι σχέσεις μας δεν μπορούν να εξομαλυνθούν».
«Πολλά γίνονται για εσωτερική κατανάλωση. Αν συνεχίσει η Τουρκία σε αυτό το μονοπάτι θα απομονωθεί όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από τις ΗΠΑ και αν είναι επιλογή της να μεταπηδήσει γεωπολιτικά σε άλλες σφαίρες επιρροής ας γίνει αλλά είναι χώρα -μέλος του ΝΑΤΟ και είναι η μόνη χώρα που δεν επιβάλλει κυρώσεις στην Ρωσία. Είναι μια περίπλοκη κατάσταση και είμαι πάντα ανοικτός στην επίλυση μέσω διαλόγου».
Κατέληξε δε λέγοντας: «Δεν είμαι εγώ αυτός που δεν θέλει να μιλήσει στον Ταγίπ Ερντογάν. Εκείνος έχει αποφασίσει ότι δεν θέλει να μου μιλάει. Αλλά τα έχω ξανακούσει αυτά και πάντα καταλήγουμε να καθόμαστε και να μιλάμε και πάλι. Επιμένω ότι υπάρχει μόνο ένας τρόπος να λύνεις τις διαφορές σου και είναι το διεθνές δίκαιο. Έχουμε διαφορά ως προς την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών αλλά υπάρχουν τρόποι να λύσουμε τις διαφορές μας προσφεύγοντας στο διεθνές δικαστήριο με προϋποθέσεις για να επιτευχθεί συμφωνία αλλά οι διαφορές δεν λύνονται με επιθετικές κινήσεις όπως η επίδειξη φωτογραφιών ούτε με αυτοκρατορικές φαντασιώσεις και χρησιμοποιώντας εμπρηστική ρητορική».
Ο πρωθυπουργός απάντησε και για την οικονομία αλλά και για τις εκλογές.
«Έχουμε κάνει ήδη πολλά αλλά θέλουμε και άλλο χρόνο να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας», είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις επερχόμενες εκλογές. Γι’ αυτό θέλουμε μια δεύτερη θητεία και νομίζω ότι θα πείσουμε τον ελληνικό λαό».
«Ελπίζουμε», είπε ακόμα, «να καταφέρουμε να σχηματίσουμε δική μας κυβέρνηση (αυτοδυναμία) αλλά αν ο λαός αποφασίσει ότι δεν μπορούμε να κυβερνήσουμε μόνοι μας θα κυβερνήσουμε μέσω κυβέρνησης συνεργασίας».
Ειδήσεις σήμερα
Ιράν: Η επαναστάτη του χιτζάμπ – Σύμβολο του αγώνα των γυναικών η 22χρονη Αμινί
Μεταναστευτικό τσουνάμι από Τουρκία – 1500 πήγαν να μπουν από τον Έβρο