Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις αποζημιώσεις, είπε ότι οι αγρότες πήραν την πρώτη βοήθεια ύψους 2.000 για τις ζημιές και τώρα κάνουν αιτήσεις για τον πυρήνα της αποζημίωσης. Η συγκεκριμένη βοήθεια θα αυξηθεί από 5.000 έως 10.000 ευρώ ανάλογα με το ύψος των ζημιών στον εξοπλισμό προκειμένου να μπορούν οι αγρότες να ετοιμαστούν για τη νέα περίοδο, μέχρι να βγουν οι συνολικές αποζημιώσεις και για τα προϊόντα που καταστράφηκαν.
«Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι αυτή η κυβέρνηση στηρίζει τον πρωτογενή τομέα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, ενώ ανακοίνωσε ότι σήμερα θα ανοίξει η πλατφόρμα για την πρόσθετη αποζημίωση.
Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. «Έχουν αποκατασταθεί οι σχέσεις εμπιστοσύνης με την τουρκική πλευρά σε πολλά επίπεδα, και δεν αναφέρομαι μόνο στη δική μου σχέση με τον πρόεδρο Ερντογάν» είπε, συμπληρώνοντας πως «η Ελλάδα προσδιόρισε με απόλυτη σαφήνεια ποια είναι τα όριά της, ενίσχυσε τις συμμαχίες της και θωράκισε την οικονομία της, καθώς χωρίς ισχυρή οικονομία δεν πας πουθενά».
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ και τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι η Ελλάδα κατάφερε και εξασφάλισε τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα F35.
Μητσοτάκης για F35: Να εξασφαλίσουμε ότι αμερικανικά όπλα δεν θα στραφούν εναντίων νατοϊκών δυνάμεων
Επίσης, έδωσε έμφαση στην εξασφάλιση της Ελλάδας του δωρεάν πολεμικού υλικού στις ένοπλες δυνάμεις. Αποτυπώνοντας τη σημασία της εξέλιξης αυτής, τόνισε πως είναι μια απόδειξη του τρόπου με τον οποίον οι ΗΠΑ βλέπουν τον ρόλο της Ελλάδας ως έναν παράγοντα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Η χώρα θα προχωρήσει στην αγορά 4 φρεγατών LCS που θα καλύπτουν απόλυτα τις ανάγκες του Πολεμικού ναυτικού. Στόχος της Ελλάδας είναι να διατηρήσει ένα τακτικό ποιοτικό αποτρεπτικό πλεονέκτημα και στην αεροπορία το έχουμε εξασφαλίσει. Η πάγια θέση είναι πως δεν μπορούμε να επιβάλλουμε στις ΗΠΑ την πώληση ή όχι όπλων στην Ελλάδα, αλλά να εξασφαλίσουμε ότι αμερικανικά όπλα δεν θα στραφούν εναντίων νατοϊκών δυνάμεων.» τόνισε ο πρωθυπουργός. Μάλιστα έδωσε ιδιαίτερη σημασία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς όπως τόνισε «πρέπει να διαφυλάξουμε το καλό κλίμα με την Τουρκία που έχει οικοδομηθεί τους τελευταίους μήνες. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι σε μία πορεία εξομάλυνσης. Όποιος πιστεύει ότι η ελληνοτουρκική προσέγγιση θα προχωρήσει χωρίς αναταράξεις είναι εκτός τόπου και χρόνου, όμως πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα και γι’ αυτό επιμένω στη μεγάλη πρόοδο που έχουμε πετύχει.»
Μάλιστα εξέφρασε και την πρόθεσή του να επισκεφθεί την Άγκυρα τον Μάιο.
«Οι σχέσεις της Ελλάδος με το Κογκρέσο είναι πολύ στενές και οικοδομούνται πάντα στη λογική ότι η ελληνοαμερικανική σχέση είναι προς όφελος και των δύο χωρών. Η πρώτη φάση της προμήθειας δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί. Έχουμε εξασφαλίσει ότι μπορούμε να πάρουμε έως 40 F35.» τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Η πρώτη φάση της προμήθειας δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί. Έχουμε εξασφαλίσει ότι μπορούμε να πάρουμε έως 40 F35. Χρειαζόμαστε κυρίως πρόβλεψη για διαρκή υποστήριξη για να μην απαξιώνονται τα οπλικά συστήματα. Η μεγάλη επιτυχία με τα Rafale ήταν και οι πύραυλοι που τα συνοδεύουν. Το αντίστοιχο θα γίνει και με τα F35.» τόνισε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στον εξοπλισμό των αεροσκαφών.
Για selfies στη Βαρβάκειο ο Κασσελάκης
Όσον αφορά την εξωτερική πολιτική της χώρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι πρέπει να δούμε που ήμασταν το 2019 και πού είμαστε σήμερα. «Η Ελλάδα επιβραβεύτηκε για την εξωτερική της πολιτική και οι Ενοπλες Δυνάμεις είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση και έχουν καλύτερους εξοπλισμούς από άλλες χώρες στη γειτονιά μας. Είμαστε ικανοποιημένοι από την πρόοδο που έχουμε κάνει.» τόνισε με νόημα.
Μάλιστα ο ίδιος υποστήριξε ότι «όταν μιλάμε για εξειδικευμένα όπλα οι άνθρωποι που φορούν το εθνόσημο θα πρέπει να πληρώνονται καλά και έχουμε κάνει σημαντικά βήματα και θα γίνουν και περισσότερα για το στόλο μας, όπως για τα στελέχη που είναι αύριο στις Belhara.» επαναφέροντας στο προσκήνιο το επίδομα στόλου.
Μητσοτάκης για αγρότες: Αυξάνεται έως 10.000 ευρώ η αρωγή στους αγρότες της Θεσσαλίας
Όσον αφορά τα αιτήματα των αγροτών της χώρας και κυρίως της Θεσσαλίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης τάχθηκε ξεκάθαρα στο πλευρό τους λέγοντας ότι ο αγρότης της Θεσσαλίας έχει δίκιο να παραπονιέται για την καθυστέρηση της τροπολογίας. «Υπάρχουν τα σημειακά προβλήματα με τη Θεσσαλία μετά την καταστροφή. Με έχει απασχολήσει προσωπικά το ζήτημα της Θεσσαλίας. Το ζήτημα του ρεύματος καθυστερήσαμε, αλλά το κάναμε. Ήδη οι αγρότες πήραν την πρώτη αρωγή των 2.000 ευρώ. Ήδη είπα πως η αρωγή θα πάει από τα 2.000 να πάμε στις 5.000 και τις 10.000 ευρώ. Θα δώσουμε πρόσθετα από 5.000-10.000 ευρώ για τις ζημιές στον εξοπλισμό» τόνισε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.
Μάλιστα αναφερόμενος στις δυσκολίες που περνά ο κλάδος ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι έχει μειωθεί η φορολογία ενώ έχουν δοθεί κίνητρα για τη συνεργασία.
«Μειώσαμε τον φόρο στο πετρέλαιο και θα δούμε και τις δυνατότητες για το 2024, μειώσαμε το ΦΠΑ στις ζωοτροφές και μειώσαμε τις μεγάλες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα.» τόνισε ο Πρωθυπουργός.
«Ο μισός σχεδόν ευρωπαϊκός προϋπολογισμός πάει στην αγροτική πολιτική. Στη ΝΔ έχουμε μία βαθιά σχέση με τον παραγωγικό τομέα και γι’ αυτό σπεύσαμε να κρατήσουμε όλες τις πόρτες ανοιχτές. Να ανταποκρινόμαστε και όπου υπάρχουν καθυστερήσεις φροντίζω ο ίδιος να πατάω το γκάζι και να διορθώνονται. Έχουμε πολλές δυναμικές δραστηριότητες νέων παραγωγών που πηγαίνουν σε πιο ανταγωνιστικές καλλιέργειες. Είναι μία συζήτηση διαρκής και μία εξέλιξη. Όσο είναι συμφέρον να παράγουμε βαμβάκι και να το πουλάμε, θα υπάρχουν οι καλλιέργειες.» συμπλήρωσε.
Μάλιστα προανήγγειλε παρεμβάσεις σε υποδομές που θα φτάσουν 1 δισεκατομμύριο ευρώ στη Θεσσαλία.
Μητσοτάκης για αυξήσεις τιμών στα σούπερ μάρκετ και αισχροκέρδεια
Όσον αφορά το ράλι τιμών στα σούπερ μάρκετ της χώρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε στην έξαρση της εισαγόμενης ακρίβειας αλλά και στον πληθωρισμό κερδοσκοπίας.
«Η απάντηση του κράτους θα είναι πολύ σκληρή. Ήδη γίνονται έλεγχοι από την ΔΗΜΕΑ. Θα αναγκαστούμε να επιβάλλουμε και να εισπράξουμε μεγάλα πρόστιμα, κάτι που δημιουργεί πολύ κακή εικόνα για τις εταιρείες.». Ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε παρεμβάσεις στη λειτουργία της αγοράς. « Θα κάνουμε δομικές παρεμβάσεις στη λειτουργία της αγοράς. Γίνονται προσπάθειες εξορθολογισμού της αγοράς. Στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όλους ότι ξέρουμε τις πρακτικές και δεν θα διστάσουμε να επιβάλουμε μεγάλο πρόστιμα. Άλλωστε ποιος θα περίμενε από μία ανάρτηση στα social media η ΑΑΔΕ να έκανε ελέγχους;» ήταν το μήνυμά του για την αισχροκέρδεια.
Μητσοτάκης για ακίνητα
Όσον αφορά το μείζον ζήτημα της αγοράς αλλά και της ενοικίασης ακινήτων, ο Πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος.
«Υπάρχει κόσμος που είναι στο ενοίκιο και υποφέρει και ειδικά για τα νέα ζευγάρια έχουν το πρόγραμμα «Σπίτι μου» και πήγε πολύ καλά, παρά τις προσπάθειες της αντιπολίτευσης. Έχω ζητήσει αξιολόγηση του πλαισίου της Golden Visa και νέα μέτρα για τα AIRBNB όμως αν και είναι έσοδο, θα το μελετήσουμε πιο προσεκτικά. Είναι σημαντικό να δούμε την προσφορά και τη ζήτηση. Έχουμε πολλά κλειστά διαμερίσματα, το κίνητρο για τον ιδιοκτήτη να ανακαινίσει ένα διαμέρισμα και να το βγάλει στην αγορά με μία κρατική βοήθεια, είναι μεγάλο.» υποστήριξε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.
Μητσοτάκης για ιδιωτικά πανεπιστήμια: Πολιτική μας η στήριξη του δημόσιου πανεπιστημίου
Όσον αφορά το θέμα που έχει προκύψει με την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων και τις αντιδράσεις από τον φοιτητικό κόσμο, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι πολιτική της κυβέρνησης είναι για τα πανεπιστήμια η στήριξη του δημόσιου πανεπιστημίου, το οποίο είναι σε καλύτερη κατάσταση από ότι πριν 4 χρόνια. Σχολιάζοντας τις φοιτητικές καταλήψεις υποστήριξε ότι μία δημοκρατική διαδικασία όπως η συνέλευση φοιτητών δεν μπορεί να αποφασίζει μία παράνομη πράξη όπως η κατάληψη. Δεν μπορεί να είναι κατ έθιμον ανεκτή και συνέχισε λέγοντας ότι από τα 200 και άρθρα του νόμου μόνο 30 είναι για το μη κρατικό πανεπιστήμιο. Μάλιστα ξεκαθάρισε ότι στόχος είναι «να μπορεί να απελευθερωθεί το δημόσιο πανεπιστήμιο. Το όραμά μου είναι η Ελλάδα να γίνει περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο.» Αναφερόμενος στην εξεταστική, τόνισε την ανάγκη να μην χαθεί και να λειτουργήσει το σύστημα της εξ αποστάσεως εξέτασης.
«Εγώ έχω μάθει ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να προχωρούν, δεν θα δώσουμε ευκαιρία σε κάποιους για προβοκάτσια να κάνουν το πρόβλημα χειρότερο από ότι είναι. Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί πριν το τέλος του επόμενου μήνα.» είπε βάζοντας φρένο σε οποιονδήποτε αντιδρά.
Μητσοτάκης για γάμο ομόφυλων ζευγαριών και Χριστοφιλοπούλου
Μιλώντας για την προσχώρηση της Εύης Χριστοφιλοπούλου στο γαλάζιο στρατόπεδο αλλά και το ζήτημα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε «Το 2016 όταν οι πολίτες στήθηκαν στην ουρά να με ψηφίσουν για πρόεδρο της ΝΔ είχα υποσχεθεί ότι θα μεγαλώσω τη ΝΔ και θα την κάνω κόμμα εξουσίας και το καταφέραμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι συμφωνούμε σε όλα, αλλά έχουμε διαφυλάξει τον πυρήνα των αξιών μας. Στη Βρετανία συνεχώς υπουργοί διαφωνούν αλλά δεσμεύονται με τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου. Εγινε μία πολύ ουσιαστική συζήτηση. Κατανοώ αυτούς που λένε «ρε παιδιά φτάνει με το γάμο». Καταλαβαίνω γιατί προκάλεσε συζητήσεις. Αλλά πρέπει να δούμε τι αφορά τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών και αυτό είναι η ακρίβεια, αλλά δεν θα αφήσουμε εκκρεμότητες από το παρελθόν.».
Μητσοτάκης για αντιπολίτευση: Δεν θα τους δέσω τα κορδόνια
Τέλος, ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην τακτική που ακολουθεί η αντιπολίτευση.
«Δεν φαντάζομαι να θέλετε να δέσω τα κορδόνια της αντιπολίτευσης. Δεν θα μιλήσω για την αντιπολίτευση. Ο Κίνδυνος της πολιτικής αλαζονείας είναι ορατός και είναι δική μου υποχρέωση να μην εμφιλοχωρήσει στα κυβερνητικά στελέχη μία τέτοια λογική. Η κοινωνία έχει προβλήματα και οι πολίτες μας θέλουν για τα λύσουμε. Η αντιπολίτευση ας λύσει μόνη της τα δικά της προβλήματα. Η ΝΔ είναι το κόμμα της Ευρώπης και αποδείξαμε πως όταν πηγαίνουμε στην Ευρώπη μπορούμε να την υποστηρίξουμε την Ελλάδα με πολύ αποτελεσματικό τρόπο. Αυτά πρέπει να σκεφτούν οι πολίτες για τις ευρωεκλογές.» είπε χαρακτηριστικά στέλνοντας μήνυμα εν’ όψει Ευρωεκλογών.
Ειδήσεις σήμερα
Σύνταξη από 58,5 ως 62 ετών για ασφαλισμένους ΙΚΑ και ταμείων ΔΕΚΟ – Τραπεζών [πίνακες]
«Βόμβα» Μητσοτάκη για το Πολεμικό Ναυτικό – Επανεξετάζεται το επίδομα στόλου