Η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για τους αγρότες στο Μαξίμου την Κυριακή και τα όσα επανέλαβε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι «η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στα κοινωνικά αιτήματα ακούμε και τους αγρότες που διαμαρτύρονται σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένα για την αύξηση του κόστους παραγωγής» όχι δεν εκτόνωσαν το κλίμα που επικρατεί στους κόλπους των αγροτών, αλλά αντιθέτως τους εξόργισαν ακόμη περισσότερο, καθώς αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και αποκλεισμού των δρόμων.
Θεωρούν πως με «γενικόλογες αναφορές δεν λύνονται τα προβλήματα», όπως ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Χρήστος Πάντζιος, από το μπλόκο Αλμυρού.
Οι κινητοποιηθέντες αγρότες εκτιμούν πως χρειάζεται να αυξηθεί η πίεση προς την κυβέρνηση, ώστε να ικανοποιήσει τα ζωτικά τους αιτήματα. Μάλιστα κάνουν λόγο για «χάσμα μεταξύ όσων υποστηρίζουν οι αρμόδιοι υπουργοί και της πραγματικότητας που οι ίδιοι βιώνουν».
Υπό το βάρος των προβλημάτων που βιώνουν και αναμένοντας λύσεις που θα ικανοποιούν ουσιαστικά, οι αγρότες του Αλμυρού «απαντώντας» στην κυβέρνηση κλιμάκωσαν τον αγώνα τους από προχθές κιόλας το βράδυ, ανεβαίνοντας στην ΠΑΘΕ, όπου παρέταξαν περίπου 120 τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα. στη δεξιά πλευρά του δρόμου. Στο σημείο βρέθηκαν και αστυνομικές δυνάμεις για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας.
Αντίστοιχη «απάντηση» υπήρξε και από το μπλόκο Ριζομύλου που ένωσε τις δυνάμεις του με το μπλόκο Στεφανοβικείου. Σήμερα Τρίτη στις 11 το πρωί στην Παλιά Εθνική Οδό Βόλου Λάρισας στο ύψος του Στεφανοβικείου θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση και συνέλευση των αγροτών και θα ληφθούν αποφάσεις για την συνέχεια του αγώνα.
Στο πλαίσιο αυτό σήμερα το απόγευμα αγρότες από το μπλόκο Αλμυρού και του Στεφανοβικείου, σε συνεννόηση με τα υπόλοιπα μπλόκα που έχουν στηθεί στην περιοχή Πλατυκάμπου Λάρισας, Ζάρκου Τρικάλων και στην Ε 65 θα συμμετέχουν σε πανθεσσαλική σύσκεψη συντονισμού στις 7 μ.μ., στον Παλαμά Καρδίτσας.
«Οι αποζημιώσεις που δόθηκαν δεν επαρκούν για να καλυφτούν ούτε καν τα καλλιεργητικά έξοδα, καθυστερούν τα έργα αποκατάστασης των ζημιών, αλλά και η αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής με ουσιαστικές παρεμβάσεις», τόνισε ο κ. Πάντζιος.
«Η αναγκαιότητα συντονισμού των μπλόκων προκύπτει από τα ίδια τα προβλήματα των αγροτών της περιοχής, αλλά και τους κοινούς στόχους πάλης. Μαζί με το υπέρογκο κόστος παραγωγής που έχει συρρικνώσει το εισόδημα τους, οι Θεσσαλοί αγρότες βρίσκονται σε δεινή θέση, αφού ειδικά φέτος έχουν να αντιμετωπίσουν και τα τραγικά αποτελέσματα από τις πλημμύρες του Σεπτέμβρη, που όπως αποδεικνύεται πλέον δεν πρόκειται για άλλη μια καταστροφή, αλλά για τεράστιο πλήγμα με ολέθριες συνέπειες», επισήμανε σ’ αυτή την κατεύθυνση ο Χάρης Σεσκλιώτης από το μπλόκο Στεφανοβικείου.
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Βόμβες» για Ένοπλες Δυνάμεις και αγρότες – Αυξάνεται έως 10.000 ευρώ η αρωγή στους αγρότες της Θεσσαλίας
Κυριάκος Μητσοτάκης: Την πρόθεσή του να λάβει σοβαρά μέτρα ενίσχυσης τόσο για τις Ένοπλες Δυμάνεις όσο και για τους αγρότες εξέφρασε ο πρωθυπουργός.
Κίνηση τώρα: Κυκλοφοριακό κομφούζιο στον Κηφισό - Μεγάλες καθυστερήσεις στην Αττική Οδό
Συνέντευξη στο δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα, στον ΣΚΑΪ 100,3, παραχωρεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως επισήμανε, η Ελλάδα κατάφερε και εξασφάλισε τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα F35. Επίσης, έδωσε έμφαση στην εξασφάλιση της Ελλάδας του δωρεάν πολεμικού υλικού στις ένοπλες δυνάμεις. Αποτυπώνοντας τη σημασία της εξέλιξης αυτής, τόνισε πως είναι μια απόδειξη του τρόπου με τον οποίον οι ΗΠΑ βλέπουν τον ρόλο της Ελλάδας ως έναν παράγοντα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Η χώρα θα προχωρήσει στην αγορά 4 φρεγατών LCS που θα καλύπτουν απόλυτα τις ανάγκες του Πολεμικού ναυτικού. Στόχος της Ελλάδας είναι να διατηρήσει ένα τακτικό ποιοτικό αποτρεπτικό πλεονέκτημα και στην αεροπορία το έχουμε εξασφαλίσει. Η πάγια θέση είναι πως δεν μπορούμε να επιβάλλουμε στις ΗΠΑ την πώληση ή όχι όπλων στην Ελλάδα, αλλά να εξασφαλίσουμε ότι αμερικανικά όπλα δεν θα στραφούν εναντίων νατοϊκών δυνάμεων.» τόνισε ο πρωθυπουργός. Μάλιστα έδωσε ιδιαίτερη σημασία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς όπως τόνισε «πρέπει να διαφυλάξουμε το καλό κλίμα με την Τουρκία που έχει οικοδομηθεί τους τελευταίους μήνες. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι σε μία πορεία εξομάλυνσης. Όποιος πιστεύει ότι η ελληνοτουρκική προσέγγιση θα προχωρήσει χωρίς αναταράξεις είναι εκτός τόπου και χρόνου, όμως πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα και γι’ αυτό επιμένω στη μεγάλη πρόοδο που έχουμε πετύχει.»
Μάλιστα εξέφρασε και την πρόθεσή του να επισκεφθεί την Άγκυρα τον Μάιο.
«Οι σχέσεις της Ελλάδος με το Κογκρέσο είναι πολύ στενές και οικοδομούνται πάντα στη λογική ότι η ελληνοαμερικανική σχέση είναι προς όφελος και των δύο χωρών. Η πρώτη φάση της προμήθειας δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί. Έχουμε εξασφαλίσει ότι μπορούμε να πάρουμε έως 40 F35.» τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Η πρώτη φάση της προμήθειας δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί. Έχουμε εξασφαλίσει ότι μπορούμε να πάρουμε έως 40 F35. Χρειαζόμαστε κυρίως πρόβλεψη για διαρκή υποστήριξη για να μην απαξιώνονται τα οπλικά συστήματα. Η μεγάλη επιτυχία με τα Rafale ήταν και οι πύραυλοι που τα συνοδεύουν. Το αντίστοιχο θα γίνει και με τα F35.» τόνισε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στον εξοπλισμό των αεροσκαφών.
Όσον αφορά την εξωτερική πολιτική της χώρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι πρέπει να δούμε που ήμασταν το 2019 και πού είμαστε σήμερα. «Η Ελλάδα επιβραβεύτηκε για την εξωτερική της πολιτική και οι Ενοπλες Δυνάμεις είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση και έχουν καλύτερους εξοπλισμούς από άλλες χώρες στη γειτονιά μας. Είμαστε ικανοποιημένοι από την πρόοδο που έχουμε κάνει.» τόνισε με νόημα.
Μάλιστα ο ίδιος υποστήριξε ότι «όταν μιλάμε για εξειδικευμένα όπλα οι άνθρωποι που φορούν το εθνόσημο θα πρέπει να πληρώνονται καλά και έχουμε κάνει σημαντικά βήματα και θα γίνουν και περισσότερα για το στόλο μας, όπως για τα στελέχη που είναι αύριο στις Belhara.» επαναφέροντας στο προσκήνιο το επίδομα στόλου.
Όσον αφορά τα αιτήματα των αγροτών της χώρας και κυρίως της Θεσσαλίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης τάχθηκε ξεκάθαρα στο πλευρό τους λέγοντας ότι ο αγρότης της Θεσσαλίας έχει δίκιο να παραπονιέται για την καθυστέρηση της τροπολογίας. «Υπάρχουν τα σημειακά προβλήματα με τη Θεσσαλία μετά την καταστροφή. Με έχει απασχολήσει προσωπικά το ζήτημα της Θεσσαλίας. Το ζήτημα του ρεύματος καθυστερήσαμε, αλλά το κάναμε. Ήδη οι αγρότες πήραν την πρώτη αρωγή των 2.000 ευρώ. Ήδη είπα πως η αρωγή θα πάει από τα 2.000 να πάμε στις 5.000 και τις 10.000 ευρώ. Θα δώσουμε πρόσθετα από 5.000-10.000 ευρώ για τις ζημιές στον εξοπλισμό» τόνισε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.
Μάλιστα αναφερόμενος στις δυσκολίες που περνά ο κλάδος ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι έχει μειωθεί η φορολογία ενώ έχουν δοθεί κίνητρα για τη συνεργασία.
«Μειώσαμε τον φόρο στο πετρέλαιο και θα δούμε και τις δυνατότητες για το 2024, μειώσαμε το ΦΠΑ στις ζωοτροφές και μειώσαμε τις μεγάλες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα.» τόνισε ο Πρωθυπουργός.
«Ο μισός σχεδόν ευρωπαϊκός προϋπολογισμός πάει στην αγροτική πολιτική. Στη ΝΔ έχουμε μία βαθιά σχέση με τον παραγωγικό τομέα και γι’ αυτό σπεύσαμε να κρατήσουμε όλες τις πόρτες ανοιχτές. Να ανταποκρινόμαστε και όπου υπάρχουν καθυστερήσεις φροντίζω ο ίδιος να πατάω το γκάζι και να διορθώνονται. Έχουμε πολλές δυναμικές δραστηριότητες νέων παραγωγών που πηγαίνουν σε πιο ανταγωνιστικές καλλιέργειες. Είναι μία συζήτηση διαρκής και μία εξέλιξη. Όσο είναι συμφέρον να παράγουμε βαμβάκι και να το πουλάμε, θα υπάρχουν οι καλλιέργειες.» συμπλήρωσε.
Μάλιστα προανήγγειλε παρεμβάσεις σε υποδομές που θα φτάσουν 1 δισεκατομμύριο ευρώ στη Θεσσαλία.
Ειδήσεις σήμερα
Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος: «Έφαγα κατραπακιά» λέει εθελόντρια σεφ στον «Άλλο Άνθρωπο» [Βίντεο]
Σύνταξη από 58,5 ως 62 ετών για ασφαλισμένους ΙΚΑ και ταμείων ΔΕΚΟ – Τραπεζών [πίνακες]
Πολύ χιόνι και τσουχτερό κρύο έφερε στη Φθιώτιδα η κακοκαιρία Avgi – Δείτε βίντεο και εικόνες