Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση που εξέδωσε ανέφερε τα εξής:
Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, παρακολουθώντας τις εξελίξεις του τελευταίου χρονικού διαστήματος και με δεδομένη την ήδη εκφρασθείσα θέση της, ότι δεν θα επιτρέψει η Δικαιοσύνη να γίνει μέρος του «πολιτικού παιχνιδιού», επισημαίνει τα ακόλουθα:
Α. Η Δικαιοσύνη είναι πυλώνας της Δημοκρατίας και οι Λειτουργοί της, διαχρονικά, έχουν να επιδείξουν αγώνες προς διαφύλαξη των δικαιοκρατικών αρχών και προστασίας των ελευθεριών και των ατομικών δικαιωμάτων. Το Δικαστικό Σώμα είναι βαθιά δημοκρατικό και υπηρετεί με σθένος, παρρησία και προσήλωση τους Δημοκρατικούς Θεσμούς.
Β. Σε μία χώρα με ισχυρούς δικαιοκρατικούς θεσμούς, όπως είναι η χώρα μας, η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει στην Κυβέρνηση και η νομοθετική λειτουργία στη νομίμως εκλεγμένη Βουλή. Η αρχή του Κράτους Δικαίου, όπως κατοχυρώνεται στο Σύνταγμά μας αλλά και ως κοινή αξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προϋποθέτει μια διαφανή, υπεύθυνη, δημοκρατική και πλουραλιστική διαδικασία για τη θέσπιση των Νόμων. Η αποσπασματική και πρόχειρη νομοθέτηση δημιουργεί υπόνοιες αυθαιρεσίας της εκτελεστικής εξουσίας.
Γ. Η εκφορά δημόσιας γνώμης από Δικαστικό Λειτουργό επί του περιεχομένου υπό ψήφιση διάταξης, που θα κληθεί είτε να εφαρμόσει είτε να μην εφαρμόσει, αντίκειται στις αρχές της αμεροληψίας και της αντικειμενικότητας, που αποτελούν εχέγγυα της Δίκαιης Κρίσης. Ο διάλογος μεταξύ των τριών λειτουργιών οφείλει να γίνεται μεταξύ των θεσμικών εκπροσώπων αυτών και εντός του πλαισίου που προβλέπουν το Σύνταγμα και οι νόμοι.
Δ. Οι γενικόλογες διακηρύξεις υπέρ του Κράτους Δικαίου, από οποιονδήποτε και αν προέρχονται, δεν αρκούν προς εμπέδωση της αρχής αυτής, διότι οι προκλήσεις που το τελευταίο αντιμετωπίζει στη σύγχρονη εποχή για την επιδίωξη της ουσιαστικοποίησης της Δημοκρατίας, της κοινωνικής ειρήνης και της διαφύλαξης των ελευθεριών είναι μεγάλες.
Ε. Οι Έλληνες Δικαστικοί Λειτουργοί υπακούουν μόνο στο Σύνταγμα και στους νόμους του Κράτους, αποφασίζουν κατά συνείδηση και οι αποφάσεις που εκδίδουν είναι σύμφωνες με την αρχή της νομιμότητας.
Κόμμα Κασιδιάρη: Πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να ψηφίσει την τροπολογία – Βορίδης: Κλείνετε το μάτι στους ψηφοφόρους Κασιδιάρη
Εγινε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, και στον απόηχο της παραίτησης του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Χρήστου Τζανερίκου, η συζήτηση της συμπληρωματικής τροπολογίας- μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη με ορίζοντα την ψήφισή του τη Μεγάλη Τρίτη στην ολομέλεια της Βουλής.
Με την ευρύτερη πλειοψηφία των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να ψηφιστεί η βελτιωτική ρύθμιση που αποτρέπει την συμμετοχή σε εθνικές εκλογές εγκληματικών οργανώσεων που φορούν τον μανδύα πολιτικού κόμματος όπως το κόμμα Κασιδιάρη.
Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζεται είτε να απέχει από την ψηφοφορία είτε να μετέχει αλλά να δηλώσει «παρών». Σε κάθε περίπτωση η επιλογή για μια ακόμα φορά του κόμματος να μην στηρίξει τροπολογία για το θεσμικό μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη ενισχύει τις φωνές από την πλειοψηφία που υποστηρίζουν πως η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί να ψαρέψει στα θολά νερά της αντισυστημικής ψήφου. Πέραν πάντως του ΣΥΡΙΖΑ, αρνητικά αναμένεται να ψηφίσουν ΚΚΕ, ΜΕΡΑ25 και Ελληνική Λύση.
Ευθεία επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για την «αποχή» του από το θεσμικό μέτωπο κατά του Ηλία Κασιδιάρη εξαπέλυσε ο Μάκης Βορίδης, υποστηρίζοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θέλει να «κλείσει το μάτι» στην αντισυστημική ψήφο.
«Το ερώτημα είναι γιατί δεν ψηφίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ είχε διαφωνίες και τις κατέθεσε. Είδε όμως και το μείζον. Ειδε το στρατηγικό ζήτημα . Όταν το βλέπεις δεν κρύβεσαι πίσω από την λεπτομέρεια. Εσείς γιατί κρύβεστε;» είπε αρχικά ο υπουργός Εσωτερικών, μιλώντας στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.
Και συμπλήρωσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ κρύβεται, γιατί βλέπει το ακροατήριο αυτών που πάμε να αποκλείσουμε. Βλέπει ή νομίζει ότι βλέπει ακροατήριο οργισμένο με το πολιτικό σύστημα και δεν θέλει να αποκοπεί από αυτό. Δεν είπα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αλιεύσει ακροδεξιές ψήφους. Είπα ότι θέλετε να κλείσετε το ματάκι στο ακροατήριο που είναι οργισμένο και να τους πείτε ότι δεν είστε εσείς στο κάτω κάτω που τους τιμωρήσατε. Ακουσα μάλιστα να μας κατηγορείτε ότι «ηρωοποιούμε» (σ.σ. τον Κασιδιάρη). Αλήθεια; Είπαμε ότι αυτά τα άτομα δεν θέλουμε να έχουν θέση στο κοινοβούλιο. Η θέση μας είναι καθαρή. Δεν θέλουμε. Αλλοι λοιπόν είναι αυτοί που κρατούν επαμφοτερίζουσα στάση. Αλλοι κρύβονται πίσω από λεπτομέρειες» .
Πάντως, ο υπουργός άφησε ανοικτό ενδεχόμενο να προχωρήσει σε ορισμένες τεχνικές παρεμβάσεις στην τροπολογία, μετά και τις παρατηρήσεις του ΠΑΣΟΚ και του κ. Χάρη Καστανίδη .
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Μίλτος Χατζηγιαννάκης επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την τροπολογία που θέτει θεσμικό μπλόκο στο «μασκάρεμα» εγκληματικών οργανώσεων σε πολιτικό κόμμα υποστηρίζοντας ότι «ηρωοποιείτε τον Κασιδιάρη». Παράλληλα υποστήριξε ότι ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και προϊστάμενος του Α1 Τμήματος του ανώτατου δικαστηρίου Χρήστος Τζανερίκος είχε κάθε λόγο να προσβληθεί «προσωπικά» από την προωθούμενη ρύθμιση.
«Καταφέρατε το αδιανόητο. Στην ουσία αλλάξατε για πρώτη φορά την απαρτία του συγκεκριμένου τμήματος (σ.σ. Α1 Τμήμα Αρείου Πάγου) για το πώς θα λαμβάνει τις αποφάσεις. Διαβάζω στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας να λέτε ότι το κάνετε για να εξασφαλιστούν αυξημένα εχέγγυα αμεροληψίας. Αν ήμουν εγώ πρόεδρος του τμήματος ή αν ήσασταν εσείς κύριε υπουργέ πρόεδρος πως θα το παίρνατε; Εγώ προσωπικά θα το έπαιρνα» είπε αρχικά ο κ. Χατζηγιαννάκης.
«Αυτό που πετυχαίνετε είναι το αντίθετο από αυτό που υποτίθεται ότι πάτε να πετύχετε. Ρίξατε τόσο νερό στο μύλο του Κασιδιάρη που τον ηρωοποιείτε στα μάτια ενός κόσμου Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Δεν επιθυμούμε νεοναζιστικά και ρατσιστικά μορφώματα. Δυστυχώς με τον τρόπο που ήρθε η τροπολογία έκανε χειρότερη την κατάσταση από αυτή που υποτίθεται θα επίλυε. Εμείς ζητήσαμε σαφή αναφορά στην ρατσιστική φασιστική νομοθεσία. Δεν το θέλατε. Εμείς κάναμε ένα βήμα πίσω ζητώντας να υιοθετηθούν οι προτάσεις Αλιβιζάτου – Κοντιάδη», πρόσθεσε.
Η ειδική αγορήτρια του ΠΑΣΟΚ Ευαγγελία Λιακούλη εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι υπονομεύει την προστασία της Δημοκρατίας για εκλογικά οφέλη. «Η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη και δεν καθορίζεται ανάλογα από το αν μας βολεύει να κόψουμε ή να προσθέσουμε ποσοστό στην κυβέρνηση όπως κάνουν άλλοι» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει: «Στηρίζουμε κάθε μέτρο που αποκλείει εγκληματική οργάνωση από τις εθνικές εκλογές γιατί αυτό προτάσσει η προστασία της Δημοκρατίας. Η Δημοκρατία οφείλει να προστατεύει της εγγυήσεις του κράτους δικαίου. Αυτό κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να το λάβετε υπόψη σας; Δεν πρέπει όλοι να εκτιμήσουμε την ιστορική συγκυρία που δεν πρέπει να είναι λιγότερης αξίας από ότι οι εκλογές και τα αποτελέσματά της;».
«Οι κομματικές σημαίες υψώνονται σε κοινό ιστό, τον ιστό της Δημοκρατίας. Εμείς πιστοί στο χρέος μας έχουμε συνεπή στάση απέναντι σε κάθε παραφυάδα του ναζισμού» είπε σε άλλο σημείο.
Απευθυνόμενη στην κυβέρνηση καταλόγισε προχειρότητα και ζήτησε από τον παριστάμενο υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη να προχωρήσει σε ορισμένες τροποποιήσεις ώστε η τελική κρίση για το κόμμα Κασιδιάρη να μην γίνει από την Ολομέλεια του Α1 Τμήματος αλλά από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.
«Για να δοθεί διέξοδος πρέπει να ορίσετε στην διάταξή σας ότι η απόφαση θα ληφθεί από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ή εάν υποβληθεί ένσταση αυτή να εξετάζεται από την Ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου. Αυτό θα είναι λύση» είπε.
Από την πλευρά του ΚΚΕ η κυρία Μαρία Κομνηνάκα υποστήριξε ότι την απάντηση στο κόμμα Κασιδιάρη πρέπει να την δώσει ο λαός.
Μητσοτάκης: Στη Βουλή θα αναλάβουν όλοι την ευθύνη τους
«Εμείς φέρνουμε νέα τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα στην πλήρη σύνθεση του τμήματος του Αρείου Πάγου να ερμηνεύσει το νόμο τον οποίο έχουμε ψηφίσει και να υψώσει αυτό το τείχος το οποίο θα πρέπει υπό κανονικές συνθήκες να ενώνει όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε: «Αύριο στη Βουλή θα αναλάβουν όλες και όλοι την ευθύνη τους. Αυτοί που δεν θα ψηφίσουν αυτή την τροπολογία είναι οι ίδιοι οι οποίοι κλείνουν το μάτι τελικά στη “Χρυσή Αυγή”. Είναι οι ίδιοι οι οποίοι θέλουν τελικά με κάποιο τρόπο αυτό το μόρφωμα να βρεθεί στο κοινοβούλιο. Θέλω να θυμίσω στο παρελθόν όποτε χρειαζόταν συμπορεύτηκε μαζί τους. Μαζί ψήφισαν τότε για να πέσει η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά. Και για τις αλλαγές του εκλογικού νόμου μαζί είχαν συμπορευτεί.
Εδώ, λοιπόν, θα κριθούν όλοι. Και κάνω μία έκκληση σε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου αύριο, τελευταία μέρα, ουσιαστικά, λειτουργίας του κοινοβουλίου πριν διαλυθεί η Βουλή, να ομονοήσουμε επιτέλους. Να βάλουμε στην άκρη τις όποιες διαφορές μας και να αντιληφθούμε ότι το ζήτημα αυτό είναι μείζον ζήτημα Δημοκρατίας. Η “Χρυσή Αυγή” είναι μία οργάνωση εγκληματική, καταδικασμένη. Δεν πρέπει να ξαναζήσουμε στο ελληνικό κοινοβούλιο αυτά τα οποία ζήσαμε τις εποχές της κρίσης. Και όλοι μαζί να υψώσουμε εμπόδιο, ανάχωμα σε αυτά τα σχέδια τα οποία κάποιοι καταστρώνουν. Και ελπίζω ότι, τελικά, μέχρι αύριο θα πρυτανεύσει η λογική. Κοντός ψαλμός όμως, αύριο θα ξέρουμε και όλοι θα λογοδοτήσουν τελικά για τη συμπεριφορά τους. Και, ξέρετε, στην ψήφο τελικά στο κοινοβούλιο κρύβονται οι πραγματικές προθέσεις και όχι στα λόγια».
Οικονόμου: Ακατανόητη και επικίνδυνη η στάση του ΣΥΡΙΖΑ
«Σε ό,τι αφορά τις πρωτοβουλίες για τον αποκλεισμό εγκληματικών οργανώσεων με το μανδύα κόμματος στις εκλογές η θέση μας ήταν και είναι ξεκάθαρη, σε αντίθεση, δυστυχώς, με άλλα κόμματα που είτε από αντιπολιτευτικό μένος, είτε από μικροκομματικούς μαθηματικούς υπολογισμούς, είτε γιατί θέλουν να ψαρέψουν στα θολά νερά της ακροδεξιάς, αντιδρούν, αδιαφορώντας όμως για τις συνέπειες των επιλογών τους αυτών τόσο σε πολιτικό, όσο και σε εθνικό επίπεδο» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στην ενημέρωση προς τους κυβερνητικούς συντάκτες. Ο ίδιος υπογράμμισε παράλληλα πως «η στάση του ΣΥΡΙΖΑ για ένα τέτοιο ζήτημα είναι ακατανόητη και επικίνδυνη. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιβάλλεται να αφήσει τα μισόλογα και την ηθελημένη ασάφεια, καθώς το ζήτημα αυτό είναι εξόχως σοβαρό και αγγίζει τον σκληρό πυρήνα της Δημοκρατίας μας. Κάθε εργαλειοποίηση της θεσμικότητας γύρω από το ζήτημα αυτό είναι και ανεπίτρεπτη και ασυγχώρητη».
Γεροβασίλη: Αφήνουμε την κυβέρνηση να πάρει μόνη της την ευθύνη
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ η κυρία Ολγα Γεροβασίλη μιλώντας στον ΣΚΑΙ προανήγγειλε ότι το κόμμα της δεν θα στηρίξει την ρύθμιση υποστηρίζοντας την στάση της «ουδετερότητας». «Όταν οι νομοθετικές ρυθμίσεις έρχονται παραμονή των εκλογών έχουν ένα φορτίο το οποίο προφανώς δεν είναι θετικό. Εκεί λοιπόν συζητήσαμε, καταθέσαμε προτάσεις γιατί κανένα κόμμα δεν ήταν σύμφωνο, άσχετα αν τελικά το ΠΑΣΟΚ ψήφισε. Εμείς επιλέξαμε τη στάση της ουδετερότητας, δηλαδή το “παρών”.
Ο ερασιτεχνισμός στις κινήσεις της κυβέρνησης ενέχει κινδύνους, και εμείς σε αυτούς τους ερασιτεχνισμούς της κυβέρνησης δεν θα συμμετάσχουμε, θα την αφήσουμε να πάρει την ευθύνη μόνη της. Κινδυνεύουμε να γίνουμε χορηγοί της εγκληματικής οργάνωσης εξαιτίας των ερασιτεχνισμών. Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να φέρει ρύθμιση που τους αφήνει έξω.
Το πρόβλημα είναι της κυβέρνησης γιατί έκανε όλους αυτούς του ερασιτεχνισμούς, δεν άκουσε ούτε εμάς ούτε το ΠΑΣΟΚ, αν και ψήφισε και τώρα κριτικάρει αρνητικά την κυβέρνηση.
Εμφανίζεται η κυβέρνηση λίγο πριν κλείσει η Βουλή να διορθώσει το λάθος με ένα λάθος και κινδυνεύουμε να εμφανίσουμε τη Χρυσή Αυγή από εγκληματική οργάνωση, διωκόμενη» ανέφερε η κυρία Γεροβασίλη.
ΠΑΣΟΚ : Συνεισφέρουμε δημιουργικά με γνώμονα την υπεράσπιση της Δημοκρατίας
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, σχόλιο του γραφείου τύπου της Χαριλάου Τρικούπη αναφέρει «Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής από την πρώτη στιγμή τόνισε την ανάγκη άμυνας της Δημοκρατίας απέναντι στο φαινόμενο μιας εγκληματικής οργάνωσης, που κρύβεται υπό τον μανδύα πολιτικού κόμματος, την ώρα μάλιστα που η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρακολουθούσε αδρανής επί δυο χρόνια τα καταδικασμένα μέλη της Χρυσής Αυγής να κάνουν προεκλογική εκστρατεία μέσα από τη φυλακή.
Για το σκοπό αυτό, καταθέσαμε τις προτάσεις μας οδηγώντας σε ουσιαστικές και νομοτεχνικές βελτιώσεις της διάταξης για τον αποκλεισμό του νεοναζιστικού μορφώματος.
Αν είχε εισακουστεί η πρότασή μας για εισαγωγή του ζητήματος στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, δεν θα είχαμε φτάσει στις σημερινές δυσάρεστες εξελίξεις.
Η νέα, μονομερής και πρόχειρη νομοθετική ρύθμιση της Κυβέρνησης δεν θα χρειαζόταν.
Παρά ταύτα, ως κόμμα του δημοκρατικού τόξου που σθεναρά και παγίως έχει σταθεί απέναντι στον νεοναζισμό, θα συνεισφέρουμε δημιουργικά με γνώμονα την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και όπως δήλωσε πρόσφατα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης θα αγωνιστούμε για να μη βρει χώρο στη Βουλή το νεοναζιστικό μόρφωμα».
Χρήστος Τζανερίκος: Παραιτήθηκε ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου
Παραιτήθηκε από το δικαστικό σώμα ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρόεδρος του Α1 Τμήματος του ανωτάτου δικαστηρίου Χρήστος Τζανερίκος, μετά τις επικρίσεις που προκλήθηκαν για τη δημόσια δήλωση του με την οποία ασκούσε σκληρή κριτική σε διάταξη της κυβέρνησης για το κόμμα Κασιδιάρη.
Ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου που επρόκειτο να προεδρεύσει του Α1 Τμήματος που θα κρίνει τη νομιμότητα συμμετοχής στις εκλογές, όλων των κομμάτων, και του κόμματος Έλληνες που έχει ιδρύσει ο Ηλίας Κασιδιάρης, προέβη σε παραίτηση μετά τις αντιδράσεις καθώς δημόσια πήρε θέση για την νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης, ενώ ο ίδιος θα συμμετέχει και επρόκειτο να κρίνει επ΄ αυτής.
Αναλυτικότερα, ο Χρήστος Τζανερίκος χαρακτήρισε με δήλωση του την ρύθμιση της κυβέρνησης που ανέθετε στην Ολομέλεια των δικαστών του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου (και όχι στην 5μελή σύνθεση όπως γίνεται μέχρι σήμερα) την κρίση για το κόμμα Κασιδιάρη – όπως και τα άλλα κόμματα- ως πρωτοφανή παρέμβαση στο έργο του ανωτάτου δικαστηρίου, ενώ ανέφερε ότι η εν λόγω ρύθμιση ήταν δηλωτική δυσπιστίας και έλλειψης εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του.
Η απάντηση στη δήλωση του ήρθε από τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη που, σε δήλωσή του, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι η Βουλή νομοθετεί και όχι οι δικαστές, ενώ σκληρή υπήρξε η τοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου που κάλεσε τον ανώτατο δικαστικό σε αποχή από το καθήκοντα του και μάλιστα σε χρόνο άμεσο.
Οι εξελίξεις αυτές, λοιπόν φέρουν στην προεδρία του Α1 Τμήματος την αρχαιότερη αρεοπαγίτη, την κυρία Ευδοξία Κιουπτσίδου η οποία και θα προεδρεύσει της σύνθεσης των δικαστών που θα κρίνουν για τη νομιμότητα της συμμετοχής των κομμάτων στις προσεχείς εκλογές και πρωτίστως για την εκλογική τύχη του κόμματος Κασιδιάρη, στις 5 Μάϊου.
Αξίζει όμως να αναφέρουν πως η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου η οποία παρέλαβε την παραίτηση του αντιπροέδρου Χρήστου Τζανερίκου θα την κρατήσει καθώς υπάρχει από τον νόμο προθεσμία ενός μηνός αν ο παραιτηθείς ανώτατος δικαστικός θελήσει να ανακαλέσει.
Υπενθυμίζεται , στο τέλος του ερχόμενου Ιουνίου ο Χρήστος Τζανερίκος θα έβγαινε στην σύνταξη.
Ειδήσεις σήμερα
Καιρός: Άστατος τη Μεγάλη Εβδομάδα και την Κυριακή του Πάσχα
Ουρές ταλαιπωρίας στα υποθηκοφυλακεία
Πάσχα 2023: Επιστρέφονται πινακίδες και άδειες οδήγησης – Ποιοι δεν μπορούν να τις πάρουν